Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.05.2016 02:53

Zámok dostali do prenájmu dobrovoľníci


Mesto Hlohovec aktuálne rekonštruuje celú strechu pamiatky v hodnote 400 000 eur.


Novým "pánom" na zámku v Hlohovci sa stalo občianske združenie (OZ), ktoré sa už dlhšie snaží o oživenie tejto národnej kultúrnej pamiatky.


Zámok dosiaľ spravovalo mesto cez svoje mestské kultúrne centrum, o ďalší chod objektu sa budú starať dobrovoľníci z OZ Zámok Hlohovec.      

Nájomná zmluva medzi mestom a OZ je uzatvorená na dobu neurčitú. "Mesto ako vlastník a správca zámku má záujem svoj majetok zhodnocovať a zároveň zachovať kontinuitu aktivít OZ, ktoré zámku prinavrátilo život. Účelom novej nájomnej zmluvy je revitalizácia, údržba, opravy, reštaurovanie a rekonštrukcia zámku s cieľom jeho postupnej obnovy a rozvoja pamiatky. Tiež pokračovanie v organizovaní kultúrnych a spoločenských akcií a dobrovoľníckej činnosti," informuje hovorkyňa mesta Hlohovec Zuzana Hrinková Siebenstichová.       

Prenájom však podľa nej neznamená koniec záchranných a rekonštrukčných prác zo strany mesta. Mesto Hlohovec aktuálne rekonštruuje celú strechu pamiatky v hodnote 400 000 eur. "Plánujeme tiež doriešiť odvodnenie múru a statiku bastionu tak, aby bol celý objekt zo stavebno-technického hľadiska stabilizovaný. Následne pripravíme vlastný plán revitalizácie celého areálu. Vznikne tak časový priestor na hľadanie možností externého financovania obnovy zámku a priľahlého areálu či na rokovania s prípadnými ďalšími investormi," dodala hovorkyňa. V súčasnosti riešia v spolupráci s Vlastivedným múzeom v Hlohovci aj možnosť získania dotácie na rekonštrukciu objektu jazdiarne, ktorú múzeum využíva ako depozitár.      

OZ sa o zámok stará dlhodobejšie. Napríklad, koncom minulého roka za prostriedky programu Obnovme si svoj dom, z dvoch percent daní a podpory podnikateľských subjektov dokončilo vyčistenie a opravu časti prízemných priestorov, ktoré sprístupnilo s víziou konania kultúrnych podujatí i inštalovania expozície o dejinách zámku, konajú sa v ňou priebežne počas roka rôzne kultúrne aktivity, smerujúce k oživeniu záujmu o pamiatku.      

Barokový zámok je najvýznamnejšou stavebno-historickou pamiatkou Hlohovca. Na jeho mieste stál voľakedy Hlohovský hrad, vybudovaný v 10. storočí na slovanskom hradisku. Od roku 1720 ho vlastnili  Erdödyovci, ktorí ho zveľadili. Naposledy slúžil ako reedukačný ústav.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2017
Občianske združenie Ružomberčan pomáha dolnému Liptovu
Doposiaľ sa združeniu podarilo zabezpečiť bezplatnú mestskú hromadnú dopravu pre členov nad 65 rokov či opravu dlhodobo zničenej dlažby pred športovou halou Koniareň. Informovala o tom členka výboru OZ Ružomberčan Jana Streitová.
viac
31.10.2018
Cez víkend otvoria pre verejnosť brány zrekonštruovaného kaštieľa
Prvý novembrový víkend v Hlohovci opätovne otvoria brány zrekonštruovaného kaštieľa. TASR informovala hovorkyňa mesta Zuzana Hrinková.
viac
04.02.2019
Mesto Holíč získalo 666.000 eur na rekonštrukciu Holíčskeho zámku
Mesto Holíč získalo dotáciu zo štátneho rozpočtu prostredníctvom rozpočtu Ministerstva kultúry SR vo výške 666.000 eur na podporu realizácie projektu s názvom Rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky - Holíčsky zámok - Hospodárska budova. Informoval o tom centrálny register zmlúv.
viac
04.04.2020
Veža kostola v Horných Opatovciach má novú strechu
Vežu Kostola sv. Vavrinca v Horných Opatovciach (okres Žiar nad Hronom) zahaľovalo v uplynulých týždňoch lešenie. Dôvodom boli práce na oprave jej strechy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %