Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
10.08.2016 08:00

Výstavba križovatky Blatné odhalila unikátny nález


Snímka zdroj: (tasr).


Výstavba diaľničnej križovatky Blatné na D1 odhalila pri archeologickom prieskume unikátny nález. Ide o sídlisko z obdobia neolitu (mladšej doby kamennej) z čias 4000 až 5000 rokov pred Kristom. Informovala o tom Národná diaľničná spoločnosť (NDS).


Archeologický prieskum patrí k prvým prácam, ktoré nastupujú na začiatku výstavby úseku. V súčasnosti sú výskumné práce na konci a terén sa pripravuje na výstavbu. Archeológovia, technici a robotníci tu odpracovali viac ako 8600 hodín. Geofyzikálny prieskum identifikoval na severnom území (smer do Bratislavy) 13 plôch a na južnom území (smer do Trnavy) 43 plôch s výskytom objektov. Identifikovaných a kompletne preskúmaných bolo viac ako 400 archeologických nálezov.      

Diaľničná križovatka Blatné je situovaná v lokalite na rozhraní Podunajskej roviny a Trnavskej sprašovej tabule. Toto územie bývalo husto osídlené v rôznych obdobiach. Objavili sa tak nálezy z najstarších dejín, ako aj z protohistorického obdobia a stredoveku. Najstaršie osídlenie tohto priestoru sa viaže k obdobiu neolitu. Ide o obdobie, v ktorom dochádza k prijatiu usadlého spôsobu života a nástupu poľnohospodárstva s chovom domácich zvierat.      

Archeologický výskum odkryl niekoľko lokalít – sídlisk, patriacich do tohto obdobia. Premena medi a cínu na novú surovinu bola impulzom pre pomenovanie novej dejinnej epochy – doby bronzovej. Z tohto obdobia sa v lokalite trasy diaľničnej križovatky Blatné zachovali náleziská sídliskového či hrobového charakteru.      

Zo staršej doby železnej našli archeológovia v tejto lokalite keramiku, bronzové náramky, strelky, železnú kopiju, nožíky či britvy. Z mladšej éry železnej sa našli črepové materiály. Kontinuita osídlenia v okolí Blatného završuje obdobie stredoveku. Z týchto čias sa zachovala keramika, bronzové náušnice, železné nožíky a sekerky či perly.      

Križovatka Blatné bude mať dĺžku 1420 metrov, jej cena je 23,3 milióna eur. Výstavba začala v apríli tohto roku a jej ukončenie je podľa NDS naplánované na december 2017.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2016
Ružinovskí poslanci schválili predaj pozemkov pre výstavbu diaľnice
Na zasadaní miestneho zastupiteľstva 27. septembra poslanci jednomyseľne schválili odpredaj takmer 150 pozemkov.
viac
27.03.2020
Pre výstavbu križovatky Triblavina bude na D1 obmedzená doprava
Pre potreby výstavby križovatky Triblavina budú od soboty (28. 3.) do 10. apríla opäť prestavovať aj dopravné značenie. Vodiči preto musia počítať so spomalením dopravy na diaľnici D1. Informovala o tom hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Michaela Michalová.
viac
12.06.2020
Pri rekonštrukcii vedenia našli pozostatky hradieb a synagógy
V historickom centre Banskej Štiavnice prebieha v týchto dňoch rekonštrukcia podzemného vedenia. Na výkopy, ktoré tu energetici zo Stredoslovenskej distribučnej (SSD) robia v niektorých úsekoch aj do hĺbky 1,2 metra, dohliada aj archeológ.
viac
20.05.2021
V Stropkove realizujú záverečnú fázu archeologického prieskumu hradu
V jarných mesiacoch začali v Stropkove záverečnú fázu prieskumu severnej časti zaniknutého hradu. Po dvoch etapách realizovaných v roku 2019 prišiel na rad technicky najnáročnejší výskum jeho severozápadného bastiónu z obdobia 17. a 18. storočia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %