Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
05.10.2016 12:34

Výskum na Vodnom hrade odkryl renesančné pivnice


Snímka zdroj: (tasr).


Archeologický výskum v areáli gymnázia vo Vranove nad Topľou odkryl priestory renesančných pivníc. Odborní pracovníci v nich zachytili tiež pozostatky stredovekých murív pravdepodobne Vodného hradu, ktorý bol postavený v 15. storočí.


Podľa slov hlavného archeológa Petra Šimčíka bol totiž hrad prebudovaný na kaštieľ, ktorý vlastnili rôzne bohaté rody. Každý z nich si postupne tieto priestory pretváral.         

Odkryté boli pivnice s výškou štyri metre. „Slúžili pravdepodobne na uskladnenie vína,“ vysvetlil Šimčík. Na výstavbu bol podľa jeho slov použitý materiál ako kameň, tehla, ale aj pieskovec. Pivničné priestory je potrebné vyčistiť, odvlhčiť a sprístupniť verejnosti, pretože sú veľmi vhodné na prezentáciu. „Mohli by sa stať turistickým magnetom,“ doplnil na margo toho, že Vranov nad Topľou nemá veľa kultúrnych pamiatok. V severnej časti sa pravdepodobne nachádzajú ďalšie pivnice. V budúcich rokoch plánujú plošný výskum, odkryť by sa mala celá stavba kaštieľa i Vodného hradu.      

Archeologický výskum odhalil tiež množstvo nálezov z obdobia 17. a 18. storočia. „Ide o stolovú keramiku, veľmi pekné kusy džbánov, tanierov, ale aj honosných čaší na pitie vína. Našli sme aj karafu so stopami zlátenia,“ vysvetlil Šimčík s tým, že stolovú keramiku si šľachta dávala robiť na zákazku, ale vlastnila aj importované kusy ako čínsky porcelán alebo rôzne nádoby na čaj a iné nápoje. Medzi nálezmi sú aj fragmenty habánskej keramiky, ktorej výrobcovia sa v tom období považovali za majstrov hrnčiarov. „Predmety budeme ďalej spracovávať a následne by mali byť presunuté do múzea,“ doplnil.      

Prešovský samosprávny kraj (PSK) vyčlenil na archeologický výskum spolu 35 000 eur. „Počkáme si na stanovisko krajského pamiatkového úradu, ktorý nám povie, ako ďalej. Predpokladám, že by sme to mohli využiť na múzeum vo Vranove nad Topľou,“ vysvetlil predseda PSK Peter Chudík. Podľa archeológov by mal plošný výskum stáť do 150 000 eur. Po jeho realizácii by sa zistilo, aký priestor by bol využiteľný pre múzejníctvo.       

Záujem o sprístupnenie týchto priestorov, ktoré boli v minulom storočí zasypané, pretrváva už niekoľko rokov. Myšlienka prezentovať ich sa začala oživovať potom, keď začal byť tento areál nestabilný. Pravdepodobne stredoveké opevnené sídlo - Vodný hrad bol v roku 1994 vyhlásený za kultúrnu pamiatku. Stavba je spojená s historickou osobnosťou grófky Báthoryovej.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2016
Na hrade Čičva sa uskutoční výskum, revitalizovať budú aj areál
Na hrade Čičva sa v tomto roku uskutoční architektonicko-historický výskum, prostredníctvom ktorého by sa mali posúdiť jeho jednotlivé časti.
viac
25.06.2019
Práce na obnove hradu Čičva pokračujú aj v tomto roku
Na hrade Čičva pri Vranove nad Topľou pokračujú v tomto roku v obnove východnej delovej bašty, a to druhou etapou, ktorá by mala ukončiť práce na konzervácii tejto časti historického objektu. K dispozícii majú 12 zamestnancov.
viac
01.06.2022
Vranovský Domov sociálnych služieb má novú prístavbu
Objekt Domova sociálnych služieb (DSS) vo Vranove nad Topľou sa rozšíril o novú prístavbu. Dvojpodlažná budova bude klientom nízkokapacitného zariadenia slúžiť na rehabilitáciu, fyzioterapiu i relaxáciu. Prešovský samosprávny kraj na jej výstavbu z vlastných zdrojov preinvestoval 375-tisíc eur.
viac
03.11.2022
Modernizácia ciest vo Vranovskom okrese si vyžiadala takmer 534 000 eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) investoval do modernizácie ciest a cestmajsterstva v okrese Vranov nad Topľou takmer 534 000 eur. Zmodernizoval vozovku medzi Žipovom a Skrabským, Jasenovcami a Ďapalovcami aj Podčičvou a Tovarným.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %