Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
28.05.2019 01:05

Zálohovanie PET fliaš a plechoviek prešlo tripartitou, pôjde na vládu


Ilustračná snímka, zdroj: mrw.co.uk


Návrh zákona o zálohovaní jednorazových nápojových obalov Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR predloží na najbližšie rokovanie vlády. Informovalo o tom s tým, že v pondelok už materiál schválila Hospodárska a sociálna rada SR.


"Pripravili sme systém, ktorý dokáže presunúť PET fľaše z riek, lesov a ulíc tam, kam patria, do recyklačných zariadení. Navyše, v rámci regiónu strednej Európy budeme prví, kto zálohovanie PET fliaš a plechoviek od nápojov reálne zavedie," povedal pri tejto príležitosti šéf rezortu László Sólymos (Most-Híd).       

So zálohovaním by sa malo začať v roku 2022. Vstupné náklady na zavedenie systému by mali byť na úrovni 80 miliónov eur, suma za zálohovanie by sa mala pohybovať vo výške 12 centov pri PET fľašiach a desať centov pri plechovkách.       

Na Slovensku sa za jeden rok dostane do obehu približne miliarda PET fliaš. Separovaným zberom sa dosahuje ich približná návratnosť 60 percent. Ak by bola návratnosť 90-percentná, fľaše, ktoré by sa týmto spôsobom zozbierali, by dokázali naplniť napríklad bratislavské Námestie slobody do výšky 22 metrov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2017
O zálohovaní plastových fliaš a plechoviek envirorezort neuvažuje
Veľká Británia, podobne ako pred ňou aj jednotlivé štáty EÚ, vášnivo diskutuje o zálohovaní plastových fliaš a plechoviek. Ako túto diskusiu vníma Ministerstvo životného prostredia SR?
viac
17.01.2019
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek by mohlo byť realitou už budúci rok
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek by mohlo byť realitou už budúci rok. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý envirorezort predložil na pripomienkovanie. Výšku zálohy by malo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR určiť prostredníctvom vyhlášky.
viac
23.02.2019
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek podporuje 86 percent respondentov
Viac ako 86 percent opýtaných Slovákov podporuje zavedenie zálohovania PET fliaš a plechoviek, pričom len desať percent je proti takémuto návrhu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre Slovenskú inšpekciu životného prostredia v januári vypracovala agentúra AKO. Zúčastnilo sa na ňom 1030 respondentov.
viac
12.09.2019
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek sa stalo realitou
Slovensko ako prvá krajina v strednej Európe zavedie zálohovanie plastových fliaš a plechoviek. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, keď 11. septembra zahlasovali za nový zákon o zálohovaní nápojových obalov z dielne envirorezortu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %