Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
20.12.2018 11:15

Vyhlásenie ZMOS k aktuálnej situácii pri celoplošnej zimnej údržbe


Ilustračná snímka, zdroj: trebisov.sk


Združenie miest a obcí Slovenska reaguje na dezinformácie, ktoré odzneli v médiách zo strany hovorkyne Ministerstva dopravy a výstavby SR vo vzťahu k povinnosti miest a obcí zabezpečovať celoplošnú zimnú údržbu.


ZMOS počas prerokovania návrhu novely zákona v Národnej rade Slovenskej republiky začiatkom tohto roka vyzýval poslancov NR SR, aby nepodporili túto zmenu a argumentoval viacerými relevantnými dôvodmi.

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora sa listom obrátil na všetkých poslancov Národnej rady Slovenskej republiky s požiadavkou, aby nepodporili novelu zákona o pozemných komunikáciách, ktorá bola navrhnutá ako súčasť novely zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke. Predkladateľ, ani poslanci NR SR túto požiadavku neakceptovali a prijali novelu zákona, ktorým sa okrem iného vypúšťa povinnosť vlastníkov, správcov alebo užívateľov nehnuteľností odstraňovať závady v schodnosti chodníkov priľahlých k nehnuteľnosti, ktorá sa nachádza v súvisle zastavanom území a hraničí s cestou alebo miestnou komunikáciou, pokiaľ tieto závady vznikli znečistením, poľadovicou alebo snehom. Uvedená povinnosť sa navrhovanou novelou zákona prenáša na správcov miestnych komunikácií, teda na mestá a obce, vrátane zodpovednosti za škody. Samosprávam sa zároveň odníma možnosť všeobecne záväzným nariadením upraviť rozsah povinností týkajúcich sa odstraňovania závad v schodnosti chodníkov, s prihliadnutím na miestne pomery. K návrhu takejto zásadnej zmeny s výrazným dopadom na rozpočty miest a obcí bolo potrebné vykonať nevyhnutnú analýzu a viesť korektnú diskusiu pred schválením uvedenej zmeny zákona so samosprávou, zohľadnením všetkých súvislostí, a to najmä finančného dopadu na samosprávy a reálnych technických a personálnych možností zabezpečenia údržby chodníkov v praxi, vrátane doriešenia právnej zodpovednosti za spôsobené škody.

Na základe týchto faktov Združenie miest a obcí Slovenska požiadalo poslancov Národnej rady Slovenskej republiky „o vypustenie uvedenej zmeny z návrhu zákona o pozemných komunikáciách“. ZMOS zároveň zdôraznil, že navrhovaná zmena má zásadný negatívny finančný dopad na samosprávy, pričom predkladateľ neuviedol žiadne vplyvy na rozpočty samospráv. To je v zásadnom rozpore so zákonom o rozpočtových pravidlách. Predkladateľ podľa názoru  ZMOS si nielen nesplnil uvedenú zákonnú povinnosť, ale nevzal do úvahy závažnú skutočnosť, že samosprávy nie sú finančne, technicky a ani personálne vybavené na zabezpečenie údržby ďalšieho enormného počtu kilometrov komunikácií, z ktorých mnohé dodnes ani nie sú majetkom samosprávy z dôvodu nevysporiadania vlastníctva zo strany štátnu po roku 1990.

Združenie miest a obcí Slovenska svoje zásadné postoje tlmočilo všetkým poslancom Národnej rady Slovenskej republiky 5. februára 2018 a očakávalo, že na tieto zásadné výhrady budú poslanci prihliadať aj z dôvodu, že nebol dodržaný legislatívny postup tvorby tejto novely zákona zo strany rezortu dopravy pri posudzovaní finančných vplyvov. Samotný spôsob jej prípravy a prerokovania nebol štandardný, ani zodpovedný voči samosprávam a ich ekonomickej stabilite. Napokon dnešná situácia iba potvrdzuje naše obavy, ktoré sme prezentovali pred prijatím novely, v čase, kedy bolo ešte možné predchádzať súčasným komplikáciám. Súčasne sme požadovali úpravu návrhu podľa našich pripomienok a jeho neschválenie. Aplikačná prax už v prvých dňoch tohtoročnej zimy preukázala, že je namieste prehodnotiť uvedenú zmenu zákona a hľadať iné riešenie prijateľné pre všetky dotknuté strany.

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2017
Zimná údržba je o povinnostiach aj trpezlivosti
Mestá a obce sa pripravujú na zimnú údržbu ciest, chodníkov a verejných priestranstiev. Spravidla to upravujú v príslušnom všeobecne záväznom nariadení, ktoré sa týka zabezpečovania čistoty a poriadku.
viac
20.12.2018
Zimnej údržbe nepomáha súčasná legislatíva
Združenie miest a obcí Slovenska reaguje na tvrdenia, ktoré včera odzneli v médiách zo strany hovorkyne Ministerstva dopravy a výstavby SR týkajúce sa celoplošnej zimnej údržby chodníkov.
viac
12.11.2021
Priebeh zimnej údržby v Žiline budú môcť občania sledovať na webe
Okrem 255 kilometrov cestných komunikácií bude mesto Žilina počas zimy udržiavať aj približne 160 kilometrov chodníkov. Práce spojené so zimnou údržbou by mali stáť približne 720-tisíc eur.
viac
01.12.2021
Parlament schválil novelu zákona o obecnom zriadení
Poslanci NR SR schválili novelu zákona o obecnom zriadení, ktorej cieľom je podľa slov navrhovateľa zlepšiť podmienky participácie občanov na živote obce a v školských zariadeniach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %