Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.06.2017 07:30

Výsledky konferencie Vodovody a kanalizácie


Pohľad na účastníkov konferencie.


Asociácia vodárenských spoločností v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska usporiadala 4. mája v Liptovskom Jáne odbornú konferenciu s názvom Vodovody a kanalizácie. Odborne zastrešovali konferenciu aj zástupcovia Ministerstva životného prostredia SR a Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.


 

Cieľom konferencie bolo reagovať na oblasti, ktoré sa týkajú potreby stratégie budovania verejných vodovodov a kanalizácií aj po roku 2021, ale aj toho, aká je aktuálna situácia v zásobovaní vodou a odkanalizovaní územia SR. Témou diskusií boli aj eurofondy v tejto oblasti a napokon aj to, ako pomáha súčasné nastavenie cien a cenotvorba prostredníctvom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví zabezpečiť opravy a modernizáciu existujúcej siete vodovodov a kanalizácií.

Konferencia bola rozdelená tematicky do dvoch blokov. Výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány po privítaní prítomných a úvodnom slove otvoril prvý blok konferencie o potrebe stratégie budovania infraštruktúry verejných vodovodov a kanalizácií na Slovensku a zhodnotení stavu čerpania eurofondov.

V úvodnom bloku odznel príspevok prezidenta Asociácie vodárenských spoločností Stanislava Hrehu so zameraním na zhodnotenie súčasného stavu infraštruktúry verejných vodovodov (VV) a verejných kanalizácií (VK) na Slovensku, regulačnú politiku na roky 2017 - 2020, jej dopad na prevádzkovateľov VV a VK, potrebu a skutočnosť obnovy vodárenskej infraštruktúry a odvádzanie vôd z povrchového odtoku do VK.

Ďalší príspevok s témou zhodnotenia podpory vodohospodárskej infraštruktúry z finančných prostriedkov operačného programu Životné prostredie, operačného programu Kvalita životného prostredia a Environmentálneho fondu prezentovala vedúca služobného úradu MŽP SR Ľubomíra Kubišová.

Posledný príspevok v rámci prvého bloku sa týkal strategického plánovania VV a VK v Slovenskej republike. Jeho autorom bol generálny riaditeľ sekcie vôd MŽP SR Vladimír Novák.

Po diskusii nasledoval druhý blok. Jana Belicová z Úradu pre reguláciu sieťových odvetví účastníkov konferencie informovala o cenovej regulácii vo vzťahu k opravám a rekonštrukcii existujúcej siete vodovodov a kanalizácií, regulačnej politike a legislatíve v cenovej regulácii. Posledný príspevok o regulačnej politike a cene vodného a stočného z pohľadu vodárenských spoločností prezentovala Anita Gašparíková z AVS.

Na podujatie sa zúčastnilo viac ako 100 hostí, čo dokazuje záujem predstaviteľov miest a obcí o túto problematiku.

Účastníci konferencie sa okrem iného zhodli na tom, že aktualizáciu stratégie budovania infraštruktúry verejných vodovodov, kanalizácií a existujúcich dokumentov považujú za základnú požiadavku naplnenia pôsobnosti miest a obcí voči svojim občanom. Podľa nich by aktualizované stratégie mali byť previazané s inými strategickými materiálmi a dokumentmi z oblasti vodného hospodárstva, ako sú napr. Vodný plán Slovenska a Plán manažmentu správneho územia povodia Dunaja a Plán manažmentu správneho územia povodia Visly, Plán rozvoja verejných vodovodov a verejných kanalizácií pre územie Slovenska do r. 2021, Plán manažmentu povodňového rizika a protipožiarna legislatíva a pod. Na základe diskusie žiadajú rezort životného prostredia o začatie prác na aktualizácii strategických dokumentov, vrátane návrhov na ich finančné krytie v spolupráci so ZMOS a AVS. Ich požiadavka smeruje aj na príslušné štátne orgány a súvisí o maximálne úsilie na vyrovnanie záväzkov roku 2015 v tejto oblasti v rámci aktuálneho programového obdobia. Účastníci tiež konštatovali potrebu zamerať špecifikáciu štátnych zdrojov (napr. Environmentálneho fondu) tak, aby boli zvýhodnení tí žiadatelia, ktorí dokážu zabezpečiť spolufinancovanie projektov z iných zdrojov. Ďalej zlepšiť komunikáciu pri formulovaní budúcich stratégií medzi štátom, mestami a obcami tak, aby sa nemenili podmienky výziev v priebehu ich vyhlásenia a realizácie a napokon, pripraviť podmienky na úpravu legislatívy tak, aby sa strednodobom horizonte zvýšilo percento pripojenia občanov na verejné vodovody a kanalizácie.

Výsledkom konferencie je zhoda na potrebe stanoviť cenu za dodávku pitnej vody a na ceny za odvádzanie a čistenie odpadovej vody musia mať väčší vplyv akcionári vodárenských spoločností, ktorí zodpovedajú za ich rozvoj a prevádzku aj v regulovanom prostredí. ZMOS a AVS budú požadovať zmeny v legislatíve regulácie cenotvorby tak, aby zohľadňovali reálne ekonomické podmienky, ako jeden z predpokladov realizácie plánov obnovy pri dodržiavaní vlastníckej štruktúry. V prípade zavedenia dvojzložkovej ceny žiadajú zohľadniť verejný záujem pri nastavení jej fixnej zložky.

Obecné noviny č. 21-22/2017 na str. 22.

Autor: Michal KALIŇÁK


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2017
Úloha samospráv v integrácii utečencov - pozvánka na konferenciu
Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) ako koordinátor Národného kontaktného bodu Európskej migračnej siete (EMN) v SR si Vás dovoľuje srdečne pozvať na národnú konferenciu EMN Úloha samospráv v integrácii utečencov, ktorá sa uskutoční 23. marca 2017 v Hoteli Mercure v Bratislave (Žabotova 2).
viac
19.08.2018
ZMOS pripravuje konferenciu MUNICIPÁLNA V4
Ambíciou každoročného dvojdňového podujatia, realizovaného v rámci národného projektu, bude prerokovanie tém, z prostredia miestnej územnej samosprávy, ktoré majú výrazné presahy na mestá a obce v rámci krajín Vyšehradskej formácie.
viac
02.07.2019
Rada ZMOS zvolila podpredsedov združenia
Rada Združenia miest a obcí Slovenska sa 1. júla 2019 v Liptovskom Jáne na svojom poslednom rokovaní pred letom venovala personálnym otázkam, zložením odborných sekcií a tiež aktuálnej legislatíve.
viac
27.10.2023
Konferencia VODA/SUCHO – Na vode nám záleží priniesla diskusie aj podnety
Žilinský samosprávny kraj odštartoval veľkú diskusiu o vode a jej zadržiavaní v krajine. Cieľom je deklarovať svoj záujem pripraviť kraj na klimatickú zmenu a prizvať do spolupráce aktérov z územia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %