Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.03.2018 09:13

Vzdelávanie miestnej územnej samosprávy a činnosť RVC Martin v roku 2017


Ilustračná snímka: RVC Martin


Efektívny výkon samosprávnych funkcií si vyžaduje kvalitných, odborne aj osobnostne pripravených volených predstaviteľov a zamestnancov miestnej územnej samosprávy, čoho nesporným predpokladom je vypracovaný a do praxe zavedený systém vzdelávania.


Osobitnú kapitolu pri jeho realizácii systému vzdelávania predstavuje ponuka vzdelávania v sieti Regionálnych vzdelávacích centier (RVC), ktoré si už pred 25 rokmi (postupne vznikali od roku 1993) za účelom vzdelávania vytvorili mestá a obce a svojimi aktivitami pokrývajú celé územie SR. Od roku 2003 sú RVC združené v Asociácii vzdelávania samosprávy (AVS). Systém vzdelávania, ktorý RVC ponúkajú je ucelený, pružný,  trvalo udržateľný a neustále sa rozvíja. RVC poskytujú vzdelávanie priamo v regiónoch bližšie k účastníkom, čo je časovo i finančne menej náročné.

PhDr. Dušan GALLO,  riaditeľ ZO RVC MARTIN

ZDRUŽENIE OBCÍ REGIONÁLNE VZDELÁVACIE CENTRUM MARTIN je súčasťou siete RVC združených v AVS a zároveň jej sídlom. Založili ho začiatkom roku 1994 mestá a obce z regiónov Turiec, Kysuce, horné Považie, Rajec, Ružomberok a Orava. Ponúka konkrétnu pomoc pri riešení každodenných úloh miest a obcí, vytvára priestor pre stretávanie sa a výmenu skúseností. Zároveň pravidelným vzdelávacím, poradenským a informačným servisom prispieva k skvalitňovaniu práce miestnych samospráv. Pracuje na členskom princípe (viď tabuľka členskej základne), čo znamená, že od členov RVC Martin nevyberá na jednodňových legislatívno-informačných seminároch vložné a nerozlišuje, či sa na podujatí zúčastňuje jeden alebo viac účastníkov. Pri jednodňových odborno-konzultačných, viacdňových seminároch a viacdňových podujatiach pre profesijné skupiny uplatňuje zľavu. Základné podmienky pôsobenia sa nezmenili ani po poslednej konferencii, ktorá sa konala 14. 2. 2017, vrátane členského príspevku a poplatkov na jednotlivých podujatiach.

RVC Martin priamo zabezpečuje interným spôsobom prípravu, organizáciu a realizáciu postupne vyprofilovaných vzdelávacích aktivít pozostávajúcich z:

- jednodňových seminárov (legislatíva, ekonomika, dane...),

- legislatívno-informačné – reagujú na zmeny v legislatíve,

- odborno-konzultačné – týkajú sa aktuálnych otázok a pravidelne sa opakujúcich aktivít v miestnych samosprávach (sú časovo rozsiahlejšie, vytvárajú väčší priestor na diskusiu a je na nich zabezpečovaná iná forma občerstvenia, preto sú s poplatkom aj pre členov RVC),

- viacdňových odborných a manažérskych seminárov,

- viacdňových seminárov nadväzujúcich na realizované projekty,

- seminárov pre profesijné skupiny v samospráve (starostovia, prednostovia, kontrolóri, matrikárky, riaditelia škôl, účtovníčky...),

- akreditovaných kurzov (účastníci získajú osvedčenie s celoštátnou platnosťou),

- praktických kurzov – jazykové, počítačové, rétoriky..,

- konzultácií a poradenstva – projekty, legislatíva, dane, ekonomika, strategické plány, zakladanie združení...,

- podujatí „šitých na mieru“ podľa požiadaviek jednotlivých miest, obcí a škôl,

- iných podujatí – zameraných na oddych, relax, výmenu skúseností (študijné cesty, spoločensko-vzdelávacie konferencie...).

 V roku 2017 RVC Martin uskutočnilo 84 vzdelávacích podujatí v rozsahu 149 dní, na ktorých sa zúčastnilo 7456 účastníkov, v celkovom počte 12 476 osobodní.

 Z pohľadu kvality sa RVC Martin snaží dodržiavať jednotný postup (štandard) pri organizovaní vzdelávacích podujatí. Za zaplatený poplatok na seminár dostáva účastník výklad a odpovede na otázky počas seminára zo strany lektora, študijný materiál v tlačenej forme alebo na CD nosiči a občerstvenie počas seminára. Študijný materiál je viazaný na účasť na vzdelávacej aktivite a v rovnakej podobe ho dostávajú všetci účastníci. Rešpektujeme tak jednak autorské práva lektorov, ale predovšetkým sa sústreďujeme na vzdelávanie „tu a teraz“.

Veríme, že vzdelávacie aktivity RVC Martin, ktoré sa snaží byť pružným a spoľahlivým konzultantom, svojich klientov opäť oslovia aj v tomto roku, ktorý je posledným rokom volebného obdobia 2014 – 2018, v ktorom sa uskutočnia komunálne voľby do orgánov miestnej územnej samosprávy.

Obecné noviny č. 9-10/2018

Autor: PhDr. Dušan GALLO, riaditeľ ZO RVC MARTIN


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2016
Dlhodobo nezamestnaným chce dať mesto prácu v novej spoločnosti
Žiarska samospráva chce založiť obchodnú spoločnosť, v ktorej chce dať šancu pracovať dlhodobo nezamestnaným obyvateľom mesta a naučiť ich tak pracovným návykom.
viac
14.11.2016
Vzdelávací program „TOP manažment samosprávy"
Bratislavská Business School Ekonomickej univerzity v Bratislave ponúka vzdelávací program pre predstaviteľov samosprávy, ktorého cieľom je zvýšiť odbornosť predstaviteľov samosprávy s prioritným zameraním na hospodárne vynakladanie finančných prostriedkov.
viac
02.03.2020
Úradníci sa budú učiť, ako lepšie zvládať komunikáciu s občanom
Zlepšenie komunikácie s klientmi, zvládanie náročných situácií či motivácie a ich vplyv na prácu zamestnancov samosprávy je cieľom vzdelávacieho projektu, ktorý spúšťa Mestský úrad vo Veľkom Šariši. Výsledkom bude i publikácia, ktorá bude slúžiť ako návod ostatným samosprávam.
viac
22.04.2020
Samosprávy doplácajú na chod základných škôl milióny eur
Riaditeľ sekcie rezortných činností Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Zdenko Krajčír v relácii Samospráva tu a teraz v televízii Tablet TV konštatoval, že najväčšie problémy spôsobujú časté zmeny v legislatíve a financovanie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %