Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
05.07.2016 12:45

Vyznáte sa v symboloch na plastových obaloch?


Symboly na plastoch označujú výrobný materiál. Snímka: (shutterstock.com).


Každá fľaša či iný plastový produkt je označený istým symbolom. Vyznáte sa v nich a viete, čo daný symbol na fľaši znamená?


Nielen plastové fľaše, ale aj iné obaly bývajú označené určitým symbolom. V ňom sa môžu nachádzať rôzne čísla, ktoré značia, z akého materiálu bol daný obal vyrobený. Na obale najčastejšie natrafíte na trojuholníkový symbol v dvoch prevedeniach – trojuholník s nevyplnenými čiarami označuje obaly, ktoré boli vyrobené z recyklovaných materiálov. Trojuholníkový symbol s čiernymi plnými čiarami označuje, z ktorého materiálu bol obal vyrobený. Tak zistíte, či ide o plast, alebo iný druh materiálu. Dokonca môže ísť o kombináciu viacerých zložiek. Niektoré obaly sa vám môžu javiť ako plastové, ale sú kombinovaným materiálom. Tie sú označené písmenom C s lomítkom. Označenie za lomítkom hovorí o materiáli, ktorý v obale prevláda. Príkladom kombinovaného materiálu je obal z kávy či kapučína. Ten nepatrí do triedeného zberu, pretože sa zložka plastu nedá oddeliť od hliníkovej časti. Avšak, sú aj kombinované materiály, ktoré do triedeného zberu patria. Sú nimi nápojové kartóny, odborne viacvrstvové kombinované materiály (VKM), ktoré sú zložené zo 75 % z papiera, z 20 % z plastu a 5 % tvorí hliník. Tieto je možné recyklovať dvomi spôsobmi. Takzvanou „mokrou cestou“, kedy sa rozvlákňovaním získava papierová zložka, alebo „suchou cestou“, kedy sa nápojové kartóny nasekajú na drobné časti a vyrábajú sa z nich napríklad izolačné či protihlukové steny.

Na vybraných obaloch sa môžete stretnúť aj so symbolom Zeleného bodu. Držiteľom licencie pre Zelený bod je organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) spoločnosť ENVI - PAK. „ZELENÝ BOD je ochrannou známkou. Obal označený ochrannou známkou Zelený bod prosíme umiestňovať do triedeného zberu,“ povedala Silvia Nosálová, riaditeľka pre marketing a komunikáciu spoločnosti ENVI - PAK.

 

Držiteľom licencie pre ochrannú známku Zelený bod je spoločnosť ENVI - PAK. Snímka: (ENVI - PAK).

 

Plastové výrobky nám v mnohom život uľahčujú, no ľudia si často neuvedomujú, že môžu vylučovať nebezpečné látky, ktoré ohrozujú naše zdravie. Akými symbolmi bývajú plastové výrobky označené a aké riziká nám môžu pri ich používaní hroziť?

 

Nebezpečnejšie plasty

 

 

Bezpečnejšie druhy plastov

 

Ostatné obalové symboly

Okrem vyššie spomenutých symbolov sa do zoznamu radia aj iné. Medzi ne patrí napríklad symbol panáčika s košom, ktorý značí, že obal po spotrebovaní produktu patrí do príslušnej nádoby na odpad.

 Symbol panáčika s košom. Snímka: (shutterstock.com).

 

Autor: (sz)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2016
Kam s použitým olejom z kuchyne?
Olej používame často v našich domácnostiach na prípravu rôznych chutných jedál. Po varení sa nám však naskytá otázka – Čo s použitým olejom? Kto je za jeho zber zodpovedný?
viac
29.06.2016
Pomôžu nám s likvidáciou plastov baktérie?
Produkcia plastových obalov neustále rastie a podľa štúdie, ktorá bola začiatkom tohto roka predstavená na Svetovom ekonomickom fóre sa predpokladá, že do roku 2050 stúpne produkcia plastov až štvornásobne.
viac
18.07.2016
Vyznáte sa v recyklačných symboloch na obaloch? Papier, sklo a iný materiál
V druhej časti článku o recyklačných symboloch sa zameriame na ostatné materiály, z ktorých sa obaly vyrábajú, a to napríklad na papier, sklo či kovy. Vyznáte sa v označeniach na obaloch produktov? Prinášame vám prehľad tých najčastejších symbolov, s ktorými sa môžete na obaloch stretnúť.
viac
17.08.2019
V Trenčíne testujú lisy na PET fľaše
Vložiť, povoliť vrchnáčik, stlačiť a zatvoriť – štyri jednoduché úkony a do kontajnera sa vojde o 80 percent viac. V Trenčíne testujú lisy na plastové fľaše.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %