Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.03.2019 11:24

Základná škola má novú telocvičňu, postavil ju obecný podnik


Ilustračná snímka,zdroj: dobrenoviny.sk


Na základnej škole (ZŠ) v Budimíre v okrese Košice-okolie v sobotu slávnostne otvorili novopostavenú telocvičňu, ktorá škole dosiaľ chýbala. Výdavky boli v sume 480-tis eur, dotácia z ministerstva školstva tvorila 200-tis. eur.


Zaujímavosťou je, že telocvičňu postavil miestny obecný podnik, vytvorený na túto príležitosť.       

Obec mala vyše roka problém s verejným obstarávaním stavby, keďže ponuky firiem presahovali možnosti rozpočtu na jej realizáciu. "Preto sme sa rozhodli, že založíme obecný podnik – Budimírske služby, s. r. o., v ktorom má obec 100-percentný podiel. Poslanci sú vlastne dozorný výbor a konateľom spoločnosti je starosta. Tak bola priamo zadaná zákazka obecnej eseročke a na výstavbu nám ostal čas od júna do decembra 2018, čo sa nám aj podarilo splniť, aby sme nemuseli dotáciu vracať," uviedol pre TASR starosta Budimíra Vojtech Staňo. Vlastné zdroje obce na telocvičňu s pomocou úveru sú v sume 280.000 eur.       

Na slávnostnom otvorení boli aj vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) a štátny tajomník ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Peter Krajňák. Raši osobitne ocenil, že obec zvládla projekt s vlastným podnikom. "Je to príklad, ktorý je nasledovaniahodný, pretože je to efektívne využitie zdrojov. Obec nemusí obstarávať iné firmy a má istotu, že to bude urobené kvalitne, lebo dohliadajú na to starosta a poslanci, a robia to ľudia, ktorí tu žijú a chcú byť na svoju prácu hrdí," povedal.       

Skolaudovaná telocvičňa má zastavanú plochu 780 štvorcových metrov, hracia plocha je 30 x 18 metrov, súčasťou sú sociálne zariadenia, náraďovňa aj tribúna. "Telocvičňa je prepojená so školou tak, že žiakom umožňuje prejsť do nej cez šatne tzv. suchou nohou," dodal Staňo. Priestor umožňuje športové aktivity, ako volejbal, nohejbal, tenis, bedminton, hádzaná či florbal.       

Škola dosiaľ telocvičňu nemala, čiastočne ju nahrádzala malá cvičebňa. Žiaci trávili hodiny telesnej výchovy aj na chodbách, kde mali stoly na stolný tenis alebo stolný futbal, alebo na vychádzkach v okolí. "Momentálne sa nám otvorili úplne nové možnosti a veľmi sa teším, že budeme môcť vo väčšej miere podporovať športové talenty a využívať telocvičňu aj vo voľnom čase, pretože deti aj rodičia si žiadajú športové aktivity," povedala riaditeľka ZŠ s materskou školou Milana Rastislava Štefánika Jana Bavoľárová. Škola má tento rok 480 žiakov, ktorí dochádzajú celkovo z 20 obcí. Telocvičňa bude slúžiť aj pre miestne občianske združenia zamerané na šport.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.08.2016
Obec Skačany chce zatepliť budovu telocvične za viac ako 100 000 eur
Rekonštrukciu telocvične pri miestnej základnej škole s materskou školou v podobe zateplenia jej budovy i výmeny okien plánuje samospráva Skačian v okrese Partizánske. Projekt vyčíslila na viac ako 100 000 eur, o prostriedky na jeho financovanie sa uchádza z mimorozpočtových zdrojov.
viac
08.11.2016
Novú telocvičňu vybudovali zastrešením átria
Telocvičňu koncom októbra slávnostne otvoril starosta mestskej časti Bratislava-Ružinov Dušan Pekár.
viac
05.01.2019
Telocvičňa ZŠ v Mníšku nad Hnilcom prejde kompletnou rekonštrukciou
Telocvičňa základnej školy (ZŠ) v obci Mníšek nad Hnilcom v okrese Gelnica prejde rekonštrukciou. Obec, ako jej zriaďovateľ, získala na obnovu dotáciu z Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vo výške takmer 150-tis. eur.
viac
12.02.2024
Miloslavov: Obec zverejnila výzvu na výstavbu telocvične v areáli ZŠ
Obec Miloslavov hľadá zhotoviteľa telocvične v areáli základnej školy. Predpokladaná hodnota investície je 2.112.974 eur. Výzvu na predkladanie ponúk zverejnili vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %