Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
02.05.2019 01:41

Zapojte sa do súťaže ENVIROMESTO 2019


Logo súťaže


Ministerstvo životného prostredia a Slovenská agentúra životného prostredia vyhlasujú 2. ročník súťaže ENVIROMESTO 2019.


Dôležitosť a význam environmentálnych miest, ktoré tvoria zdravé prostredie pre život obyvateľov Slovenska, potvrdzuje nielen participácia hlavného gestora súťaže Ministerstva životného prostredia SR, ale i Ministerstva dopravy a výstavby SR, Únie miest Slovenska, Združenia miest a obcí Slovenska, Technickej univerzity vo Zvolene, Žilinskej univerzity v Žiline, Inštitútu cirkulárnej ekonomiky a všetkých samosprávnych krajov.

Cieľom súťaže je oceniť a zviditeľniť mestá, ktoré aktívne uplatňujú environmentálnu politiku nielen vo svojich rozvojových dokumentoch, ale najmä v reálnom živote. Pre mestské samosprávy je aj táto súťaž príležitosťou bilancovať výsledky svojho úsilia v prospech environmentu a následne verejne prezentovať svoje úspechy. Súťaž je vyhlasovaná na podporu miestnych orgánov a zvýšenie povedomia verejnosti. Podnecuje komunitné vnímanie a spoluprácu politikov, podnikateľov, škôl, neziskových organizácií a verejnosti, keďže práve na miestnej úrovni sa dajú najlepšie nájsť účinné riešenia pre viaceré problémy životného prostredia.

Mnohé samosprávy vyvíjajú v oblasti ochrany a tvorby životného prostredia značné úsilie a na základe vlastných skúseností môžu ostatným priblížiť výhody využívania inovatívnych technológií, či prírode blízkych riešení. Prínosom súťaže je preto aj vytvorenie platformy dobrých príkladov a inšpiratívnych riešení, ktorá slúži na intenzívnu výmenu skúseností medzi mestami v tejto oblasti.

V aktuálnom ročníku súťaže môžu mestá zabojovať o štyri tituly v  jednotlivých súťažných oblastiach: Enviromesto v oblasti prechodu na zelené a obehové hospodárstvo, Enviromesto v oblasti ochrany prírody a krajiny, Enviromesto v oblasti ochrany ovzdušia, Enviromesto v oblasti adaptácie na zmierňovanie dopadov zmeny klímy, pričom v každej oblasti sa súťaží v kategóriách: Aktívna samospráva, Originálna aktivita a Trvalé opatrenie. Titul Enviromesto 2019 môže získať len mesto súťažiace vo všetkých oblastiach.

Do súťaže ENVIROMESTO 2019 sa môže zapojiť každé slovenské mesto (obec so štatútom mesta), ktoré dokáže prezentovať príkladné aktivity, nápady, iniciatívy a realizácie, ktoré zlepšujú jeho životné prostredie v uvedených súťažných oblastiach.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže a odovzdávanie cien sa uskutoční v októbri 2019 počas národnej konferencie Životné prostredie miest.  Podrobnejšie informácie o priebehu súťaže, štatút, prihlášku do súťaže, termíny platné pre súťaž ENVIROMESTO 2019 sú zverejnené na stránke www.sazp.sk/enviromesto.

Prihlášky do súťaže sa podávajú do 31. júla 2019.

Kontakt:

Súťaž ENVIROMESTO 2019

Slovenská agentúra životného prostredia, Sekcia environmentalistiky

Dolný Val 20, 010 01 Žilina, Tel +421 41 507 09 12 , 0905 968 136

enviromesto@sazp.sk, www.sazp.sk/enviromesto

Autor: (sazp)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.12.2016
Slovenské vedkyne sa môžu uchádzať o ocenenia v súťaži For Women in Science
Slovensko sa pripája ku krajinám, v ktorých majú ženy pôsobiace v oblasti vedy možnosť získať podporu prostredníctvom programu For Women in Science. Prihlásiť sa do projektu spoločnosti L'Oréal a organizácie OSN pre vzdelanie, vedu a kultúru UNESCO majú slovenské vedkyne do 28. februára 2017.
viac
03.10.2019
Žilina uspela v súťaži Enviromesto 2019
Mesto Žilina uspelo v súťaži Enviromesto 2019. Počas slávnostného vyhodnotenia prevzali cenu v kategórii „Ochrana ovzdušia“ zástupca primátora Vladimír Randa spoločne s vedúcim odboru životného prostredia Andrejom Vidrom a Ľubošom Slebodníkom, vedúcim oddelenia mobility z Mestského úradu v Žiline.
viac
22.02.2020
Ekologický čin roka 2019 je možné prihlásiť do konca februára
Všetky aktivity, ktoré prispejú k ochrane životného prostredia v kraji a k budovaniu environmentálneho povedomia, môžu byť prihlásené do súťaže „Ekologický čin roka 2019“, ktorú už deviatykrát vyhlásil Trnavský samosprávny kraj.
viac
07.01.2021
Celoštátna súťaž Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2018 a 2019
Ministerstvo kultúry ocení najlepšie obnovené či zrekonštruované pamiatky. Majitelia všetkých národných kultúrnych pamiatok sa môžu so svojimi projektmi prihlásiť do celoštátnej súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2018 a 2019. Prihlášky do súťaže musia poslať do 31. januára 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %