Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
09.11.2017 02:21

Za peniaze z participatívneho rozpočtu vysadili dobrovoľníci orechy


Snímka z výsadby orechov v parku Skotňa v Prievidzi. Snímka zdroj: (prievidza.sk).


Park Skotňa bol obohatený výsadbou orechov. Dobrovoľníci zrealizovali projekt Orechy pre ľudí, financovaný z participatívneho rozpočtu. Mesto zároveň do konce novembra zrealizuje náhradnú výsadbu drevín.


Už ráno o deviatej sa zišli všetci tí, ktorí majú radi prírodu, mesto Prievidza a vedia pridať ruku k dielu. Najdôležitejšími účastníkmi akcie boli žiaci zo 4.B základnej školy na Mariánskej ulici spolu s triednou učiteľkou. Práve týchto 20 detí si stromy zasadilo a adoptovalo, čo znamená, že budú v rámci výučby „svoje“ stromy polievať a ošetrovať.

Dohľad nad správnym sadením a vlastne celé technické zabezpečenie zvládli na výbornú pracovníci Technických služieb mesta Prievidza.

Na lúke, kde budú orechy rásť, prinášať úrodu a v lete príjemný tieň, sa nachádza aj historický evanjelický cintorín. Tento prestal slúžiť svojmu účelu v roku 1958. Pod nánosom hliny, buriny a kríkov boli už zvyšky hrobov stratené, preto sa autorky projektu, ktorými sú Lenka Ilčíkova a Jana Magdolenová, rozhodli, že okrem výsadby, pozvú dobrovoľníkov aj odkrývať kúsok prievidzskej histórie. A podarilo sa. Práce s krovinorezom, rýľmi, hrabľami a lopatami priniesli očakávaný výsledok – objavili sa štyri hroby, časti náhrobkov, žulový náhrobný kameň. V predvečer sviatku Pamiatky zosnulých si dobrovoľníci takto symbolicky, možno netradične, uctili tých, ktorí tu žili pred nami. Ostáva veriť, že to bol začiatok ďalších aktivít spojených s úpravou tohoto pietneho miesta.

 

Náhradná výsadba v meste Prievidza

Aj v tomto roku realizovali Technické služby náhradnú výsadbu stromov. Celkovo bude Prievidza bohatšia o 126 stromov a 40 kríkov menšieho vzrastu.

Výsadba nových stromov je náhradou za dreviny, ktoré boli v meste vyrúbané najmä na základe požiadaviek obyvateľov, z dôvodu ich zlej zdravotnej kondície, ich nevhodného umiestnenia, prípadne aby sa predišlo prípadným škodám na majetku.

Dreviny budú vysadené v lokalitách vypílených stromov, alebo v ich blízkosti. Výsadba sa dotkne všetkých prievidzských sídlisk a najmä areálov materských škôl.

Spolu bude vysadených 126 kusov stromov a 40 kusov kríkov. Medzi 77 kusmi listnatých stromov sa budú vyskytovať hlavne javor mliečny, lipa malolistá, slivka čeršňoplodá a iné. Ihličnatých stromov bude vysadených 49 kusov, z toho hlavne tuja západná, smrek obyčajný, borovica čierna a jedľa vznešená. Kríky budú reprezentovať najmä vtáčí zob a mahónia cezmínolistá.

Technické služby predpokladajú ukončenie náhradnej výsadby do konca novembra 2017.

 

Autor: (ilč, mag, ďur)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.12.2016
Na realizáciu zámerov obyvateľov vyčlenila radnica 40 000 eur
Po prvý raz budú môcť obyvatelia Prievidze rozhodovať o pridelení financií mesta na rôzne projekty. Na tento účel vyčlenila samospráva v budúcoročnom rozpočte 40 000 eur.
viac
20.01.2017
Participatívny rozpočet Trnavy ide do druhého kola
Mesto Trnava nadväzuje na úspešný pilotný ročník participatívneho rozpočtu v roku 2016, keď sa podarilo zrealizovať štrnásť z pätnástich projektov navrhnutých obyvateľmi Trnavy. Kým v minulom roku bolo na tento účel vyčlenených 39 500 eur, Participatívny rozpočet 2017 počíta so sumou 50 000 eur.
viac
03.02.2017
Piešťanská radnica vyčlenenila na dotácie viac ako 50 000 eur
Do 2. marca môžu obyvatelia Piešťan podávať žiadosti o poskytnutie dotácií na aktivity v oblasti športu, záujmovej umeleckej činnosti, ekológie a podpory miestneho rozvoja. Mestskí poslanci na činnosti v týchto oblastiach vyčlenili na rok 2017 viac ako 50 000 eur.
viac
06.11.2017
Hlasovanie o víťazných projektoch občianskeho rozpočtu
Bratislavčania sa môžu zapojiť do občianskeho rozpočtu a rozhodnúť tak, aké projekty bude hlavné mesto realizovať.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %