Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
25.11.2018 12:54

Vznikol prvý komplexný turistický bedeker Trenčianskeho kraja


Snímka zdroj: shutterstock


Návštevnosť Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) stúpa. Za prvý polrok tohto roka ho navštívilo o 1000 ľudí viac ako v rovnakom období minulého roka, stúpol i počet prenocovaní zahraničných turistov.


 Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región pripravila pre turistov i novinky v podobe bedekra a audio nahrávok, informovali jej zástupcovia na tlačovej konferencii v utorok v Trenčíne.       

"Trenčiansky región za prvý polrok 2018 navštívilo okolo 173.000 ľudí, čo je o 1000 návštevníkov viac ako za rovnaké obdobie minulého roka. Veľmi nás teší, že stúplo aj tempo návštevnosti a počtu prenocovaní zahraničných turistov. Je to najviac na celom Slovensku, okolo 17%, takže je vidieť, že zahraniční turisti si tiež nájdu cestu do nášho regiónu," skonštatoval predseda KOCR Trenčín región Juraj Gerlici.       

Najväčší nárast zaznamenala podľa neho KOCR u turistov z Českej republiky, tiež z Nemecka, až 100% nárast zaznamenali u turistov zo Spojených štátov amerických, respektíve Veľkej Británie. "Trenčiansky región sa drží v podiele návštevnosti, a teda návštevnosti kraja aj počtu prenocovaní, na stabilnom piatom mieste, čo si myslím, je úspešné, keď si porovnáme veľké kraje ako Košický, Nitriansky, Žilinský. Ale Trenčiansky kraj drží prvenstvo v priemernom počte prenocovaní, je to okolo štyroch dní," doplnil. Toto prvenstvo, ako ozrejmil Gerlici, ovplyvnilo, že Trenčiansky kraj je krajom hradov a zámkov, čo potvrdzujú aj štatistiky ich návštevnosti, podiel na tom majú i kúpele.         

KOCR Trenčín región pripravila pre turistov i viacero noviniek. Jednou z nich je prvý komplexný 110-stranový turistický bedeker Trenčianskeho kraja v slovenčine a angličtine, na ktorého zostavení sa podieľalo i vydavateľstvo The Slovak Spectator v rámci edície Spectacular Slovakia. "Bedeker sa snaží priniesť pohľad ľudí, ktorí nepoznajú kraj a predstaviť ho širokej verejnosti. Pripravuje ho medzinárodný tím novinárov, ktorí cestujú po regióne a snažia sa objavovať ho pre návštevníkov. Snažíme sa nielen priniesť profily samotných hradov, múzeí, ale snažíme sa i to, aby v rámci bedekra odzneli aj príbehy ľudí, ktorí sú za tými miestami, lebo to je to, čo teraz ľudia hľadajú," priblížil riaditeľ vydavateľstva Ján Pallo.       

Ďalšou novinkou sú audio nahrávky obsahujúce fakty a zaujímavosti o turistických lokalitách, ktoré sú určené primárne pre imobilných. "My sme si robili prieskum v rámci našich hradov, múzeí, galérií a najnavštevovanejších turistických lokalitách, či sú prístupné aj pre imobilných ľudí alebo ľudí so zdravotným postihnutím. Bohužiaľ sme prišli na to, že tieto miesta sú neprístupné pre ľudí s hendikepom. Preto sme sa snažili prísť na projekt, ktorý by pomohol týmto ľuďom, aby sa o pamiatkach dozvedeli viac. Jednou z činností sú nahrávky, ktoré máme umiestnené na našej webstránke," ozrejmila výkonná riaditeľka KOCR Trenčín región Eva Frývaldská.       

Vďaka nahrávkam sa podľa nej ľudia, ktorí sa nevedia dostať na atraktivitu, dozvedia rôzne fakty, zaujímavosti, povesti o hradoch, čachtickom podzemí, pútnickom mieste Skalka. "Začali sme s desiatimi lokalitami, v tejto činnosti budeme samozrejme pokračovať. Spolupracujeme s občianskym združením Bez bariéry a práve vďaka nim by sme chceli z Trenčianskeho kraja urobiť bezbariérovú destináciu. Samozrejme, chceme trochu aj vyvíjať tlak na jednotlivé turistické lokality, aby mali vytvorené špecifické prehliadky práve pre ľudí s hendikepom," dodala.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2016
Bojnice majú z turizmu asi 330 000 eur, do rozvoja dávajú len dve percentá
Sumu vo výške asi 330 000 eur za rok prináša každoročne do rozpočtu kúpeľného mesta Bojnice cestovný ruch. Do rozvoja turizmu v súčasnosti investuje samospráva dve až tri percentá z tejto sumy, v budúcnosti by to malo byť zaužívaná tretina až štvrtina.
viac
10.07.2019
TSK je prvým slovenským krajom so schválenou koncepciou environmentálnej výchovy
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) je prvým slovenským krajom, ktorý má krajskú koncepciu environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety do roku 2030. Schválili ju v pondelok (8. 7.) poslanci Zastupiteľstva TSK.
viac
03.09.2019
Prešovský kraj v 1. polroku s rekordným počtom návštevníkov
Prešovský kraj sa znova teší nárastu návštevnosti. V prvom polroku 2019 zavítalo do kraja 481 477 návštevníkov ubytovacích zariadení, čo predstavuje medziročný nárast o 10 %.
viac
13.10.2022
Top ubytovacím zariadením TSK za rok 2021 je Rybník Horná Mariková - Modlatín
Top ubytovacím zariadením v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) v roku 2021 sa stalo rekreačné zariadenie Rybník Horná Mariková – Modlatín v Považskobystrickom okrese.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %