Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.05.2019 11:10

Zelený Chopok už čoskoro


Druhý májový piatok bude pod Chopkom patriť dobrovoľníkom.


V piatok 10. mája 2019, už po siedmy raz stretnú dobrovoľníci na obľúbenom podujatí Zelený Chopok. Zjazdovky a ich okolie sa budú čistiť zo severnej aj južnej strany a chystá sa aj výsadba stromčekov.


K jarnému obdobiu upratovanie patrí.  Vedia o tom svoje aj pod Chopkom, kde ešte na Veľkú Noc lyžiari brázdili svahy. Napriek faktu, že sa sneh ešte všade neroztopil, tak letná sezóna klope na dvere a prírode treba pomôcť. „Po zimnej sezóne nachádzame na zjazdovkách veľa vecí, ktoré tam nepatria. Niektoré lyžiari stratili, iných sa zbavili zámerne. Počas uplynulých ročníkov sme každoročne vyzbierali desiatky vriec odpadu," uviedla brand manažérka strediska Jasná Jana Kňavová. Do minuloročného jesenného čistenia sa zapojilo až 308 ľudí vrátane školákov a vyzbierali až 8 ton kamenia, ktoré výrazne komplikujú úpravu zjazdoviek. Teraz sa Liptáci zamerajú najmä na odpadky, tak aby pomohli prírode sa čo najskôr zazelenať. Registrácia dobrovoľníkov bude prebiehať od 8,00 do 9,00 hod. na oboch stranách Chopka. Na podujatie je z kapacitných dôvodov nutná registrácia.

Na severnej strane sa dobrovoľníci stretnú pri registrácii na Bielej Púti pri reštaurácii Happy End. Následne sa rozdelia do menších skupiniek a budú sadiť stromčeky a zbierať odpadky v okolitých vybraných lokalitách. Po vyzbieraní čaká na všetkých obed v reštaurácii Happy End. Na južnej strane prebehne ranná registrácia v lokalite Krupová. Odtiaľ budú dobrovoľníci postupovať zberom odpadkov smerom na Kosodrevinu, kde si spoločne vychutnajú obed. Organizátori odporúčajú dobrovoľníkom, aby si priniesli vedro a pracovné rukavice.  Každý z aktívnych účastníkov získa za odmenu okrem obeda aj voľný lístok na lanovku v Jasnej počas letnej sezóny 2019.  Registrácia na podujatie Zelený Chopok prebieha online na webovej stránke www.jasna.sk.

„Posledný aprílový piatok sme čistili brehy Liptovskej Mary. Potešilo nás nielen to ako sme pomohli nášmu okoliu, ale veľký význam mala edukácia detí a študentov, ktorí sa zapojili. Včera sme mali menšiu akciu tohto charakteru v Jánskej doline. Zajtra chystá veľké jarné upratovanie obec Demänovská Dolina, do ktorého sa zapoja aj deti zo základnej školy a až do nedele budúceho týždňa bude v obci pristavená vlečka na odpad pre dobrovoľníkov, ktorí chcú tiež pomôcť. Aj takýmito príkladmi sa najmä mladá generácia na vlastnej koži učí aké dôležité je správať sa k prírode aj k svojmu okoliu ohľaduplne. Určite budeme v podobných aktivitách v budúcnosti pokračovať, lebo cestovný ruchu musí ísť ruka v ruke s trvalo udržateľným rozvojom,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Podujatie Zelený Chopok zorganizuje spoločne so strediskom Jasná Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV a použije na jeho realizáciu aj prostriedky z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške viac ako 5 000,- eur.

Autor: (ts-region Liptov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.06.2016
Stovky motorkárov z celého sveta zavítajú do Liptovského Mikuláša
Liptovský Mikuláš sa v týchto dňoch stáva dejiskom svetového stretnutia mototuristov. Akcia s názvom FIM Rally 2016 sa na Slovensku uskutoční po prvý raz. Hlavnému programu budú venované dni od 29. júna do 1. júla v Liptovskom Mikuláši.
viac
13.09.2016
S deťmi na kolesách po Liptove
Cyklistika je aj medzi deťmi obľúbený šport. Liptáci preto už druhý rok organizujú podujatie športovo-náučného charakteru „S deťmi na kolesách“.
viac
03.01.2017
Bezplatná doprava s novinkami
Liptov aj v aktuálnej zimnej sezóne prevádzkuje bezplatné linky Ski & Aqua busov. Novinkami oproti minulej sezóne sú napríklad vyššia frekvencia liniek v hlavnej sezóne, zefektívnenie procesu operatívneho dopĺňania posilových spojov a aj nová linka CITY BUS.
viac
12.07.2023
Rodinný rozprávkový festival na Liptove navštívilo 17 000 ľudí
Rodinný rozprávkový festival Za siedmimi horami na Liptove prilákal tento rok 17 000 návštevníkov zo Slovenska, Česka, Poľska, Ukrajiny či Fínska. Informovala o tom Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %