Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
14.05.2019 04:45

Výstava Osobnosti našich dejín na historických portrétoch


Jozef II.


Krajské múzeum v Prešove vystaví vo svojich pobočkách (v Hanušovciach n/T a v Stropkove) portréty osobností, ktoré ovplyvnili život východného Slovenska. Kolekcia 20-tich obrazových olejomalieb pochádza zo zbierkového fondu múzea. Väčšinou ide o rozmerné diela, ktoré plnili reprezentatívnu funkciu.


Na portrétoch sú zobrazení panovníci, vysoká šľachta, politici a dejatelia od 1. polovice 17. storočia po 2. svetovú vojnu. Podľa kurátora výstavy však nebolo možné sprístupniť všetky zamýšľané diela, aj keď múzeum disponuje bohatým zbierkovým fondom.

„Vzhľadom na prebiehajúce či chystané konzervačné alebo reštaurátorské práce sme mohli vystaviť iba 20 portrétov. Napriek tomuto počtu sú to výnimočné, dokonca v niektorých prípadoch až raritné diela,“ prezradil Mgr. Jozef Ridilla, historik umenia Krajského múzea v Prešove a kurátor výstavy.

Oficiálna portrétna tvorba má podľa neho svoje presné špecifiká. Väčšinou ide o rozmerné diela, ktoré si šľachta s obľubou umiestňovala do reprezentatívnych priestorov svojich obydlí. Demonštrovala tak nimi svoju lojalitu k panovníckej dynastii.

„Portréty tohto typu umelci maľovali na základe podobizní, ktoré vytvorili prvotriedni majstri z okruhu panovníckeho dvora, čím sa vysvetľuje skutočnosť, že po celom bývalom Uhorsku nachádzame množstvo panovníckych portrétov tej istej kompozičnej schémy,“ vysvetľuje Ridilla.

Táto nadprodukcia podľa jeho slov súvisela so snahou miestnych inštitúcií (radnice, župné úrady, biskupstvá a kolégiá) prezentovať aktuálnu vládnucu moc v krajine a pokračovala aj v období fotografie. Neosobnému fotografickému obrazu chýbala totiž vznešenosť "vysokého" umenia. Pýchou Krajského múzea sú dva dvojportréty (manželský a detský) zo 17. storočia.

„Dvojportréty z toho obdobia sú raritou, keďže omnoho častejším spôsobom prezentácie boli samostatné portrétne pendanty, teda jedna osoba na jednom obraze,“ hovorí Ridilla

Z výtvarného hľadiska sú podľa neho významné predovšetkým portréty, ktoré vytvoril prešovský maliar Max Kurth (1869-1962) - podobizne T. G. Masaryka, M. R. Štefánika a posledného rakúskeho cisára Karola I. Habsburského.

„Kurth mal za sebou vynikajúcu prípravu na berlínskej Akadémii. Jeho obdivuhodné maliarske umenie je výslednicou vplyvov viacerých starých majstrov,“ dodáva Ridilla.

Komorná výstava má názov Osobnosti našich dejín na historických portrétoch. Prebiehať bude od 10. 5. 2019 do 15. 5. 2019 v kaštieli v Hanušovciach nad Topľou a od 7. 6. 2019 do 15. 9.  2019 sa presunie do kaštieľa v Stropkove.

Autor: (ts-Tripolitana)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.01.2018
V Krajskom múzeu sprístupnili výstavu Koňare
Prešovčanom prischlo pomenovanie Koňare. V Krajskom múzeu v Prešove v týchto dňoch sprístupnia výstavu Koňare s podtitulom Tradícia chovu koní v Prešove a okolí. Jej autorom je Igor Lazorík. Návštevníci si ju môžu pozrieť do 30. marca.
viac
23.08.2018
V krajskom múzeu v Prešove spoznáte dejiny osvetlenia
V Rákociho paláci zažiaria vzácne petrolejové lampy. Návštevníci sa dozvedia aj to, ako to bolo s osvetlením od praveku až po vynájdenie elektriny. Zároveň spoznajú aj kus histórie, v ktorej dominovali petrolejové svietidlá a prototyp prvej petrolejovej lampy.
viac
03.04.2019
Krajské múzeum v Prešove predstaví kamene učencov
Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu obdivovať tajomné umenie suiseki. Táto umelecká forma prezentuje kamene nájdené v prírode, ktoré svojím tvarom pripomínajú niečo výnimočné. Výstavu sprístupnia vo štvrtok v Rákociho paláci.
viac
18.07.2020
Návštevníkov kaštieľa v Hanušovciach prekvapí slovenský unikát
Krajské múzeum v Prešove – Kaštieľ Hanušovce nad Topľou vystavuje jedinečný komplet predmetov svadobného vena rodu Dessewffy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %