Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.10.2016 12:40

Zástupcovia kúpeľov krajín V4 sa stretli v Poľsku


Spoločná fotografia účastníkov konferencie v poľskom kúpeľnom meste Busko-Zdrój.


S finančnou podporou Malého grantu Vyšehradského fondu sa v termíne 9. - 12. 10. 2016 konala študijná návšteva poľského kúpeľného mesta Busko-Zdrój. Na návštevu boli pozvaní zástupcovia kúpeľov, miestnych i regionálnych samospráv a zástupcovia kúpeľného a zdravotného turizmu vyšehradských krajín.


Jedným z partnerov projektu je krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región, ktorá spolu so zástupcami Kúpeľov Trenčianske Teplice, a.s. zastupovala na stretnutí kúpeľníctvo v Trenčianskom kraji.

„Hlavnou myšlienkou projektu „Vyšehrad v kúpeľoch“ (Visegrad in SPA) bolo vytvoriť spoluprácu a partnerstvo medzi kúpeľnými regiónmi krajín Vyšehradskej štvorky (V4), a tak podporiť rozvoj kúpeľného a zdravotného turizmu“, uviedla koordinátorka študijnej návštevy Kama Kepczynska-Kaleta.

Pôvodným zámerom stretnutia bolo na základe vzájomnej výmeny skúseností jednotlivých účastníkov a s využitím spoločných postupov vytvoriť stratégiu a konkrétnu ponuku zacielenú na trh USA. Od tohto pôvodného zámeru sa po odbornej prednáške, ktorú viedol lektor Laszlo Puczko upustilo. Lektor Metropolitnej Univerzity v Budapešti počas prednášky objasnil hlavné úskalia odborného názvoslovia a jeho vnímania na americkom trhu. Priblížil tiež očakávania amerických klientov od kúpeľov, ktoré sa vo väčšine prípadov nestotožňuje s našim ponímaním zdravotného a kúpeľného turizmu. Upozornil tiež na nezanedbateľné rozdiely v mentalite, zmýšľaní a zvykoch obyvateľov USA, na ktoré sa musí prihliadať pri tvorbe ponuky. Na základe týchto novozískaných vedomostí účastníci konferencie dospeli k záveru, že pre všetky zúčastnené krajiny bude prospešnejšie zamerať spoločnú ponuku na krajiny Európy. Tiež sa dohodli na spoločnej kooperácii pri tvorbe ponuky, ako aj budúcich vzájomných návštevách s účasťou na konferencii v každej zo zúčastnených krajín.

Súčasťou návštevy kúpeľného mesta Busko-Zdój bola okrem odbornej prednášky maďarského odborníka, prezentáciách jednotlivých zástupcov a odborných diskusiách aj návšteva miestnych kúpeľov. Účastníci navštívili liečebné domy, rehabilitačné centrá a moderné kúpeľné hotely nielen v meste Busko-Zdrój, ale aj v neďalekých kúpeľoch Solec-Zdrój. Delegácie zúčastnených krajín si mohli prezrieť odborné vybavenie kúpeľov, dozvedieť sa viac o používaných technikách liečby a rehabilitácie a tiež si vymeniť skúsenosti s profesionálnymi zamestnancami navštívených centier. Ako súčasť odbornej exkurzie bola aj návšteva sanatória s názvom Wlokniarz, ktoré má ako jediné z miestnych kúpeľov štatút nemocnice.

„Pre mňa, ako kúpeľného lekára bolo zaujímavé a prínosné vidieť vybavenie kúpeľov našich zahraničných susedov. Oceňujem možnosť porovnať úroveň vybavenia kúpeľných zariadení a tiež príležitosť diskutovať s inými odborníkmi o možnostiach liečby jednotlivých fyzických ochorení pomocou balneoterapie“, uviedol k účasti na konferencii primár z Kúpeľov Trenčianske Teplice MUDr. Pavol Gútik.

Počas celého pobytu bol pre skupinu návštevníkov okrem odbornej časti návštevy pripravený aj bohatý program, ktorý prezentoval poľskú kultúru a pohostinnosť organizátorov. Na slávnostnej večeri návštevníkov privítal riaditeľ Oddelenia regionálnej politiky Svetokrížskeho regiónu Grzegorz Orawiec, Prezident klastra kúpeľov Svetokrížskeho regiónu Wojciech Legawiec a výkonný riaditeľ rehabilitačného centra Krystyna Grzegorz Gaľuszka. Za Trenčiansky kraj sa návštevy zúčastnili Jana Kazíková a Pavol Gútik z Kúpeľov Trenčianske Teplice a Petra Slabá z KOCR Trenčín región.

 

Autor: (tr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.12.2016
Karpatská nadácia rozdelila organizáciám v regióne 24 000 eur
Karpatská nadácia (KN) v Košiciach vyhodnotila štvrtý ročník grantového programu spoločnosti T-Systems Slovakia 'T for all, all for T'. V rámci neho sumou 24 000 eur podporí desať projektov z košického a prešovského regiónu.
viac
25.11.2017
Projekt „Kúpele v regióne“ štartuje svoj 6. ročník
Obyvatelia miest a obcí zapojených do projektu „Kúpele v regióne“ budú môcť už čoskoro využívať atraktívne zľavy na produkty Kúpeľov Trenčianske Teplice. 6. ročník akcie potrvá od 1. do 20. decembra 2017 a od 2. januára do 28. februára 2018.
viac
18.01.2021
KOCR Trenčín región hľadá obľúbené miesta verejnosti v kraji
Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trenčín región pripravila pre čitateľov svojho dvojmesačníka i širokú verejnosť novú anketu pod názvom Srdcu najbližší.
viac
16.11.2021
Úspešné leto v Trenčianskom kraji
Tohtoročné leto v Trenčianskom kraji bolo aj napriek pretrvávajúcej pandémii a s ňou spojenými obmedzeniami z hľadiska návštevnosti kraja úspešné. Dominoval, už tradične, domáci cestovný ruch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %