Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.04.2016 10:30

Výdavky na obyvateľa Bratislavského kraja boli minulom roku 208 €


Snímka: (bsk)


Sumu približne 208 € na obyvateľa ročne vynakladá Bratislavský samosprávny kraj (BSK) na zabezpečenie svojich kompetencií v oblasti sociálnej starostlivosti, vzdelávania, kultúry, dopravy či turizmu. Vyplýva to zo Záverečného účtu BSK za rok 2015, ktorý v piatok 22. apríla schválili poslanci.


„Tento údaj dáva obyvateľom kraja základný obraz vynakladania prostriedkov na jeden rok pri zabezpečení chodu škôl, domovov sociálnych služieb, divadiel, či zabezpečenia verejnej dopravy a starostlivosti o cesty ale aj dotačných schém,“ uviedol župan Pavol Frešo, podľa ktorého je BSK v dobrej finančnej kondícii.

Investície bratislavská župa smerovala najmä do rekonštrukcie ciest, ale mimoriadne úspešný projekt bol v oblasti vzdelávania - zatepľovanie a modernizovanie škôl prostredníctvom projektu MunSEFF. V rámci tohto projektu bolo v Bratislavskom kraji zrekonštruovaných sedem stredných škôl a jeden domov sociálnych služieb za takmer 5 mil. €. Výsledkom toho bola znížená energetická náročnosť budov týchto zariadení minimálne o 30%. To znamená, že 15% nákladov vráti kraju späť Európska banka pre obnovu a rozvoj. Tá projekt vyhodnotila ako najúspešnejší projekt na Slovensku v roku 2015.

„Celý zostatok finančných prostriedkov za rok 2015, čo je viac ako jeden a pol milióna eur, bude presunutý na účet rezervného fondu,“ dodal Pavol Frešo, predseda Bratislavského samosprávneho kraja.

Plnenie príjmov a príjmových finančných operácií Bratislavského samosprávneho kraj za rok 2015 bolo na úrovni 132,69 mil. eur. Výdavky a výdavkové finančné operácie boli čerpané vo výške 131,0 mil. eur, z čoho vyplynul prebytok rozpočtu vo výške 1,69 mil. eur. Krajskí poslanci na dnešnom zasadnutí rozhodli o alokovaní zostatku z bežného účtu na účet rezervného fondu. Audit hospodárenia kraja nijako nespochybnil hospodárenie kraja a takisto hlavný kontrolór odporučil schváliť Záverečný účet za rok 2015 bez výhrad.

Záverečný účet Bratislavského samosprávneho kraja za rok 2015 zahŕňa plnenie príjmov a čerpanie výdavkov rozpočtu v roku 2015, zúčtovanie finančných vzťahov so štátnym rozpočtom, vrátane finančných vzťahov k príspevkovým a rozpočtovým organizáciám v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK, prehľad o majetku, pohľadávkach a záväzkoch samosprávneho kraja v členení za Úrad BSK, príspevkové a rozpočtové organizácie samosprávneho kraja, príjmoch a výdavkoch peňažných fondov BSK a prehľad o stave a vývoji dlhu. Súčasťou je aj hodnotiaca správa programového rozpočtu.

Autor: (ts-bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2016
Napoleon opäť bojuje o Bratislavu
Ukážky dobového vojenského táborenia francúzskej a rakúskej armády, ich vojenského výcviku, pochodu na bojové pole, rekonštrukcia historických bojov a veľa ďalšieho aj tento rok prinesie tradičné podujatie kultúrneho leta Bratislavského samosprávneho kraja „Ubránili sme sa“.
viac
31.05.2016
S mestami musia rásť aj regióny
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa v dňoch 30. a 31. mája zúčastnil Fóra o mestskej agende a výjazdovej schôdze komisie pre kohéznu politiku a rozpočet EÚ Európskeho výboru regiónov v Amsterdame.
viac
03.06.2017
Mesto Bojnice vlani hospodárilo s prebytkom vo výške asi 473 000 eur
Mesto Bojnice uzavrelo svoje hospodárenie v roku 2016 s prebytkom vo výške 473 700,56 eura. Vyplýva to z návrhu jeho záverečného účtu za rok 2016, ktorý na svojom rokovaní 31. mája 2017 schválili bojnickí mestskí poslanci.
viac
26.04.2022
Rozpočtové hospodárenie KSK za rok 2021 je s prebytkom 27 miliónov eur
Rozpočtové hospodárenie Košického samosprávneho kraja (KSK) skončilo za minulý rok s celkovým prebytkom 27 miliónov eur. Jeho záverečný účet v pondelok schválilo krajské zastupiteľstvo, ktoré zároveň rozhodlo o použití týchto finančných prostriedkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %