Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.01.2017 01:15

Z priorít rezortu vnútra


Robert Kaliňák, podpredseda vlády a minister vnútra SR


Ministerstvo vnútra má vytýčených viacero priorít, v ktorých chce pokračovať a venovať sa im aj v roku 2017 a ktoré pomôžu vylepšiť každodenný život ľudí v obciach. Rád by som Vám niektoré z nich priblížil.


Dovoľte hneď na úvod, aby som sa Vám poďakoval za spoluprácu v uplynulých rokoch a poprial Vám v novom roku veľa síl do ďalšej náročnej práce, ktorú v prospech samospráv vykonávate. Prelom rokov je aj príležitosťou na bilancovanie toho, čo sa nám podarilo a čo plánujeme.

Uplynulý rok bol naozaj špecifický a výnimočný. Slovenská republika v druhom polroku po prvýkrát predsedala Rade Európskej únie a musím povedať, že sme sa tejto úlohy zhostili veľmi dobre. So cťou sme odovzdali štafetu ďalej, do rúk Malty. Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky malo významnú rolu v tomto kolose, ktorú úspešne zvládlo. Popri plnení každodenných úloh, ktoré vyplývajú rezortu, bolo na našich pleciach pripraviť a uskutočniť bezpečnostné opatrenia počas množstva podujatí organizovaných v rámci predsedníctva.

 

Program obnovy policajných budov

Čo sa týka bezpečnosti, situácia na Slovensku je lepšia ako v roku 1988. Máme menej trestných činov a historicky najvyššiu objasnenosť. Pomohli tomu aj naše masívne investície do polície a jej materiálno-technického vybavenia.  V minulom volebnom období došlo k výraznej obmene vozového parku, nakúpilo sa nové oblečenie, vybavenie, taktické vesty pre policajtov a došlo po 23 rokoch aj ku kompletnému prezbrojeniu Policajného zboru.

Chceme pristúpiť k poslednej fáze modernizácie Policajného zboru, a to sú investície do obvodných oddelení. Aby priestory, kde prichádzajú ľudia, ktorých práva boli porušené, zodpovedali 21. storočiu  a aby aj policajti, ktorí v týchto priestoroch pracujú, boli spokojnejší.

 

Výrobný podnik ministerstva dáva prácu nezamestnaným

V tejto súvislosti by som rád spomenul, že v minulom období sme otvorili vo Svidníku fabriku na výrobu a montovanie plastových okien, ktoré sú najčastejšie vymieňané na starých policajných budovách. Tento projekt sa osvedčil, pretože zamestnáva ľudí, ktorí boli dlhodobo nezamestnaní. Momentálne tu pracuje 22 ľudí. Vzhľadom na veľký počet budov vo vlastníctve ministerstva a dopyte zo strany úradov o tieto okná plánujeme túto výrobu v tomto roku rozšíriť a prijať nových zamestnancov.

Plánujeme tiež otvoriť podnik na výrobu nábytku, ten by sme radi umiestnili do ďalšieho regiónu s vysokou nezamestnanosťou. Vytvorili by sme tým niekoľko desiatok pracovných miest pre dlhodobo nezamestnaných. Momentálne hľadáme vhodné priestory pre nový podnik v oblasti Revúcej, Poltáru, Rimavskej Soboty alebo Spišskej Novej Vsi.

 

Posilnenie polície v problémových lokalitách

Rezort vnútra sa ďalej plánuje venovať miestam a lokalitám, kde žijú problémové sociálne vylúčené skupiny a dochádza tu k častým porušeniam zákona, ako sú krádeže do domov a chát. My sa tomuto problému venujeme dlhodobo, napríklad v prípade Jarovníc, kde žije najväčšia sociálne vylúčená komunita,  došlo k zlepšeniu bezpečnostnej situácie. Sú však lokality, kde drobná kriminalita stále obťažuje ľudí, a preto tu potrebujeme posilniť prítomnosť polície. Ide zhruba o dvesto sociálne vylúčených komunít. Naším cieľom je posilniť v spolupráci so starostami obcí kamerové systémy v týchto lokalitách, navýšiť v nich počet slúžiacich policajtov alebo otvárať nové vysunuté obvodné oddelenia.

Na obvodných oddeleniach v jednotlivých krajských riaditeľstvách Policajného zboru sú už v súčasnosti zriadené funkcie starších referentov pre prácu v komunitách, ktorí pracujú s problémovými sociálne vylúčenými skupinami. V roku 2016 sa počet týchto referentov niekoľkokrát zvyšoval. V súčasnosti je ich spolu 283. Pre porovnanie -  pri mojom príchode do rezortu v roku 2006 ich bolo 18.

 

Ďalšia podpora dobrovoľných hasičov

Dobrovoľné hasičské zbory obcí na Slovensku sa dočkali v uplynulých rokoch najväčšej výmeny techniky od čias komunizmu, vďaka čomu je Slovensko lepšie pripravené na boj s prírodnými katastrofami, akými sú povodne či požiare.  Do regiónov putovala užitočná technika, ktorá bude môcť dlhé roky slúžiť dobrovoľným hasičom pri ich obetavej práci.  Obciam sme odovzdali viac ako 920 prívesných vozíkov s protipovodňovou technikou, a to aj vďaka podpore z fondov Európskej únie z minulého programového obdobia 2007 - 2013. Samosprávy ďalej dostali 550  hasičských áut Iveco Daily, 150  repasovaných vozidiel Tatra 815 a  Tatra 148 z majetku Hasičského a záchranného zboru a zrepasovalo sa 150  vozidiel z majetku obcí a miest.

Dnes je tak každá druhá  obec lepšie vybavená na účinný boj proti veľkej vode a iným prírodným živlom. Väčšinu obcí som mal možnosť aj osobne navštíviť a stretnúť sa s mnohými z Vás osobne. Tak, ako som sa už viackrát vyjadril, zopakujem, že dobrovoľní hasiči sú poklad, ktorý si musíme strážiť. Sú to ľudia, ktorí sa bez ohľadu na odmenu, svoj voľný čas, rodinu rozhodli zasvätiť svoj život pomoci druhým, a to je dnes veľmi vzácne.

V podpore dobrovoľných hasičských zborov obcí chceme pokračovať aj naďalej. Táto investícia sa určite vyplatí. Ako dobrý príklad slúži povodeň na Dunaji v roku 2013, keď práve nasadením 500 dobrovoľných hasičov sme zachránili hrádzu pri Komárne, a kým Slovensko počítalo škody v desaťtisícoch eur, naši susedia či už Rakúsko alebo Maďarsko v miliónoch. Počas tohto volebného obdobia chceme podporiť 300 dobrovoľných hasičských zborov, ktoré dostanú novú techniku,  a pustiť sa chceme aj do infraštruktúry, teda dobudovania hasičských zbrojníc.

Viac v Obecných novinách č. 1-2/2017 na str. 1-3.

Autor: Robert KALIŇÁK, podpredseda vlády a minister vnútra SR


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2017
Dobrovoľní hasiči získajú možnosť čerpať dotácie z rezortu vnútra
Dobrovoľné hasičské zbory dostanú od júla možnosť uchádzať sa o dotácie od Ministerstva vnútra (MV) SR. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž 92 hlasmi schválili novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti tohto rezortu.
viac
11.05.2017
Hasičský župný pohár začal písať históriu
Žilinská župa pripravila v roku 2017 novinku pre všetkých dobrovoľných hasičov z Kysúc, Turca, Horného Považia, Liptova i Oravy.
viac
24.03.2021
Nový projekt Polície SR „Dopravný expert vo Vašom meste“
Polícia SR dáva do pozornosti nový projekt „Dopravný expert vo Vašom meste“, ktorý umožňuje upozorniť Políciu SR na najproblematickejšie úseky cestnej premávky s cieľom minimalizovania konfliktných či nebezpečných situácií v cestnej premávke.
viac
14.11.2023
MŽP: Taraba začal rozdeľovať pomoc z Envirofondu pre mestá a obce
Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba rozhodol o podpore 21 projektov samospráv za vyše 1,5 milióna eur, ktoré pomôžu mestám a obciam skvalitniť život ľudí na vidieku. Rovnako tak zlepšia ochranu a starostlivosť o životné prostredie a podporia udržateľný rozvoj samospráv.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %