Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
03.05.2019 11:55

Vystavia časť z trosiek havarovaného lietadla M. R. Štefánika


Autentická snímka trosiek havarovaného lietadla. Snímka zdroj: dikda.eu


Pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika vystavia časť z trosiek jeho lietadla v Brezovej pod Bradlom.


Štefánik tragicky zahynul pri páde lietadla Caproni Ca 33, ktorým priletel z Talianska. Lietadlo sa zrútilo tesne pred pristátím neďaleko Ivanky pri Dunaji. "Kúsok z trosiek tohto lietadla bude exkluzívne vystavený v sobotu 4. mája v Národnom dome Štefánika. Zároveň sa uskutoční predaj pamätnej bankovky s nulovou hodnotou s podobizňou Štefánika," informoval výkonný riaditeľ spoločnosti Nunofi Vladislav Klajban.       

Na jednej z verzií bankovky je zobrazený Štefánik v podobe letca, kde motív ďalej dopĺňa lietadlo Caproni Ca 33. Druhou verziou je legionárske vydanie, na ktorej je znázornený portrét Štefánika, v pozadí ktorého je vyobrazená mohyla na Bradle.       

"Výnimočný artefakt trosky lietadla zapožičal špeciálne na túto príležitosť zo svojej súkromnej zbierky numizmatik a zberateľ z Komárna, ktorý si však nepraje zverejniť svoje meno. Sme veľmi radi, že sa nám ho podarilo získať a vystaviť počas konania Celonárodnej spomienkovej slávnosti," doplnil Klajban.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.10.2018
Brezová pod Bradlom, známa mohylou či Svákom Raganom, stráca obyvateľov
Mesto Brezová pod Bradlom prišlo za necelé dve desaťročia o viac ako desať percent obyvateľstva a zatiaľ sa pokles nedarí zastaviť. A to napriek tomu, že mesto má dobrú strategickú polohu, kompletnú občiansku vybavenosť a ideálne podmienky pre cestovný ruch.
viac
23.01.2019
Brezová pod Bradlom plánuje umiestniť na Bradle vyhliadkové ďalekohľady
Mesto Brezová pod Bradlom sa uchádza o nenávratný finančný príspevok na projekt, v rámci ktorého plánuje umiestniť v okolí Mohyly Milana Rastislava Štefánika vyhliadkové ďalekohľady.
viac
03.05.2019
ZSSK vypraví mimoriadny vlak z Bratislavy do Brezovej pod Bradlom
Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypraví pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika v sobotu (4. 5.) mimoriadny vlak do Brezovej pod Bradlom. TASR o tom informoval hovorca ZSSK Tomáš Kováč.
viac
02.05.2022
Uskutočnia sa spomienkové slávnosti k 103. výročiu smrti M. R. Štefánika
Spomienkové slávnosti pri príležitosti 103. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika sa uskutočnia na Bradle 3. a 7. mája. Za mesto Brezová pod Bradlom o tom informoval Matúš Valihora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %