Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.11.2016 11:10

Za štyri roky R. Sobota ušetrila na vývoze odpadu 1,5 milióna eur


Ilustračná snímka: (tasr).


Viac ako 1,5 milióna eur ušetrilo mesto Rimavská Sobota a jeho obyvatelia vďaka zberu a vývozu tuhého komunálneho odpadu (TKO) vlastnými silami.


Povedal to primátor Jozef Šimko s tým, že túto úsporu sa podarilo dosiahnuť v období od 1. júla 2012 do 30. júna 2016 vďaka tomu, že smeti už nevyváža spoločnosť Brantner Gemer, ale samotné mesto prostredníctvom svojich Technických služieb.      

Podľa primátora na pokrytie nákladov v súvislosti s touto činnosťou plne postačujú príslušné poplatky od obyvateľov, hoci sú nižšie než v období, kedy TKO odvážal Brantner Gemer. „Z daní občanov a podielových daní, ktoré dostávame do rozpočtu mesta, sme na vývoz a uskladnenie TKO nedali ani cent. Použili sme len poplatky, ktoré za odpad platia občania a podnikatelia,“ zdôraznil Šimko.      

Samotné náklady, ktoré má mesto pri zbere a vývoze odpadu, sú podľa neho v porovnaní s úsporou zanedbateľné. „Za 50 000 eur sme v januári kúpili kontajnery a za 22 000 eur sme si zadovážili ďalšie smetiarske vozidlo. Keď však prepočítame celkovú úsporu na jednotlivé mesiace, tak každý mesiac ušetríme 32 000 eur,“ dodal.      

Mestský poslanec Viliam Vaš na margo deklarovanej úspory uviedol, že financie týkajúce sa vývozu TKO by mohli byť prehľadnejšie zaznamenané v rozpočte mesta. „Máme tam síce krásnu tabuľku, aký bol pokles nákladov, ale nedozvedel som sa, aký bol nárast príjmov. Vyzerá to tak, že sme niečo ušetrili, ale tie peniaze reálne niekde vidíme?“ opýtal sa.      

Podľa primátora spomínané financie zostali samotným obyvateľom, ktorí vďaka mestskému vývozu platia nižšie poplatky. „Ide o čistý zisk, ktorý sme nechali vo vreckách občanov,“ odpovedal mu primátor s tým, že suma 1,5 milióna eur je výsledkom už po započítaní všetkých nákladov samosprávy. „Teda platov našich zamestnancov, nákupu motorových vozidiel, nafty či opráv,“ konkretizoval.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.11.2016
Rimavská Sobota by mala zabezpečovať vývoz odpadu aj z ďalších okolitých obcí
Rozšírenie vývozu tuhého komunálneho odpadu (TKO) a zmena spôsobu jeho likvidácie patria medzi aktuálne zámery samosprávy Rimavskej Soboty na ďalšie obdobie.
viac
25.07.2020
Pri zbere odpadu chce Rožňava vďaka vlastnej spoločnosti ušetriť 200 000 eur
Ročnú úsporu minimálne 200 000 eur očakávalo vedenie Rožňavy vďaka zberu tuhého komunálneho odpadu (TKO) vlastnou príspevkovou organizáciou Odpadové služby mesta Rožňava.
viac
20.10.2020
Ak Slovensko „neodflákne“ recykláciu bioodpadov, vyhne sa pokutám EÚ
Minister envirorezortu Ján Budaj dávnejšie burcuje, že treba čosi robiť so zvyšovaním recyklácie komunálnych odpadov (KO), lebo Slovensku hrozia vysoké pokuty EÚ za vývoz na skládky. Odpoveď je tiež dávnejšie známa: dôslednejšie recyklovať bioodpad, vrátane odpadu kuchynského!
viac
02.08.2021
Pod Tatrami zavádzajú spravodlivé poplatky za odpady
Obec Ľubica neďaleko Kežmarku už dlhodobo realizuje kroky, vďaka ktorým jej obyvatelia každoročne znižujú množstvo odpadu smerujúceho na skládky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %