Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.07.2017 02:04

Začala sa príprava akčných plánov rozvoja pre okresy Košice-okolie a Gelnica


Ilustračná snímka: (int).


Príprava akčných plánov rozvoja sa začala v stredu (12. 7.) pre okres Košice-okolie a v utorok (11. 7.) pre okres Gelnica. Stalo sa tak na úvodných stretnutiach zástupcov vlády, samospráv, podnikateľov, úradov práce, okresných úradov, škôl, mimovládnych organizácií a ďalších inštitúcií.


Stretnutia, ktoré sa uskutočnili v Košiciach a Gelnici, nadväzujú na chystanú novelizáciu zákona o najmenej rozvinutých okresoch. Podľa predpokladov by do príslušného programu rozvoja mohlo v budúcom roku pribudnúť k súčasným 12 ďalších päť okresov s vysokou mierou nezamestnanosti, a to okrem Košíc-okolia a Gelnice aj okres Bardejov, Medzilaborce a Snina.      

"Cieľom stretnutia bolo oboznámiť ľudí o možnostiach, ktoré poskytuje akčný plán, mobilizovať a zapojiť ich do prípravy, pripraviť také technické zázemie pre samotnú prípravu akčných plánov, a takisto pripraviť okruh ľudí, aby sa začali formovať nejaké rozvojové rady, miestne a akčné skupiny tak, aby sme v priebehu šiestich mesiacov mali pripravené materiály, ktoré by po vstupe novely zákona do platnosti mohla vláda schváliť," uviedol splnomocnenec vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin. Prvé stretnutia pre ostatné tri okresy by sa podľa neho mali konať asi o dva týždne.     

 V prípade okresu Košice-okolie by mal akčný plán podľa Marcinčina zobrať do úvahy silné postavenie pôdohospodárstva, k problémom pritom patrí nesúlad zamerania stredných odborných škôl s potrebami trhu práce. Témami v diskusiách boli aj problémy s pôdou, energetika, využitie geotermálnej energie, cestovný ruch, budovanie obecných podnikov či riešenie rómskej otázky.      

Rozvoju okresu Gelnica by mohlo pomôcť rozšírenie objemov spracovania tam vyťaženého dreva, problémom v oblasti je okrem iného opakujúce sa znečisťovanie priehrady Ružín cez jej prítoky. Témou stretnutia bolo aj strojárstvo v Prakovciach a výchova odborníkov v tomto priemyselnom odvetví. "Zaujímavá námietka bola, že programy na podporu zamestnanosti sú orientované na mladých a starých, ale v týchto okresoch má často problém aj človek v strednom veku, na ktorého sme ako keby zabúdali," dodal Marcinčin.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.06.2016
Samospráva Fiľakova získa vďaka akčnému plánu pre okres Lučenec 950 000 eur
Dokopy 950 000 eur na rôzne rozvojové projekty získa samospráva mesta Fiľakovo vďaka Akčnému plánu rozvoja okresu Lučenec, ktorý schválila vláda na svojom výjazdovom zasadnutí v Lučenci.
viac
04.12.2017
V rámci grantového programu Šariš ľuďom rozdelili 16 000 eur
Šesť neziskových organizácií uspelo v grantovom programe Šariš ľuďom, v rámci ktorého si rozdelia 16 000 eur. O finančnú podporu sa uchádzalo 20 žiadateľov.
viac
06.12.2017
Po roku bude vláda opäť zasadať v Revúcej
Vládny kabinet sa po roku vracia do Revúcej. Dnes (6. 12.) tam bude mať opäť svoje výjazdové rokovanie. Ministri majú na programe doplnenie akčného plánu pre jeden z najmenej rozvinutých okresov Slovenska. Ako z neho vyplýva, pre región by mala vláda zo svojej rezervy vyčleniť milión eur.
viac
07.05.2021
Košice chcú do tvorby nového programu rozvoja zapojiť aj verejnosť
Mesto Košice v týchto dňoch spúšťa kampaň "Scenár pre Košice". Jej cieľom je v spolupráci s neziskovou organizáciou Creative Industry Košice zapojiť verejnosť do tvorby nového Programu hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %