Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
21.04.2018 10:18

Za zlepšením života Rómov stoja hlavne samosprávy a MVO, tvrdia mimovládky


Ilustračná snímka


Napriek nedostatočnej schopnosti Slovenska efektívne čerpať eurofondy sa prostredníctvom aktivít samospráv a mimovládnych organizácií darí v integrácii Rómov dosahovať hmatateľné výsledky.


V monitorovacej správe, pripravenej pre Európsku komisiu a týkajúcej sa zavádzania opatrení Národnej stratégie integrácie Rómov na Slovensku, to konštatuje konzorcium siedmich mimovládnych organizácií (MVO).       

Ich zástupcovia v správe upozorňujú, že kľúčovým pre zavádzanie integračných politík a konkrétnych opatrení zlepšujúcich život Rómov na Slovensku však naďalej ostáva spolupráca a angažovanosť všetkých aktérov – štátnej správy, obcí a miest, tretieho sektora i samotných Rómov. Jarmila Vaňová z košickej organizácie ROMED to dáva do pozornosti najmä v súvislosti so vzdelávaním. "Obce, kde sú iba tzv. rómske školy, nedokážu samy túto situáciu zmeniť. Výsledkom je, že viac Rómov pracuje, zlepšili si bývanie, ale ich deti nemajú šancu dostať sa na stredné a vysoké školy, kde by dosiahli adekvátne vzdelanie na kvalifikovanú prácu, ktorá je cestou z chudoby," uviedla.       

Zuzana Havírová zo skalického Rómskeho advokačného a výskumného strediska upozorňuje, že vzdelávanie rómskych detí je oblasť, v ktorej naďalej SR fatálne zlyháva. Upozorňuje v tejto súvislosti na to, že ministerstvo školstva nemá žiadny reálny plán, ako situáciu riešiť. "U našich susedov - v Česku a Maďarsku prijali zásadné reformy, či už špeciálneho školstva, alebo vzdelávania v rannom detstve. Slovenské ministerstvo sa týmito skúsenosťami neinšpiruje," dodala.       

Správa sa okrem vzdelávania, riadenia politík začleňovania, čerpania fondov, zameriava i na pretrvávajúci problém volebnej korupcie, diskrimináciu a tiež prípady policajného násilia v rómskych osadách.       Monitorovaciu správu pripravili Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), Centrum pre výskum etnicity a kultúry (CVEK), Človek v ohrození, Komunitné centrum menšín, Roma Media – ROMED, Rómska platforma, Rómske advokačné a výskumné stredisko.       

Správa sa zameriava na štrukturálne a horizontálne predpoklady úspešnej implementácie národnej stratégie integrácie Rómov na Slovensku, a to konkrétne na riadenie a celkový rámec verejných politík v tejto oblasti, boj proti diskriminácii a anticiganizmu a na oblasť vzdelávania. Tiež obsahuje dve prípadové štúdie, z lokalít Veľký Krtíš a Hlinné, na ktorých ilustruje potenciál a obmedzenia slovenských integračných politík v praxi. Správa bola pripravená ako súčasť pilotného projektu rómskeho občianskeho monitoringu v 27 krajinách EÚ. Je financovaná Európskou komisiou.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2016
Piešťany chcú spustiť pilotný ročník participatívneho rozpočtu
Pilotný ročník participatívneho rozpočtu (PR) chcú v meste spustiť ešte pre tento rok. Poskytne obyvateľom príležitosť podať projekty na zlepšenie života v meste.
viac
14.05.2019
Zo 154 plánovaných aktivít na integráciu Rómov sa v roku 2018 plnilo 85
Zo 154 aktivít a opatrení, ktoré mali byť v roku 2018 realizované v rámci integrácie Rómov, bolo 85 splnených, respektíve sa priebežne plnilo, vo fáze prípravy bolo 54 opatrení a 15 aktivít sa neplnilo. Vyplýva to z monitorovacej správy plnenia Stratégie SR pre integráciu Rómov do roku 2020.
viac
26.06.2019
Vláda: Zo 154 plánovaných aktivít na integráciu Rómov sa v roku 2018 plnilo 85
Zo 154 aktivít a opatrení, ktoré mali byť v roku 2018 realizované v rámci integrácie Rómov, bolo 85 splnených, respektíve sa priebežne plnilo, vo fáze prípravy bolo 54 opatrení a 15 aktivít sa neplnilo.
viac
28.11.2020
Výstava Zo života Rómov v Detve trvá do konca decembra
Výstavu fotografií Zo života Rómov v Detve si môžu záujemcovia pozrieť v kultúrnom dome do konca decembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %