Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.09.2018 03:02

Významný deň histórie verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici


Sídlo Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.


V nedeľu 9. septembra uplynie 75 rokov, čo slovenská vláda svojim nariadením zriadila v Banskej Bystrici pobočku Štátneho zdravotne – sociálneho ústavu pre mikrobiológiu.


Zároveň je to pamätný deň aj pre pobočku pre mikrobiológiu v Prešove, pobočku pre balneológiu a klimatológiu Piešťanoch a pobočku pre skúmanie potravín v Spišskej Novej Vsi, ktoré boli zriadené tým istým vládnym nariadením.

Táto pobočka bola predchodcom Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Banskej Bystrici. V týchto dňoch si teda pripomíname 75. výročie vzniku našej organizácie . Po rozpade Československa zákonom č.101 / 1939 Sl.z. zo dňa 11.mája 1939 o Štátnom zdravotne - sociálnom ústave, bolo vytvorená inštitúcia ktorá mala na starosti vtedajšiu organizáciu a výkon verejného zdravotníctva - Štátny zdravotne – sociálny ústav v Bratislave ktorý je predchodcom dnešného Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a dňa 11.5.2019 bude dňom 80. výročia založenia inštitucionálneho verejného zdravotníctva na Slovensku“ uviedol riaditeľ RÚVZ v B. Bystrici prof. Cyril Klement

Dodal, že úspešná história Regionálneho úradu verejného zdravotníctva sa začala potom písať v pamätných dňoch Slovenského národného povstania, kedy nadporučík v zálohe MUDr. Dionýz Blaškovič na základe rozhodnutia povstaleckého velenia a Zdravotníckej služby zriadil pre potreby povstaleckej armády Diagnostickú stanicu v priestoroch bývalej kaplnky v dnes už starom nemocničnom areáli. Dionýz Blaškovič sa tak stal prvým vedúcim predstaviteľom verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Verejné zdravotníctvo v dnešnom ponímaní – ochrana , podpora a rozvoj verejného zdravia alebo v nedávnej minulosti hygiena, epidemiológia a mikrobiológia, netrpelo prílišnou pozornosťou a ústretovosťou vládnych a politických garnitúr, ale naopak - v prípadoch mimoriadnych udalostí boli doň vkladané veľké očakávania. „Verejné zdravotníctvo dokázalo a aj v minulosti, či v súčasnosti sa osvedčilo ako pevná súčasť zdravotníckeho systému Slovenskej republiky akceptovaného doma aj v zahraničí“, zdôraznil prof. Klement.

Autor: Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ B. Bystrica


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.09.2018
Banská Bystrica ožila folklórom
Nultý alebo prvý ročník - v tom sa viaceré zdroje rozchádzajú, ale v podstate je to jedno. To sa časom utrasie. Vidieť však takmer tritisíc ľudí v kroji na Námestí SNP v Banskej Bystrici, počas významného Radvanského jarmoku, je len ťažko opísateľný zážitok.
viac
20.03.2019
Nenechať nikoho bokom – ústredná téma tohtoročného Svetového dňa vody
Svetový deň vody (World Water Day) je oslavou úcty a pokory k vode, ktorej význam si celý svet pripomína 22. marca. Po prvý krát bol tento deň vyhlásený v roku 1992 na konferencii OSN v Riu de Janeiru, pričom každý rok je jeho oslava tematicky zameraná na iné problémy v súvislosti s vodou.
viac
20.05.2021
Záujem o otvorené vládnutie a veci verejné medzi občanmi rastie
Mesto Banská Bystrica sa ešte v minulom roku zapojilo do programu Partnerstva pre otvorené vládnutie (Open Government Partnership Local, tzv. OGP Local 2020) spolu s organizáciami – Interaktívnou školou urbanizmu a územného plánovania a organizáciou Dialogue Centre.
viac
02.03.2024
4. marec - Svetový deň obezity
Svetový deň obezity bol vyhlásený v roku 2015 ako iniciatíva Svetovej federácie obezity. Od roku 2020 si ho pripomíname vždy 4. marca. Cieľom Svetového dňa obezity je zvyšovať povedomie o tejto chorobe a zároveň upriamiť pozornosť na prevenciu a liečbu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %