Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.02.2019 11:01

Zálohovanie PET fliaš a plechoviek podporuje 86 percent respondentov


Ilustračná snímka, zdroj: https://www.odpady-portal.sk/


Viac ako 86 percent opýtaných Slovákov podporuje zavedenie zálohovania PET fliaš a plechoviek, pričom len desať percent je proti takémuto návrhu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre Slovenskú inšpekciu životného prostredia v januári vypracovala agentúra AKO. Zúčastnilo sa na ňom 1030 respondentov.


Z prieskumu tiež vyplýva, že 96 percentám respondentov neprekáža, ak pri kúpe nápoja zaplatia zálohu, ktorá sa im vráti pri spätnom odovzdaní fľaše/plechovky. Na otázku, či zálohovanie ovplyvní ich zvyky pri triedení ostatného plastového odpadu, 77 percent respondentov odpovedalo, že bude triediť plasty tak ako doteraz. Tri percentá opýtaných priznali, že by triedenie plastov obmedzili.       

Respondenti sa vyjadrili aj k otázke, či by boli ochotní platiť viac za výrobky z recyklovaného plastu. Takmer 41 percent z nich odpovedalo skôr áno, 39 percent určite áno, sedem percent skôr nie a osem percent určite nie.       

"Uvedený prieskum podčiarkuje, že ľudia na Slovensku sú pripravení na zavedenie zálohovania. Na slovenský trh sa ročne uvedie približne miliarda PET fliaš. Aktuálne sme schopní vytriediť 60 percent tohto objemu. Po zavedení zálohovania ich dokážeme vyzbierať až 90 percent a to si myslím, že stojí za to," komentoval výsledky prieskumu minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).       

Envirorezort začiatkom novembra 2018 oznámil, že začal s prípravou zálohovania. Vstupné náklady na zavedenie systému by mali byť na úrovni 80 miliónov eur. Rezort odhaduje, že suma za zálohovanie PET fľaše by sa mala pohybovať vo výške 12 centov, pri plechovke by to malo byť desať centov.       

Podľa Zuzany Onufer z odboru komunikácie ministerstva životného prostredia je návrh zákona o zálohovaní v súčasnosti v legislatívnom procese. Platiť by mal od roku 2020, pričom so zálohovaním PET fliaš a plechoviek by sa malo začať v roku 2022.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2017
O zálohovaní plastových fliaš a plechoviek envirorezort neuvažuje
Veľká Británia, podobne ako pred ňou aj jednotlivé štáty EÚ, vášnivo diskutuje o zálohovaní plastových fliaš a plechoviek. Ako túto diskusiu vníma Ministerstvo životného prostredia SR?
viac
28.05.2019
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek prešlo tripartitou, pôjde na vládu
Návrh zákona o zálohovaní jednorazových nápojových obalov Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR predloží na najbližšie rokovanie vlády. Informovalo o tom s tým, že v pondelok už materiál schválila Hospodárska a sociálna rada SR.
viac
12.09.2019
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek sa stalo realitou
Slovensko ako prvá krajina v strednej Európe zavedie zálohovanie plastových fliaš a plechoviek. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, keď 11. septembra zahlasovali za nový zákon o zálohovaní nápojových obalov z dielne envirorezortu.
viac
27.05.2020
PET fľaše by sa mohli zálohovať už v roku 2022
Zavedenie zálohovania jednorazových obalov by sa malo spustiť podľa pôvodného plánu v roku 2022. Zálohovanie sa odložilo na rok 2023 pre pandémiu koronavírusu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %