Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.03.2016 10:24

Zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska navštívili bruselské inštitúcie EÚ


Delegácia Združenia miest a obcí Slovenska.


Bratislava – 11. marca 2016 - V dňoch 9. a 10. marca 2016 sa v Bruseli uskutočnili pracovné stretnutia zástupcov ZMOS s podpredsedom EK a komisárom pre energetiku Marošom Šefčovičom, stálym predstaviteľom SR pri EÚ Petrom Javorčíkom a prezidentom Výboru regiónov Marku Markkulom.


Počas pracovnej cesty, ktorú zorganizovalo zastúpenie Európske komisie na Slovensku, primátori, starostovia a odborní pracovníci ZMOS absolvovali aj rad ďalších odborných prezentácií a diskusií. Pracovný program bol orientovaný na výmenu skúseností a informácií v dôležitých oblastiach života miestnej územnej samosprávy, ktoré sa týkali zamestnanosti, kohéznej politiky, energetiky, verejného obstarávania a životného prostredia.

Delegácii ZMOS bol predstavený aj koncept tém a podujatí zameraných na samosprávu, ktorými sa bude Slovenská republika prezentovať počas vedenia Predsedníctva Rady EÚ v druhej polovici tohto roka.

Podľa predsedu ZMOS Michala Sýkoru bola účasť zástupcov ZMOS na pracovných rokovaniach v Bruseli obojstranne prospešná. „ Potvrdilo sa, že je lepšia raz vidieť ako sto krát počuť,“ povedal predseda ZMOS Michal Sýkora a pokračoval: „Je veľmi dobré, ak máme informácie ako sa hovorí z prvej ruky a keď máme možnosť hovoriť o každodenných problémoch a skúsenostiach so zástupcami tých európskych inštitúcií, ktorých riešenia a rozhodnutia sa dotýkajú aj našich miest a obcí. Som veľmi rád, že z vlaňajšieho jesenného stretnutia s vedúcim zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušanom Chrenekom vzišlo nielen pozvanie na túto pracovnú cestu, ale aj perspektíva na dlhodobú a vzájomne obojstranne prospešnú spoluprácu“. Podľa predsedu ZMOS bude dobré, ak združenie bude úzku spolupracovať a aktívne komunikovať so zástupcami Slovenskej republiky v Bruseli. „Vidím tu obrovský potenciál, ktorý je potrebné využiť v prospech našich miest a obcí,“ zdôraznil Michal Sýkora, ktorého tiež veľmi potešila aktivita slovenskej delegácie. „Ukázalo sa, že zástupcovia našej delegácie boli v diskusiách a na rokovaniach vecní, čo dokazuje, že ZMOS má spomedzi samosprávnych združení členských štátov EÚ nielen veľmi vysokú reprezentatívnosť, ale aj dostatočnú orientáciu v jednotlivých európskych témach.“

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.08.2018
Samosprávu čakajú zmeny vo verejnom obstarávaní
Príhovor predsedu Úradu pre verejné obstarávanie členom Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
16.04.2019
Nájomné bývanie je potrebné podporovať
Drvivá väčšina starostov a primátorov je presvedčená o potrebe podpory nájomného bývania. Aj to vyplýva z nedávneho prieskumu Združenie miest a obcí Slovenska.
viac
15.05.2021
ZMOS vyjadruje úprimnú sústrasť rodine Milana Ftáčnika
Združenie miest a obcí Slovenska so zármutkom prijalo informáciu o úmrtí Milana Ftáčnika.
viac
06.10.2021
Starostovia a primátori o projekte MBA
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v spolupráci s Central European Education Institute pri realizácii jedinečného vzdelávania pre štatutárov miest a obcí, ale aj zamestnancov mestských a obecných úradov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %