Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
01.08.2019 07:40

Začína boj o charakter samosprávy - zostane slobodná, alebo v područí štátu


Michal Kaliňák, snímka zdroj:Teraz.sk


Inak sa nedá vysvetliť ani pochopiť to, že sa na ňu intenzívne presúvajú kompetencie, prikazuje sa jej, čo nové a ďalšie má financovať. A pritom zo svojej podstaty samostatný, správny celok, ktorý spravuje miestne záležitosti s prihliadnutím na všestranný rozvoj územia a potreby obyvateľov.


Plaťte, čo ste nesľúbili

Asi takto možno najlepšie nazvať situáciu, ktorá nastáva. V jesenných komunálnych voľbách pritom kandidáti prichádzali k voličom s tým, čo chcú robiť v prípade zvolenia. Dnes je zrejmé, že sa nechtiac budú musieť uskromniť v realizácii pôvodnej volebnej ponuke. Lebo peniaze, ktoré chceli použiť na cesty, chodníky, pozemkové úpravy, opravy cintorínov a budovanie športovísk, musia ísť na iné oblasti. Na to, čo samosprávam nanútila politická väčšina v národnej rade.

Od ústavy k realite

O niekoľko dní budeme oslavovať Deň Ústavy Slovenskej republiky. Základného dokumentu ktorý okrem iného garantuje samospráve ochranu jej princípov. Presnejšie, podľa článku 71: „Na obec a vyšší územný celok možno zákonom preniesť výkon určených úloh miestnej štátnej správy. Náklady takto preneseného výkonu štátnej správy uhrádza štát.“ Lenže v praxi je to iné. Presun úloh bez peňazí je ako frajerina na účet voleného. Jeden objedná, ale iný musí zaplatiť. Sviatok patriaci ústave by preto nemal byť iba deklaráciou toho, že pred devätnástimi rokmi sme prijali ústavu, ale mali by sme si uvedomiť, že jej treba dať úctu a rešpekt. To sa ale vylučuje s tým, čoho sme svedkami.

Čo sa môže diať?

Dnes nedokážeme formulovať jasnú odpoveď na túto otázku. Predpokladáme, dúfame, ale nevieme. Sme v čase nejasnej perspektívy, ktorá nám nedáva dôvod na optimizmus. Napriek tomu, že samospráva dlhodobo patrí medzi najdôveryhodnejšie inštitúcie na Slovensku, že prijíma vyrovnaný rozpočet a snaží sa čo najlepšie spravovať miestne záležitosti, je terčom útokov, keď na základe poznania reality poukáže na riziká, hrozby, nezrovnalosti s tým, čo je v paragrafoch a čo v skutočnosti.

Dokonca z úst časti politikov počúvame, ako sú na tom mestá a obce ekonomicky dobre a napriek tomu nechcú financovať nové úlohy. Pravdou je, že kým štát má v predvolebnom roku najvyššie výdavky, tak samosprávy v predvolebnom roku zachovajú rozvahu, nerozhadzujú peniaze, časť si nechávajú v rezerve na rôzne úlohy. Napríklad na nepredvídané situácie, na spolufinancovanie eurofondov v budúcnosti, na to, aby aj po voľbách (bez ohľadu na výsledok) mali peniaze na to, čo bude potrebné, nevyhnutné. Napriek voľbám preukázali dobré hospodárenie a rozvahu. Ale aj to sa podsúva ako problém. Mestá a obce sa tak dostali medzi mlynské kamene: keď míňate – neviete gazdovať, keď si odložíte – máte veľa, tak plaťte.

Nateraz nie je ani tak dôležitý výpočet finančných dopadov a opatrení, ktoré musia zaplatiť samosprávy. V prvom rade ide o princípy, ktoré sa nerešpektujú. Ide o princípy, ktoré narúšajú aj starostovia a primátori pôsobiaci v parlamente. Svojou pasivitou, keď neargumentujú reálnou situáciou v samosprávach, prípadne aktivitou, v rámci ktorej predkladajú, či podporujú rozhodnutia nabúravajúce samosprávnosť.

Ekonomike sa relatívne darí. Zatiaľ. Ale to nemôže byť argument na presun ďalších úloh zo štátu na komunál. Nové úlohy prichádzajú, ale keď sa spomalí ekonomika a obmedzia sa príjmy, práve vtedy povinnosti zostanú na pleciach miest a obcí. Je najvyšší čas jasne vymedziť nedotknuteľnosť samosprávy, aby sme nevytvorili model, v ktorom sa budú hľadať sponzori vládnych opatrení. Krátkozrakosť rozhodnutí bez jasnej predstavy ďalšej udržateľnosti je obrovským morálnym rizikom, ktoré sa nám všetkým môže vypomstiť.

 

 

Autor: PhDr. Michal Kaliňák, PhD., politológ


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.04.2019
Odmeňovanie zamestnancov je otázkou reálnych možností samosprávy
ZMOS odmieta cielené útoky na ekonomickú stabilitu samospráv. Je neprijateľné, aby sa vzhľadom na súčasnú ekonomickú situáciu vytváral obraz o tom, že mestá a obce majú tak značný nárast príjmov, že majú platiť výdavky za nové úlohy, ktoré sa v neúnosnej miere presúvajú na ich plecia.
viac
22.04.2020
Samosprávy doplácajú na chod základných škôl milióny eur
Riaditeľ sekcie rezortných činností Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Zdenko Krajčír v relácii Samospráva tu a teraz v televízii Tablet TV konštatoval, že najväčšie problémy spôsobujú časté zmeny v legislatíve a financovanie.
viac
05.10.2020
ZMOS poukazuje na zásah do originálnych kompetencií
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci medzirezortného pripomienkového konania adresovalo rezortu vnútra zásadnú pripomienku vo vzťahu k navrhovanej zmene o zrušení oznamovacej povinnosti podnikateľských subjektov k samosprávam.
viac
09.04.2022
ZMOS nesúhlasí s presunom ďalších kompetencií
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo voči rezortu ŽP SR zásadné pripomienky. Týkajú sa návrhu nového zákona o ochrane ovzdušia. Ten počíta s presunom kompetencií na samosprávy bez peňazí a s tým, že mestá a obce budú vstupovať do obydlí, prípadne budú kontrolovať malé spaľovacie zariadenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %