Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.03.2016 09:00

Začína sa Týždeň mozgu, odborníci zamieria medzi seniorov v B. Bystrici


Akcia má za cieľ upriamiť pozornosť verejnosti na mozog. (Foto:


Upriamiť pozornosť verejnosti na ľudský mozog, jeho činnosť, výkonnosť, ale i zlyhávanie, mozgové ochorenia či spôsoby liečby je cieľom medzinárodnej akcie Týždeň mozgu 2016, ktorá sa začína dnes a potrvá do 20. marca.


Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici pripravil počas týchto dní viacero aktivít. TASR o tom informovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová. "Tomuto dôležitému ľudskému orgánu venujeme viac pozornosti od roku 1996. Vo vyše 60 krajinách sveta sa konajú tisícky osvetových podujatí na tému mozog. Na Slovensku si ho pripomíname už po deviaty raz mnohými aktivitami, ktoré majú upriamiť našu pozornosť na fungovanie ľudského mozgu," priblížila Tolnayová. Počas Týždňa mozgu odborníci pripravili prednášky, vedomostné a kognitívne aktivity, meranie kardiovaskulárnych rizikových faktorov ako cholesterol, tlak krvi, percento telesného tuku i výpočet BMI (Body Mass Indexu). K dispozícii bude tiež individuálne poradenstvo. Akcie v Banskej Bystrici sa dnes začínajú o 10.00 h v Klube dôchodcov (KD) Rozmarín a o 13.15 h v KD na Krivánskej.

V utorok (15.3.) o 10.00, 12.15 a o 14.30 h pokračujú priamo v banskobystrickom RÚVZ, potom v KD Nádej a na Univerzite Mateja Bela. V stredu (16.3.) odborníci zavítajú do KD Harmónia a vo štvrtok (17.3.) do Agentúry sociálnej starostlivosti a Strediska sociálnej starostlivosti na Uhlisku. "Bezplatné aktivity sú určené pre širokú verejnosť, od detí, školákov, cez ľudí v produktívnom veku až po generáciu seniorov. Ich prioritou je hovoriť o možnostiach, ako si zachovať dobré fungovanie mozgu do vysokého veku. Podobne ako fyzickú silu a svaly aj mozog je potrebné precvičovať a najlepšie v každej etape ľudského života. Naučme sa udržiavať mozog v takej kondícii, aby bol v stálej pohotovosti," zdôraznila vedúca Oddelenia podpory zdravia RÚVZ v Banskej Bystrici Silvia Kontrošová. Odborníci udávajú, že ľudský mozog váži približne 1,5 kilogramu a hoci váži len dve percentá našej hmotnosti, spotrebuje až 20 percent všetkej energie organizmu. Ľavá hemisféra mozgu riadi posudzovanie, analytické myslenie, verbálnu komunikáciu. Pravá hemisféra zasa emócie, intuíciu a priestorové vnímanie. Mužský mozog je asi o 100 gramov ťažší než ženský.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
25.03.2024
Mestskí policajti v Dubnici nad Váhom preukázali, že sú ľudia na svojom mieste
Dubnickí policajti si pripisujú jeden úspešný zákrok za druhým. Len nedávno sme informovali o dolapení páchateľa, ktorý sa ulakomil na zvislé dopravné značenie, o niekoľko týždňov neskôr dávame do pozornosti odhalenie zlodeja. Ním odcudzené veci sa našli a boli vrátené majiteľke.
viac
22.03.2024
Združenie Samosprávne kraje Slovenska ocenilo vybrané osobnosti Cenou regiónov
Združenie Samosprávne kraje Slovenska (SK8) po prvý raz udelilo ocenenia za rozvoj samosprávnych krajov a regiónov na Slovensku. Cenu regiónov odovzdalo vybraným laureátom vo viacerých kategóriách vo štvrtok (21. 3.) počas slávnostného galavečera v kultúrno-kreatívnom centre Hviezda v Trenčíne.
viac
22.03.2024
Rokovali sme s primátorom Dunajskej Stredy Zoltánom Hájosom
Na tému spolupráce medzi mestom Dunajská Streda a Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) rokovali zástupcovia ZMOS-u s primátorom Dunajskej Stredy Zoltánom Hájosom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %