Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.06.2018 11:30

Výstava v Artgalérii v Prievidzi pripomína sté výročie vzniku ČSR


FOTO TASR - Radovan Stoklasa


Sto rokov od vzniku Československej republiky pripomínajú diela najvýznamnejších súčasných slovenských a českých výtvarníkov. Výstavu Prvá republika sprístupnila verejnosti v utorok Artgaléria v Prievidzi.


"My sme si pripravili v Artgalérii špeciálnu výstavu v spolupráci s galériou La Femme v Prahe, kde už tradične majiteľ tejto galérie dáva takzvané domáce úlohy a táto domáca úloha pre významných českých výtvarníkov znela prvá republika. Takto sa volá aj naša výstava a keďže sme na Slovensku, tak sme oslovili našich slovenských významných výtvarných umelcov a dali sme dokopy jedinečnú kolekciu zhruba 80 výtvarných diel," načrtol Roman Turcel z Artgalérie.    

Podľa neho ide prevažne o obrazy, grafiky, sochy, fotografie a pod. "Sto rokov je vlastne veľmi krátky čas a rozhodli sme sa to osláviť veľmi netradične. Viem, že táto téma si zaslúži pozornosť a rôznych výstav a akcií venovaných 100. výročiu je veľa, ale určite takýto výtvarný počin skutočne významných českých a slovenských výtvarníkov je unikátny. Väčšinou sú aktivity zamerané retrospektívne a historicky, dnes tu vidíme nové diela, ktoré vznikli práve na túto tému. Som rád, že po Prahe a Piešťanoch môžeme túto výstavu privítať u nás v Prievidzi," dodal.       

Výstavu diel, na ktorých výtvarníci zobrazili i Lídu Baarovú, Milana Rastislava Štefánika, ďalšie osobnosti bývalej ČSR či oslobodené divadlo, si návštevníci môžu pozrieť v priestoroch Artgalérie do 30. júla.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2018
Pred sto rokmi bola podpísaná Pittsburská dohoda
K základným kameňom vzniku niekdajšieho Československa, spoločného štátneho útvaru Čechov a Slovákov, patrí Pittsburská dohoda. Od jej podpisu uplynie 31. mája presne sto rokov.
viac
02.07.2018
Výstava k 100. výročiu vzniku ČSR porovnáva storočnú Bratislavu s dnešnou
Bratislavčania či turisti si môžu od nedele na Hviezdoslavovom námestí porovnať, ako vyzerala Bratislava pred 100 rokmi za prvej republiky a aká je dnes.
viac
03.10.2018
Česko-slovenské storočie slávia v Bojniciach koncertami, besedou a výstavou
K 100. výročiu vzniku prvého moderného spoločného štátu Čechov a Slovákov pripravilo Občianske združenie Naše Bojnice v spolupráci s kultúrnym centrom (KC) Bojnice v Dome kultúry v Bojniciach niekoľko zaujímavých podujatí.
viac
30.12.2018
Košice sa pred sto rokmi stali súčasťou Československa
Druhé najväčšie mesto na Slovensku sa pred sto rokmi – v nedeľu 29. decembra 1918 – začlenilo do novovytvorenej Československej republiky (ČSR).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %