Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
10.01.2017 04:32

Výkaz o dani z nehnuteľností od roku 2017 už len elektronicky cez RIS.SAM


Ilustračne logo.


Obce podľa Zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálny odpad a drobný stavebný odpad majú povinnosť vždy do 31. marca predložiť údaje o dani z nehnuteľností. Po novom ho vypĺňajú a predkladajú priamo v Rozpočtovom informačnom systéme pre samosprávu (RIS.SAM) v časti výkazy.


Papierová verzia dokumentov už nie je potrebná.

Výstup pre Ministerstvo financií SR je automaticky spracovaný systémom vo forme štruktúrovanej tabuľky. Proces zberu konsolidovanej dátovej zostavy bude naďalej podporovaný pracovníkom DataCentra. Výkaz sa okrem vybranej dane za prechádzajúci rok, počte daňovníkov, stave nedoplatkov a pod. rozširuje o údaje o sadzbách dane z nehnuteľností na príslušné zdaňovacie obdobie.

 Prístup do aplikácie RIS.SAM

Obce poveria svojho zamestnanca, aby okrem finančných, rozpočtových a účtovných výkazov vypĺňal v RIS.SAM aj Výkaz o dani z nehnuteľností. Alebo poveria iného pracovníka, ktorému zabezpečia prihlasovacie údaje do RIS.SAM. Aplikácia je dostupná prostredníctvom komunikačno-technologickej infraštruktúry DataCentra (KTI). Pre obce a mestá, ktoré nemajú zriadenú alebo funkčnú dedikovanú linku do KTI (špeciálne pripojenie), je možné využiť dočasný režim prístupu cez www.rissam.sk. Výkaz DzN môže predkladať používateľ aplikácie po prihlásení sa menom a heslom, ktoré prideľuje DataCentrum. Pre oba spôsoby prístupu je meno a heslo totožné.

 Prístup pre existujúceho používateľa RIS.SAM

Predkladanie údajov je veľmi podobné ako pri finančných a účtovných výkazoch. Výkaz už nebude potrebné tlačiť, podpisovať a zasielať DataCentru. Používatelia, ktorí majú existujúci a funkčný prístup do modulu RISSAM.výkazy s rolou „Predkladateľ“, majú automaticky sprístupnený aj Výkaz DzN. Nie je teda potrebné, aby pre spracovanie Výkazu DzN žiadali o nové meno a heslo, alebo žiadali o zmenu role. Zodpovedný zástupca predkladateľa Výkazu DzN môže organizačne zabezpečiť, že nahratie a odoslanie údajov realizuje existujúci používateľ pracujúci s RISSAM.výkazy.

 Zriadenie prístupu do RIS.SAM pre nového používateľa

Pridelenie prihlasovacích údajov do KTI a pridelenie používateľskej role pre spracovanie Výkazu DzN sa uskutočňuje na základe žiadosti prostredníctvom Formulára F102 - „Žiadosť o prístup používateľa do rozpočtového informačného systému pre samosprávy - RIS-SAM“. Formulár je možné získať zo stránky...

Čítajte v Obecných novinách č. 1-2/2017 na str. 4

 

 

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.01.2017
Samosprávy šetria viac ako štát
K 30. 9. 2016 samosprávy získali 79,61 % z rozpočtovaného objemu podielových daní a 82,21 % z rozpočtovaného objemu dane z nehnuteľností.
viac
29.10.2018
Prihláste sa na školenie RISSAM – Konsolidovaná účtovná závierka
Dovoľujeme si Vás informovať, že v termíne do 31.10.2018 je možné sa registrovať na školenie RISSAM.výkazy – Zostavovanie konsolidovaných účtovných závierok, v rozsahu tém Predkladanie formulára vzájomných vzťahov pre konsolidovaný celok a Zber konsolidačných tabuliek.
viac
18.08.2020
Návratná finančná výpomoc
Ministerstvo financií Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál „Návrh na poskytnutie návratných finančných výpomocí obciam a vyšším územným celkom na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020“.
viac
24.09.2022
Za budovy, o ktoré sa majitelia nestarajú, môžu platiť desaťnásobnú daň
Majitelia objektov na bývanie i na podnikanie na území mesta Trnava, ktorí sa o ne adekvátne nestarajú a nechávajú ich pustnúť, môžu od budúceho roka byť vystavení riziku desaťnásobného zvýšenia poplatku dane z nehnuteľnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %