Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
25.02.2019 11:35

Z recyklovaných PET fliaš môžu byť nové fľaše, podľa hygieničky sú bezpečné


Ilustračná snímka


Z recyklovaných fliaš sa vyrába surovina, ktorá sa môže opäť použiť na výrobu PET fliaš, textilu alebo výrobkov do automobilového priemyslu.


Takéto výrobky sú podľa Milady Syčovej z Regionálneho úradu verejného zdravia (RÚVZ) so sídlom v Poprade pre spotrebiteľa bezpečné. Starajú sa o to európske nariadenia, ktoré sú jednotné pre celú Európsku úniu.       

"V tomto prípade usmerňuje nakladanie s recyklovanými plastmi nariadenie Európskej komisie, ktoré definuje podmienky bezpečnej výroby recyklovaných plastov na spätné použitie v potravinárskom priemysle, pričom základom tohto nariadenia je, aby recyklačné podniky vyrábali zdravotne bezpečné plasty (PET, rPET, ale aj iné) tak, aby nepredstavovali riziko pre spotrebiteľa z dôvodu migrácie možných chemických látok," priblížila Syčová.       

Výrobcov podľa hygieničky kontroluje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorý vydáva recyklačným centrám oprávnenia na následné využitie spracovaného materiálu. "V súčasnosti recyklácia PET fliaš predstavuje zdravotne bezpečný proces," skonštatovala Syčová.       

O recyklovaný materiál majú podľa Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd záujem aj výrobcovia. "Práve recyklácia je spôsobom, ako dať nápojovým obalom druhý život, aby sa čo najväčšie množstvo opäť vrátilo do výrobného cyklu," povedala jej výkonná riaditeľka Lucia Morvai. Členovia asociácie sa tiež podľa nej snažia znižovať množstvo použitého obalového materiálu a hmotnosť obalov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.11.2017
Gigant v zelenej ekonomike prichádza na Slovensko
Na Slovensko mieri investícia za 8,5 milióna eur, ktorá vytvorí takmer 100 pracovných miest. Jeden z najväčších holdingov v Európe, zaoberajúci sa zeleným či obehovým hospodárstvom, vstúpi na slovenský trh. Skupina Green Group hodlá postaviť závod na spracovanie PET fliaš a mixovaných plastov.
viac
07.12.2018
Experti s rozpakmi očakávajú zálohovanie PET fliaš
Z plejády názorov odborníkov o zmysluplnosti pripravovaného zálohovania PET fliaš, ktoré minister ŽP SR László Sólymos presadzuje, najpresvedčivejším argumentom sa zdá byť nádej, že tento druh plastového odpadu už neuvidíme v parkoch a v prírode vôbec, nehovoriac o uliciach. Bude to naozaj tak?
viac
25.11.2020
Triediace centrum zálohového systému PET fliaš by dalo prácu asi 150 ľuďom
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) podporuje iniciatívu spracovateľa PET fliaš na vznik triediaceho centra zálohového systému v Banskej Bystrici.
viac
02.03.2022
Na Slovensku sa ročne predá asi miliarda PET fliaš
Na Slovensku sa ročne predá asi miliarda PET fliaš. Problém nápojových obalov spočíva v ich životnosti. Za krátky čas sa stávajú odpadom, pričom doba ich rozkladu je až 500 rokov. Uvádza to Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v rámci marcovej výzvy vzdelávacej kampane Zatoč s odpadom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %