Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
21.07.2016 10:05

Zatvorená plaváreň stojí samosprávu ročne desaťtisíce eur


Snímka zdroj: (spool.sk).


Hoci je krytá plaváreň v Lučenci od februára 2015 zatvorená, mesto na ňu za celý minulý rok vynaložilo finančné prostriedky vo výške takmer 83 000 eur.


Na vysoké náklady v súvislosti s nefunkčnou plavárňou upozornila na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva poslankyňa Rút Olšiaková.       

"Prvé dva mesiace bola plaváreň otvorená a mali sme náklady na jej plnú prevádzku. Ostatné obdobie roka boli náklady v súvislosti s tým, že samotná stavba musela byť prevádzkovaná v úspornom režime, teda v zimných mesiacoch bola temperovaná. Museli sme tiež vykonať nevyhnutné úpravy na zabezpečenie strechy, ktorá spôsobila havarijný stav," vysvetlil vysoké náklady Róbert Móric, predseda predstavenstva mestskej akciovej spoločnosti Spool, ktorá plaváreň spravuje.       

Druhú časť nákladov predstavujú podľa neho splátky úveru, ktorý si spoločnosť Spool v minulosti vzala na kúpu budovy plavárne. Ide o záväzok z predchádzajúceho obdobia a samospráva ho musí splácať až do roku 2025. "Pre rok, kedy nebudeme plaváreň prevádzkovať ani jeden mesiac, predpokladáme ročné náklady vo výške približne 50 000 až 55 000 eur," dodal.       

V ďalšej rozprave poslanec Jozef Oravec v súvislosti s plavárňou vyjadril nespokojnosť s vysokými mzdovými nákladmi. "Vyše 9 000 eur na platy niekoľkých zamestnancov počas dvoch mesiacov považujem za vysoké," konštatoval s tým, že sa mu nepáči ani malý zisk spoločnosti Spool, ktorý za minulý rok dosiahol úroveň zhruba 3500 eur.       

Podľa poslankyne Anny Václavíkovej budú náklady na udržiavanie plavárne počas nasledujúcich deviatich rokov splácania úveru neúmerne vysoké a mestu sa nevrátia. "Nikdy nedokážeme túto budovu predať za 505 000 eur. Navrhujem ju preto predať aj pod cenu znaleckého posudku. Niečo sa dostane do pokladne mesta a vieme to využiť na účelnejšie veci," uviedla poslankyňa, podľa ktorej by financie mohli byť využité napríklad na výstavbu novej plavárne, ktorú mesto plánuje realizovať v areáli letného kúpaliska.       

"Všetci si uvedomujeme, že nám ide 'do luftu' pol milióna eur, nie je to však jednoduchá situácia. Nevidíme zatiaľ schodnú cestu a nikto doteraz nemal o plaváreň záujem, ani za cenu znaleckého posudku, ani za inú cenu," uviedla na margo prípadného predaja primátorka Alexandra Pivková. Mesto sa však podľa jej slov snaží nepriaznivú situáciu s nevyužitou budovou vyriešiť.       

Prevádzku krytej plavárne v Lučenci ukončila samospráva z dôvodu zlého technického stavu, ktorý sa týkal predovšetkým statiky objektu. Keďže kompletná oprava by si podľa predstaviteľov mesta vyžiadala investície vo výške viac ako pol milióna eur, za výhodnejšiu alternatívu považujú výstavbu úplne novej krytej plavárne, ktorú chceli realizovať aj s pomocou Akčného plánu rozvoja okresu Lučenec.      

"Pani primátorka požiadala o pomoc pri výstavbe plavárne, ale na to bude reagovať vláda samostatne, nie cez akčný plán," uviedol na tlačovej konferencii po jeho schválení premiér Robert Fico.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.03.2020
Šaľa chce uzatvoriť s Duslom nájomnú zmluvu na krytú plaváreň
Mesto Šaľa chce uzatvoriť nájomnú zmluvu na nájom krytej plavárne so spoločnosťou Duslo Šaľa s cieľom rekonštrukcie a následného prevádzkovania plavárne. Zmluva by mala byť uzatvorená na desať rokov, ročné nájomné by malo predstavovať 40 000 eur bez DPH.
viac
06.07.2020
Národná kultúrna pamiatka Zlatý býk bude slúžiť na kultúrne účely
Priečelie národnej kultúrnej pamiatky, budovy Zlatý býk v Michalovciach čaká rozsiahla rekonštrukcia. V jej priestoroch vznikne mestská galéria a turistické informačné centrum.
viac
22.08.2020
Mesto opravuje poškodenú zadnú fasádu budovy radnice
Mesto Levice upozorňuje občanov, aby na vstup do budovy mestského úradu dočasne nevyužívali zadný vchod z Holubyho ulice.
viac
01.03.2021
B. Štiavnica plánuje rekonštrukciu plavárne za viac ako 600 000 eur
Mesto Banská Štiavnica plánuje rekonštrukciu krytej plavárne, prvú etapu prác vyčíslilo na 604 675,50 eura. V projekte sa chce uchádzať o finančné zdroje z Fondu na podporu športu. Informovala o tom primátorka mesta Nadežda Babiaková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %