Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.03.2018 09:00

ZáchranáRik učí deti ako sa správať v krízových situáciách


Balíček Záchranárik obsahuje brožúru a DVD v reflexných batôžkoch.


Náučno-preventívny projekt ponúka videá a brožúrku, v ktorých sa hlavní detskí hrdinovia stretávajú s nástrahami súčasného života.


Vo forme brožúrok a DVD ho v reflexných batôžkoch odbor prevencie kriminality (OPK) Kancelárie ministra vnútra SR distribuoval do prvých tried základných škôl po celom Slovensku. Vzdelávacie materiály tak putovali do rúk prváčikom, ktorým by mali pomôcť vo vyučovacom kolobehu.

Rezort vnútra sa touto aktivitou primárne zameriava na deti prvého stupňa základných škôl, ktorým v tomto veku hrozia rôzne druhy nebezpečenstiev. Cieľom projektu je, aby sa deti naučili, že prevencia je bežnou súčasťou vyučovania a že nadobudnuté informácie môžu ľahko využiť v reálnom živote.

Výchova dieťaťa je veľmi náročný proces, do ktorého sú okrem rodičov zapojení aj pedagógovia. Škola je miesto, kde deti trávia väčšinu času a práve tu by sa mali rozoberať pálčivé témy. Ako má dieťa zareagovať, keď ho na ulici osloví cudzí človek? Čo má urobiť, ak mu niečo ponúkne, prípadne ho niekam volá? Ovládajú malé deti základné telefónne čísla?

Prostredníctvom desiatich príbehov v brožúrke aj na DVD sa malí čitatelia a diváci dozvedia množstvo zaujímavých faktov. Jednotlivé diely sa venujú týmto témam: - nástrahy internetu;

- nebezpeční ľudia;

- dôležité číslo – 112!;

- neochutnávaj drogy;

- hasiči, polícia, záchranka;

- netýraj zvieratká;

- pozor na zlodejov;

- vieš podať prvú pomoc?;

- opíš zlodeja;

- cigarety a oheň.

Celý projekt reflektuje súčasnú dobu a jej negatívne vplyvy na deti. Či už ide o bezpečnosť na internete, stretnutia s cudzími ľuďmi alebo šikanovanie. Nikdy nevieme, s ktorou z tém prídu deti do kontaktu a je len na dospelých, ako ich na to pripravia.

Keďže ide o deti na prvom stupni, pomôcky majú charakter hry. Na začiatku každého dielu deti reagujú na každú situáciu nesprávne a následne im moderátor vysvetlí, prečo konali zle.

Šesť či sedemročné deti sú málokedy schopné reagovať v krízových situáciách okamžite správne. Neovládajú dôležité telefónne čísla ani názvy organizácií. V tomto dlhodobom procese je najdôležitejšia komunikácia medzi deťmi navzájom a medzi deťmi a dospelými. Pri starších deťoch a tínedžeroch je väčšia istota, že si v prípade núdze spomenú na telefónne číslo či miesto, kam majú ísť.

Aj keď je materiál k ZáchranáRikovi určený primárne pre prvý stupeň základných škôl, očakávame, že ho budú využívať aj rodičia. Prioritou je, aby sa učitelia a ostatní dospelí vedeli prihovoriť deťom a poskytnúť im všetky dostupné informácie.

 

 

Autor: Michaela PAULENOVÁ, kancelária ministra vnútra SR


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.03.2017
Meskáčik medzi sluchovo postihnutými
Prešovskí mestskí policajti získali zaujímavú skúsenosť. V rámci projektu Meskáčik pomáha totiž zavítali medzi sluchovo postihnuté deti.
viac
30.03.2020
Košice spúšťajú projekt domáceho vzdelávania detí rodičov v "prvej línii"
Pre deti rodičov, ktorí v súvislosti s novým koronavírusom pracujú v 12-hodinových či celodenných zmenách, spúšťa mesto Košice službu domácej starostlivosti a vyučovania.
viac
08.12.2021
V Jelšave chcú vybudovať Coburgov náučný a cyklistický chodník
Vybudovanie Coburgovho náučného a cyklistického chodníka je aktuálnym projektom mesta Jelšava v okrese Revúca v oblasti rozvoja turizmu v regióne. Náučný cyklochodník s dĺžkou viac ako 8 kilometrov chce samospráva vybudovať s pomocou finančnej dotácie. Informoval o tom primátor mesta Milan Kolesár.
viac
17.06.2023
Projekt Les ukrytý v knihe je vo finále,v zvolenskej knižnici ocenili najlepších
Projekt Les ukrytý v knihe 2023, ktorého koordinátorom je Národné lesnícke centrum (NLC), vstúpil do finále.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %