Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.06.2019 11:10

Záhadný župný kameň z hranice Abova a Zemplína chce obec obnoviť


Tradícia hovorí, že ide o tzv. župný kameň, ktorý ukazoval hranicu oddeľujúcu Abovskú a Zemplínsku župu. Dnes je tu hranica medzi okresmi Trebišov a Košice-okolie. Na snímke  tzv. župný kameň, ktorý ukazoval hranicu oddeľujúcu Abovskú a Zemplínsku župu pri hlavnej ceste na horskom priechode Dargov 14. júna 2019. FOTO TASR - Roman Hanc.


Pohľady cestujúcich, ktorí smerujú po štátnej ceste z obce Dargov v stúpaní na Dargovský priesmyk, láka zvláštny historický kameň s podstavcom. Stojí vpravo pri ceste a možno sa pri ňom zastaviť na miestnom odpočívadle. Žiadny nápis či symbol sa však na ňom nezachoval.


Tradícia hovorí, že ide o tzv. župný kameň, ktorý ukazoval hranicu oddeľujúcu Abovskú a Zemplínsku župu. Dnes je tu hranica medzi okresmi Trebišov a Košice-okolie. O tom, kedy a kto ho tam postavil a či mal od začiatku funkciu hraničného kameňa, nie sú známe hodnoverné informácie.       

"O tejto pamiatke naozaj vieme veľmi málo. Nemáme priame doklady a môžeme sa len domnievať, že sa sem dostala v roku 1857, keď sa odovzdávala do užívania krajinská cesta spájajúca Košice s východnými časťami vtedajšej rakúsko-uhorskej monarchie, lebo predtým cesta cez Dargovský priesmyk viedla trochu inou trasou," priblížil pre TASR Martin Pristáš z Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Košiciach.       

Ťažko podľa neho povedať, či išlo od začiatku o ukazovateľ hranice, keďže daný kameň je vcelku unikátny. "Nepoznáme žiadny podobný s takýmto účelom, teda, že by takýto typ pamiatky niekde inde na Slovensku oddeľoval župy. Tie hraničné alebo chotárne kamene majú trochu iné tvary, a aj to v nás vzbudzuje trochu nedôveru. Aj tradícia hovorí, že pôvodne to mohol byť pamätník alebo pomník," skonštatoval.       

Slohovo by sa podľa Pristáša dala pamiatka zaradiť do obdobia baroka, podobné formy sa však používali aj neskôr, v 19. i 20. storočí, napríklad pri pomníkoch obetiam cholery alebo prvej svetovej vojny. Kamenná pamiatka je vysoká zhruba 3,5 metra a zložená z viacerých častí spojených železnými skobami. Už na prvý pohľad je jasné, že je v zlom stave.

"Zrejme niekedy v 20. storočí bola menej hodnotnými zásahmi opravovaná a je evidentné, že ten zásah nepomohol. Existujú správy, že sa s kameňom hýbalo, keď sa rekonštruovala táto štátna cesta. Vtedy mohlo dôjsť k jeho základnému narušeniu a odvtedy vlastne degraduje," uviedol pamiatkar. Dá sa podľa neho predpokladať, že kameň mal pôvodne nejaký nápis alebo plastickú výzdobu vo forme erbu alebo iného symbolu.       

Pamiatkovo chránený tento kameň nie je a podľa starostu Dargova Jána Kiša vlastne nemá majiteľa. "Aj v spolupráci so susednou obcou Košický Klečenov by sme chceli tento kameň obnoviť, aby sa zachoval. Chceme požiadať aj Košický samosprávny kraj, aby nám pomohol financovať náklady. Je potrebné skultúrniť celý ten priestor a dať k tomu informačnú tabuľu, aby ľudia, ktorí sa tam zastavia, vedeli, čo to vlastne je," povedal. Otázkou je rozsah a podoba obnovy kameňa, obec chce v tomto smere požiadať o spoluprácu a návrh pamiatkový úrad.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.02.2019
Obec Sucháň zachránila staré ľudové domy
Sucháň je síce jednou z najmenších obcí v okrese Veľký Krtíš, jej kataster však ponúka viacero historických a prírodných zaujímavostí.
viac
17.06.2019
Zachránená historická drevená zvonica skrášľuje obec
Ku kultúrnym a historickým zaujímavostiam obce Dargov (okr. Tebišov) patrí drevená zvonica postavená po prvej svetovej vojne. Ručne sa v nej zvonilo do roku 1994, keď jej zvon premiestnili do nového rímskokatolíckeho kostola.
viac
11.11.2019
Sivý Kameň bol kedysi kráľovským hradom, obnovujú ho dobrovoľníci
Názov dostal podľa sivej farby kameňa, z ktorého ho postavili krátko pred rokom 1350. Bývalý kráľovský hrad Sivý Kameň nad Podhradím v okrese Prievidza postavili pre potrebu zriadenia nového administratívneho centra v južnejšej oblasti Bojnického panstva.
viac
27.10.2022
Obnovený župný kameň spája s obcou náučný chodník
Historická pamiatka, stojaca pri štátnej ceste na hranici okresov Trebišov a Košice-okolie, tzv. župný kameň, sa dočkala obnovy. V rámci projektu došlo aj k vybudovaniu náučného a zážitkového chodníka, ktorý k hraničnému kameňu vedie historickou lesnou cestou z obce Dargov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %