Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
21.06.2019 03:10

Zber kuchynského odpadu z domácností v Trnavej Hore


Inštruktážny plagát - čo do odpadu patrí a čo nie.


Od 6. mája je v našej obci Trnavá Hora zavedený zber kuchynského odpadu z domácností. Stali sme sa tak jednou z pomedzi prvých obcí na Slovensku, ktorá sa do tohto pilotného projektu zapojila.


Pri analýze obsahu kukanádob, ktorú obec robila na jeseň roku 2018 v spolupráci s poradenskou organizáciou INCIEN zameranou na cirkulárnu ekonomiku, bolo zistené, že až 10 % obsahu kukanádob tvoril práve potravinový odpad.

Zberné nádoby na kuchynský odpad sú umiestnené na týchto stanovištiach:

Jalná pri COOP Jednote,

Trnavá Hora, dolná časť, Okružná cesta, pri COOP Jednote

Trnavá Hora, dolná časť, Žiarska cesta, pri zubnej ambulancii.

Do zbernej nádoby na kuchynský odpad patria: zvyšky jedla, potraviny po záručnej dobe, starý chlieb a pečivo, mäso, ryby, mliečne výrobky, vajcia a ich výrobky a zvyšky, pokazené, zhnité ovocie a zelenina, vaječné škrupiny a použitá papierová vreckovka, utierka, servítok.

Do zbernej nádoby na kuchynský odpad nepatria: zelený odpad zo záhrad (tráva, lístie, konáre), triedené zložky odpadu, nebezpečné odpady, kuchynský olej, tuky, tekuté zložky (polievky, omáčky), prach zo smetí a vysávania, cigaretový ohorok a uhynuté zvieratá.

Do zbernej nádoby na kuchynský odpad je možné vysýpať len samostatný kuchynský odpad - bez plastových alebo iných obalov. Verím, že zber potravinového odpadu príjmu občania ako príležitosť pre zmenšenie obsahu kukanádob, čo im zároveň prinesie zníženie nákladov na odvoz zmesového odpadu.

Pavel Kravec, starosta obce

 

Autor: (zdroj: http://www.trnavahora.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.08.2020
Mesto zavádza pilotný projekt zberu triedeného kuchynského bioodpadu
Mesto Nové Zámky zavádza od začiatku augusta pilotný projekt zberu triedeného kuchynského bioodpadu. Do konca septembra budú obyvatelia 23 panelákových vchodov a rodinných domov z jednej ulice kuchynský odpad triediť a osobitne odovzdávať.
viac
12.12.2020
Prievidza sa pripravuje na zber kuchynského odpadu, domácnosti dostanú vrecká
Domácnosti v Prievidzi dostanú vrecká na zber kuchynského odpadu, mesto plánuje obstarať i nové nádoby. Podmienky zberu biologického kuchynského rozložiteľného odpadu, s ktorým začne samospráva v prvom polroku budúceho roka, upravuje i nové znenie všeobecne záväzného nariadenia (VZN).
viac
08.02.2021
Zber kuchynského bioodpadu si Trnavčania osvojili už v začiatku
Zber kuchynského bioodpadu sa v Trnave ujal hneď na začiatku do tej miery, že mesto od februára zvýšilo frekvenciu jeho odvozu z dvoch na tri razy do týždňa. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.
viac
14.04.2021
Trnava pokračuje v rozmiestňovaní kontajnerov na kuchynský bioodpad
Trnava pokračuje v rozmiestňovaní kontajnerov na kuchynský bioodpad na sídliskách a v zásobovaní domácností košíkmi na kuchynské zvyšky. Od utorka je k dispozícii v obytnom súbore Linčianska 35 kusov 240-litrových hnedých kontajnerov. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %