Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.12.2017 03:50

Záhoráčik bude po úspešnej sezóne pokračovať


Vlak Záhoráčik.


Turistický vlak Záhoráčik prepravil počas tejto sezóny takmer 10 tisíc ľudí. Projekt sa ukázal v prvom roku fungovania ako úspešný, preto v ňom budú partneri pokračovať aj v budúcom roku.


Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s národným dopravcom ZSSK obnovil 29. apríla 2017 prevádzku osobnými vlakmi na železničnej trati Zohor – Plavecké Podhradie. Zmluva o premávke turistického vlaku s názvom „Záhoráčik“ bola podpísaná na obdobie od 29. apríla do 1. októbra 2017 na dva páry vlakov denne, vždy v sobotu, nedeľu a v štátom uznané sviatky. Projekt bol v prvom roku fungovania úspešný, preto v ňom budú partneri pokračovať aj v budúcom roku.

Celková trasa vlaku umožnila spojiť turistickú atraktívnosť rieky Moravy, medzinárodnej cyklocesty Eurovelo 13 popri „Železnej opone“, ako aj kompy do rakúskeho Angernu so severnou časťou Malých Karpát a obcami pozdĺž trate. V železničnej stanici Zohor na hlavnej trati boli zabezpečené prípoje z a do Bratislavy v osobných do Malaciek, resp. Kútov, ktoré ponúkajú taktiež obmedzenú možnosť prepravy bicyklov.

Optimálnym krokom pre atraktívnosť projektu bolo prepojenie doterajšej pravidelnej prepravy na trati Zohor – Záhorská Ves s úsekom Zohor – Plavecké Podhradie, s využitím zdvojenej zmodernizovanej motorovej súpravy radu 813/913 (so železničiarskou prezývkou „bageta“), s kapacitou 88 miest na sedenie, ktorá na tejto trati pravidelne premáva. Súčasťou vlaku je aj cyklovozeň s kapacitou 20 bicyklov, ktorý ZSSK dala vyrobiť špeciálne pre tento projekt. Spočiatku šlo o 2 páry vlakov, no od 17. júna 2017 bol na žiadosť starostov niektorých obcí vložený tretí pár. ZSSK upravila svoj grafikon tak, že posledný spoj zo Záhorskej Vsi odviezol cestujúcich priamo do Bratislavy. Podľa štatistických podkladov bolo celkovo vypravených 242 vlakov, ktoré v 52 prevádzkových dňoch prepravili 8094 osôb a 1094 bicyklov, čo je 155 osôb a 21 bicyklov na deň. Sedemkrát bola prekročená kapacita miest na sedenie, viackrát sa blížila k jej hranici, kapacita cyklovozňa bola naplnená 13 x.

Skladba cestujúcich pozostávala z peších a cykloturistov, ale aj miestnych. Najsilnejším obdobím bol mesiac máj s takmer 2700 cestujúcimi, ostatné mesiace boli pomerne vyrovnané, prepravených bolo 1300 až 1550 osôb. Najviac bicyklov bolo prepravených v máji a júni (313 a 298), v júli 207, auguste 156 a v septembri 120 bicyklov. Z hľadiska využitia jednotlivých spojov dominuje prvý spoj zo Záhorskej Vsi do Plaveckého Podhradia, v ktorom sa prepravilo vyše 2500 osôb a 400 bicyklov. Nasledujú spoje z Plaveckého Podhradia do Záhorskej Vsi, v ktorých sa odviezlo okolo 1500 až 1700 cestujúcich. Dodatočné páry vlakov odviezli 12 % z celkového počtu cestujúcich.

Sezóna 2017 bola uzatvorená mimoriadnou jazdou na prvý ročník Historických farmárskych a remeselných trhov pod hradom, ktoré sa uskutočnili v sobotu 7. októbra 2017 na strelnici Štimberk v Plaveckom Podhradí, ktoré organizovala obec Plavecké Podhradie, spoločnosť Ovocinár Skalica a Bratislavský samosprávny kraj.

Bratislavský samosprávny kraj bude v projekte pokračovať aj v roku 2018. V spolupráci so správcom trate ŽSR a národným prepravcom ZSSK môže byť doprava predĺžená až do konečnej stanice trate v Plaveckom Mikuláši, ktorý je treba zo strany ŽSR opraviť a vyhodnotiť jej prevádzkyschopnosť. V závislosti od toho môže byť tento úsek využitý aj atypickým spôsobom, napríklad bicyklovými alebo manipulačnými drezinami.

Pre ďalšie úspešné rozvíjanie projektu je potrebný rozvoj produktov a atraktivít pozdĺž trate alebo v dostupnej blízkosti, napr. rôznych kultúrnych a gastronomických podujatí. Celkovým zámerom je postupne zvyšovať turistickú atraktívnosť bezpochyby prírodne aj kultúrno-historicky zaujímavého regiónu Záhoria, ktorý sa nachádza na území BSK.

Zároveň sa ponúkajú možnosti spolupráce v tejto oblasti medzi BSK a Trnavským samosprávnym krajom, napr. pri vytvorení vhodného dopravno-infraštruktúrneho projektu na nedostavanej železničnej trati Plavecký Mikuláš – Jablonica.

Autor: (bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.05.2017
Štart Župnej dvadsiatky už túto nedeľu
Tento víkend sa bratislavské Tyršovo nábrežie stane opäť centrom zábavy, rôznych podujatí, koncertov, kreatívnych trhov, ale aj cyklistiky a to v rámci tradičného a obľúbeného Bratislavského Majálesu. Jeho tradičnou súčasťou bude aj Župná dvadsiatka.
viac
16.05.2017
Do múzeí v kraji vás odvezú mimoriadne bezplatné autobusy
Aj tento rok otvoria svoje brány múzeá a galérie počas podujatia Noc múzeí a galérií 2017, ktoré sa už po trinásty raz zapoja do celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií.
viac
08.12.2018
BSK: Dobré projekty môžu zabojovať o takmer trištvrte milióna
Projekty z oblasti kultúry a turizmu majú dva týždne na získanie finančnej podpory z bratislavskej župy. Žiadosti o poskytnutie dotácie z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy na podporu kultúry treba podať do 19. decembra a na podporu turizmu do 20. decembra.
viac
30.09.2020
Letný vlak Záhoráčik prepravil túto sezónu takmer 6000 cestujúcich
Náučný chodník Plavecký kras, výhľad na panorámu Malých Karpát, či Plavecký hrad. To je len malý výber z atrakcií, ktoré mohli vidieť návštevníci Záhoria ak cestou za krásami tohto regiónu využili Letný vlak Záhoráčik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %