Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.10.2017 12:43

Zákon roka je hotový


Budova Ministerstva financií SR.


Ministerstvo financií SR (MF SR) dokončilo návrh rozpočtu verejnej správy na najbližšie tri roky, ktorý napĺňa ciele programového vyhlásenia vlády a je v súlade s medzinárodnými záväzkami vyplývajúcimi z nášho členstva v eurozóne.


Podľa tohto návrhu klesne deficit verejných financií v roku 2018 po prvýkrát pod hranicu 1v% na úroveň 0,83 % HDP a v ďalších rokoch sa bude ďalej znižovať. Cieľom je dosiahnutie vyrovnaného hospodárenia najneskôr v roku 2020.

Konsolidácia verejných financií a ich dlhodobá udržateľnosť vyúsťuje do fiškálnych cieľov na ďalšie tri roky. V roku 2018 plánujeme schodok verejných financií na úrovni 0,83 %, o rok neskôr 0,1 % HDP a v roku 2020 chceme dosiahnuť vyrovnanú bilanciu. Tieto ciele rešpektujú konsolidačné požiadavky Európskej komisie. Pri dosiahnutí vyššie uvedených cieľov chceme znížiť úroveň dlhu v budúcom roku na najnižšiu úroveň od roku 2012 a to tesne pod hranicu 50 % (49,9 %). Do roku 2020 sa bude dlh ďalej znižovať až k úrovni okolo 45 % HDP.

„Rozpočet počíta aj s prioritami vlády, na ktorých sa dohodli koaliční partneri. Ide napríklad o zvýšenie minimálnej mzdy, podporu v dochádzaní za prácou, zvýšenie príplatkov za nočnú prácu a prácu počas víkendov a sviatkov, umožnenie dobrovoľného vyplácania 13. a 14. platu a ďalšie opatrenia definované v pripravovanej legislatíve“, povedal minister financií Peter Kažimír.

Základom pre vypracovanie rozpočtu bola aktuálna makroekonomické prognóza, ktorá na budúci rok počíta s rastom ekonomiky na úrovni 4,2 % HDP. „V rozpočte sme si stanovili ciele, ktoré sú dosiahnuteľné a zároveň potvrdzujú dôveryhodnosť našich verejných financií na ceste k vyrovnanému hospodáreniu“, uviedol P. Kažimír.

Za zrýchlením rastu ekonomiky oproti predchádzajúcemu roku stojí predovšetkým plánované spustenie výroby v automobilových závodoch a s ním spojený rast exportu. Pozitívne vyhliadky očakáva aj trh práce, kde by mali naďalej vznikať nové pracovné miesta vo všetkých sektoroch, najviac však v priemysle a v službách. Nezamestnanosť bude vďaka tomu aj naďalej klesať na historicky najnižšie úrovne. „Ešte nikdy nebolo na Slovensku zamestnaných toľko ľudí ako v súčasnosti keď u nás pracuje viac ako 2,3 milióna osôb a vďaka plánovanému spusteniu výroby v automobilovom priemysle môžeme očakávať vznik ďalších pracovných miest“, doplnil P. Kažimír.

Štátny rozpočet bude v budúcom roku hospodáriť s hotovostným schodkom 1 972,9 mil. eur. Celkové príjmy sa rozpočtujú na úrovni 13 982,8 mil. eur a výdavky by mali dosiahnuť 15 955,7 mil. eur. O návrh rozpočtu verejnej správy bude vláda rokovať 11. októbra, aby mohol byť následne v zákonom stanovenej lehote predložený do Národnej rady SR.

http://www.mfsr.sk/Default.aspx?CatID=11520

Autor: (mfsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.09.2018
Výstava archívnych dokumentov priblíži dejiny Slovenska
Ministerstvo vnútra v rámci osláv 25. výročia vzniku Slovenskej republiky, 50. výročia obrodného procesu a 100. výročia vzniku Československej republiky pripravuje konferenciu NA CESTE K SLOVENSKEJ ŠTÁTNOSTI v dňoch 18. – 20. septembra v Historickej radnici mesta Košice.
viac
14.10.2020
B. Tréger tlmočil predsedovi vlády zásadný postoj k návrhu rozpočtu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska listom tlmočil premiérovi postoj ZMOS k návrhu štátneho rozpočtu a rozpočtu verejnej správy na roky 2021 – 2023.
viac
03.11.2020
Je predčasné sa vyjadrovať k požiadavke ZMOS súvisiacej s pôžičkami
Požiadavka Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na zmenu návratnej finančnej výpomoci v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu na dotáciu je pre Ministerstvo financií (MF) SR novinkou.
viac
03.08.2021
Bilancia štátneho rozpočtu
Ministerstvo financií SR zverejnilo bilanciu štátneho rozpočtu - Príjmy štátneho rozpočtu boli oproti rovnakému obdobiu minulého roka vyššie o 1 654,0 mil. eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %