Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.04.2019 11:05

Za druhý polrok minulého roka stáli povodne Slovákov viac než 10 miliónov eur


Ilustračná snímka (tasr)


Povodne stáli v druhom polroku roka 2018 Slovákov viac než 10 miliónov eur. Najväčšiu časť (takmer 5,3 milióna eur) predstavovali výdavky na zabezpečovacie povodňové práce, nasledovali škody (3,8 milióna eur) a záchranné práce (viac než milión eur). Vyplýva to z materiálu v medzirezortnom pripomienk


Najväčšie škody na majetku vznikli štátu - takmer 1,4 milióna eur. Škody na majetku firiem predstavovali vyše milióna eur, fyzickým osobám povodne spôsobili škody vo výške približne pol milióna eur. Škody utŕžili aj obce a vyššie územné celky. Na vykonávanie povodňových záchranných prác najviac prostriedkov vynaložili obce v Prešovskom (513.042 eur), najmenej Banskobystrickom kraji (2010 eur)       

Na Slovensku bol od júla do konca decembra 2018 48-krát vyhlásený tretí a 54-krát druhý stupeň povodňovej aktivity. Starostovia obcí a prednostovia obvodných úradov zároveň pre povodne v ôsmich oblastiach vyhlásili mimoriadnu situáciu.       

Podľa Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktoré materiál predložilo, povodne zapríčinil najmä charakter počasia. "Priebeh povodní však negatívne ovplyvňovali nevhodné poľnohospodárske činnosti v blízkosti vodných tokov. Tie spôsobovali odplavovanie materiálu rôzneho charakteru," upozorňuje. Ďalším faktorom je podľa neho nepostačujúca údržba vodných tokov a brehových porastov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2020
Podiel samospráv na verejných vodovodoch by nemal ísť do súkromných rúk
Prevod majetkovej účasti štátu, samosprávneho kraja alebo obce na prevádzke verejných vodovodov či kanalizácií by sa mal obmedziť. Zamedziť by sa malo jeho prevodu do súkromných rúk, ostať by mal vo verejnom záujme.
viac
22.10.2020
Schválená novela zákona „zachraňuje“ OOCR
V súvislosti s ochorením COVID-19 vláda SR včera schválila novelu zákona o cestovnom ruchu v skrátenom legislatívnom konaní.
viac
30.11.2020
Premiér dal z rezervy 153 000 eur na pomoc obciam
Premiér Igor Matovič vyčlenil z rezervy predsedu vlády 153 000 eur, ktoré prerozdelil siedmim subjektom. Uviedol to tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR.
viac
08.01.2021
Situáciu na vodných tokoch na dolnom Zemplíne monitorujú vodohospodári v teréne
Situáciu na vodných tokoch Latorica a Trnávka s ich prítokmi v okresoch Michalovce, Trebišov a Sobrance v súvislosti s výdatnou zrážkovou činnosťou v uplynulých dňoch a vyhláseným druhým stupňom povodňovej aktivity monitorujú v teréne vodohospodári.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %