Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
05.03.2018 06:25

Zavádzanie nízkoemisných zón je na samosprávach, zatiaľ nevznikla žiadna


Ilustračná snímka


Nízkoemisné zóny majú pomôcť dostať z obcí staré automobily, ktoré produkujú veľké množstvo škodlivých látok. Napriek tomu, že slovenská legislatíva ich vznik už umožňuje, zatiaľ žiadna nevznikla.


"Vďaka nízkoemisným zónam by staršie vozidlá boli postupne vytláčané na perifériu," vysvetlil pre TASR hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák. "Väčšina dnešnej dopravy využíva palivá, ktoré produkujú veľké množstvo škodlivých látok s nepriaznivými dopadmi na životné prostredie a ľudské zdravie," dodal. Príkladom je podľa neho nafta, ktorá je lacnejšia ako menej škodlivý benzín.       

Zavedenie nízkoemisných zón umožňuje zákon o ovzduší. Zriadiť ich môže každá obec alebo mesto. "Povolený vjazd do nej budú mať len vozidlá od určitej emisnej triedy - vozidlá budú musieť byť označené plaketou s vyznačením emisnej triedy. Konkrétne pravidlá si určí mesto alebo obec všeobecne záväzným nariadením," vysvetľuje Ferenčák.       

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) nevie, či nejaká samospráva plánuje zaviesť na svojom území nízkoemisnú zónu. "ZMOSu samosprávy nemajú povinnosť nahlásiť zavádzanie nízkoemisných zón," povedal pre TASR hovorca združenia Michal Kaliňák. Vytvorenie nízkoemisných zón už zvažovalo napríklad mesto Žilina, ktoré ich spomína vo svojom Akčnom pláne nízkouhlíkovej mobility mesta.       

Ministerstvo životného prostredia uvádza, že podiel dopravy na emisiách škodlivých látok na Slovensku sa od roku 1990 zdvojnásobil. Napriek tomu, že sa podľa envirorezortu kvalita ovzdušia postupne zlepšuje, okrem nízkoemisných zón sú potrebné aj ďalšie opatrenia. Ministerstvo sa im chce venovať v rámci prípravy nízkouhlíkovej stratégie, stratégie na ochranu ovzdušia a stratégie na zlepšenie kvality ovzdušia.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.08.2016
Žilina získa na projekt znižovania uhlíkových emisií príspevok 144 454 eur
Mesto Žilina získa na implementáciu projektu, zameraného na znižovanie uhlíkových emisií v mestách, finančný príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške 144 454 eur formou refundácie.
viac
25.05.2017
Veľký Meder kúri termálnou vodou z vrtu
Centrum pre využívanie geotermálnej energie dnes (25. 5.) slávnostne otvorili vo Veľkom Mederi, ktorý je od októbra 2016 štvrtým mestom na Slovensku využívajúcim ekologický systém verejného vykurovania termálnou vodou.
viac
18.01.2018
Samospráva chce ľudí informovať cez sms-ky
Mesto Zlaté Moravce má v pláne zaviesť nový informačný systém prostredníctvom sms správ a emailov. Ľudia by tak mohli cez svoje mobilné telefóny a počítače dostávať vždy včas všetky dôležité oznamy i kultúrne pozvánky. Samospráva už odoslala prvé skúšobné správy.
viac
31.01.2019
Mladí sa často nemajú s kým poradiť – zmeniť by to mohol KONEKT
Na konci januára otvorilo brány nové centrum pre mladých vo Zvolene. Mladí ľudia do 29 rokov tu nájdu informácie ohľadom vzdelávania, pracovného uplatnenia, dobrovoľníctva či štúdia v zahraničí, ale zájsť sem môžu, aj keď ich zaujíma kultúrne dianie či jednoducho potrebujú poradiť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %