Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.03.2019 04:00

Žiar nad Hronom: Za mestské jasle si od apríla rodičia priplatia


Ilustračná snímka, zdroj: MsKC Žiar nad Hronom


Od apríla tohto roka si žiarski rodičia za pobyt svojich ratolestí v mestských jasliach priplatia. Mestskí poslanci na štvrtkovom rokovaní mestského zastupiteľstva schválili zvýšenie poplatku zo súčasných 110 eur na 200 eur mesačne.


"V prvom rade je to reakcia na zvýšené vstupy, ktoré ovplyvňujú prevádzku zariadenia. To znamená zvýšené poplatky za energie, zvýšené mzdy pracovníkov. Posledná úprava tohto poplatku bola uskutočnená v roku 2012, takže sme museli pristúpiť aj my k jeho zreálneniu," priblížila vedúca odboru starostlivosti o obyvateľov na mestskom úrade v Žiari nad Hronom Monika Minárová.       

Samospráva síce podľa nej vníma túto oblasť ako citlivú záležitosť, keďže sa to dotýka príjmov mladých rodín, no zároveň dodala, že štát pomáha rodinám príspevkom určeným na starostlivosť o dieťa do troch rokov. Ten môže byť v súčasnosti poskytnutý až do výšky 280 eur.       

Skutočné náklady na jedného žiaka sú pritom ešte vyššie, ako je výška nového poplatku. Podľa Minárovej je to priemerne 335 eur na jedno dieťa.       

Podľa primátora Petra Antala navýšenie poplatku čiastočne dorovnáva stratu, ktorú vytvárajú jasle na každé dieťa. Zároveň tak mesto reaguje na každoročne sa zvyšujúce náklady. "Toto je krok nevyhnutný na to, aby sme službu zachovali aj naďalej. A treba povedať, že to nie je štandardná služba v mnohých mestách," podotkol na rokovaní.       

Mestské detské jasle majú kapacitu 20 miest a sú zriadené v objekte materskej školy na Sládkovičovej ulici. Ich kapacita je podľa Minárovej aktuálne dostačujúca a mesto neuvažuje nad jej rozšírením.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.10.2016
Poplatok za rozvoj sa v Žiari nad Hronom platiť nebude
Poplatok za rozvoj, ktorým môžu slovenské mestá a obce od budúceho roka spoplatniť výstavbu na svojom území, mesto Žiar nad Hronom nezavedie. "Žiarski poslanci schválili uznesenie, že sa v meste nebude vyberať poplatok za rozvoj," priblížil vedúci kancelárie primátora Martin Baláž.
viac
24.02.2018
V Žiari nad Hronom vybudujú ihrisko pre inline hokej
V Žiari nad Hronom by malo pribudnúť ďalšie športovisko. Tentoraz to bude ihrisko pre inline hokej. Kde sa bude nachádzať, zatiaľ nie je jasné, v hre sú dve lokality.
viac
10.12.2022
Za neudržiavané stavby v Žiari n/H zaplatia majitelia desaťnásobne vyššiu daň
Majitelia neudržiavaných stavieb na území mesta Žiar nad Hronom budú od budúceho roka platiť desaťnásobne vyššiu daň z nehnuteľností. Mesto chce týmto spôsobom motivovať vlastníkov objektov, ktoré sú v zlom technickom stave, aby sa starali o svoj majetok.
viac
11.02.2023
Mesto Žiar nad Hronom zvýšilo poplatky v školských zariadeniach i jasliach
Mesto Žiar nad Hronom pristúpilo k zvýšeniu poplatkov v školských zariadeniach. Obyvatelia zaplatia viac aj za sociálne služby vrátane detských jaslí. Samospráva zvyšovanie poplatkov vysvetľuje nárastom prevádzkových nákladov i opatreniami vlády, ktoré nepriaznivo zasiahli do rozpočtov miest a obcí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %