Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.03.2018 07:00

Združenie miest a obcí – región Turiec oslávilo štvrťstoročnicu


Ilustračná snímka - pohľad na účastníkov


Združenie miest a obcí – región Turiec (ZMOT) si v závere minulého roku pripomenulo 25. výročie svojho vzniku. V Dražovciach sa členovia združenia stretli s jeho zakladateľmi - bývalými starostami a primátormi.


Podujatie, ktoré sa uskutočnilo v sále kultúrneho domu v Dražkovciach 13. decembra 2017, bolo výnimočné tým, že naň boli pozvaní nielen súčasní, ale aj všetci žijúci bývalí primátori a starostovia miest a obcí. V neformálnom stretnutí plnom emócii dostal každý účastník ďakovný list za rozvoj miestnej územnej samosprávy v regióne Turiec a malý darček v taške s logom ZMOT a informáciou o tomto výročí.

Bývalí primátori a starostovia vysoko ocenili, že sa na nich nezabúda. Pre mnohých z nich to bolo nielen rozhodujúce zamestnanie, v ktorom strávili roky života, ale aj akási „široká rodina“ a priateľstvá na celý život. Tí súčasní si zas uvedomili, že už po nasledujúcich voľbách môžu byť niektorí z nich v rovnakej pozícii a určite by podobné stretnutia v budúcnosti uvítali aj oni.

K darčekom patrilo aj vystúpenie miestnej speváckej skupiny žien a detí zo základnej a materskej školy. V slávnostných prejavoch postupne vystúpili predseda ZMOT, primátor mesta Turany Miroslav Blahušiak, ako aj bývalý starosta obce Mošovce a expredseda ZMOT Ján Žirko, no a Ivica Súkeníková, predsedníčka Krajskej rady ZPOZ „Človek – človeku“.

M. Blahušiak: Máme za sebou štvrťstoročie plodnej práce

K účastníkom slávnostného podujatia sa v jeho úvode prihovoril predseda ZMOT, primátor mesta Turany Miroslav Blahušiak, ktorý pripomenul rýchly beh času: Len nedávno sa začínalo volebné obdobie 2014 – 2018 a odrazu sa nachádzame v jeho záverečnej fáze. „Je tu preto čas zamyslieť sa, bilancovať a pripravovať plány do budúcnosti. Platí to v plnom rozsahu aj pre Združenie miest a obcí – región Turiec, ktorého som predsedom a ktoré si na našom slávnostnom sneme pripomína významné výročie svojho vzniku. Pozvali sme naň aj bývalých starostov a primátorov. Mnohí z nich si veľmi dobre pamätajú na začiatky pôsobenia územných samospráv a vznik regionálnych združení miest a obcí. Možno tiež majú pocit, že to bolo nedávno, keď vznikalo aj naše Združenie miest a obcí - región Turiec. Medzitým však ubehlo už neuveriteľných 25 rokov.“

V ďalšej časti M. Blahušiak stručne zhrnul históriu združenia: ustanovujúca členská schôdza členov združenia, ako pripomenul, sa konala 17. 9. 1992. „Zo súčasných starostov, ktorí sú nepretržite vo svojich funkciách si na toto obdobie určite veľmi dobre spomínajú už len Viera Šalagová, Oľga Wágnerová, František Hideg a Ján Záborský...

Viac v Obecných novinách č. 9-10/2018

 

Autor: (r)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.11.2018
Štvrťstoročie od zápisu Vlkolínca do zoznamu UNESCO pripomína putovná výstava
V Liptovskom Mikuláši otvorili výstavu 5. novembra a pozrieť si ju možno do 29. novembra v priestoroch obchodného centra Stop shop. V decembri zavŕši svoje putovanie v Bratislave.
viac
24.03.2021
Mesto Martin hľadá grafikov, ktorí vytvoria nové logo regiónu Turiec
Mesto Martin a Turisticko-informačná kancelária (TIK) mesta Martin hľadajú profesionálnych alebo amatérskych grafikov, ktorí vytvoria nové logo pre región Turiec. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová.
viac
09.04.2022
Predseda ZMOS na sneme turčianskeho regionálneho združenia
Šiesty snem Združenia miest a obcí – región Turiec (ZMOT) v aktuálnom volebnom období sa uskutočnil aj s účasťou predsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislava Trégera. V priestoroch Mestského úradu v Martine v piatok 8. apríla 2022 dominovali viaceré aktuálne témy samosprávy.
viac
19.10.2023
SIEA: Hľadajú ľudí, ktorí chcú pomáhať svojim regiónom
V Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre hľadajú ľudí, ktorí chcú pritom svojim regiónom pomôcť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %