Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
28.05.2016 10:52

Židovské komunitné múzeum predstavuje vzácne predmety minulosti


Výstava má oživovať zabudnuté príbehy židovskej komunity.


Opona na svätostánok z čias bratislavského rabína Chatama Sofera, židovské rituálne predmety, ktoré pri návšteve vtedajšieho Prešporka obdivoval cisár František Jozef či vyše 700-ročné fragmenty hebrejského pergamenového rukopisu.


To je len časť z troch desiatok predmetov, ktoré môžu návštevníci obdivovať v rámci novej výstavy Znovuobjavené dedičstvo. Tú od 27. 5.  pripravilo Židovské komunitné múzeum v priestoroch zachovanej synagógy na Heydukovej ulici.      

Podľa riaditeľa múzea Maroša Borského chcú aj touto výstavou oživovať zabudnuté príbehy židovskej komunity, ktorá bola po stáročia a stále je súčasťou voľakedajšieho Pressburgu, Prešporka a v súčasnosti Bratislavy. "Nezasvätené publikum si pod pojmom 'židovské kultúrne dedičstvo' často predstaví prázdne budovy synagóg, spustnuté cintoríny alebo rituálne predmety, ktoré stratili pôvodný účel," myslí si Borský. Synagogálne textílie pritom ilustrujú dejiny obce a vzájomné rodové prepojenia najstarších bratislavských rodín, ktoré koncom 17. a v priebehu 18. storočia pomohli obci etablovať sa natoľko, že neskôr patrila medzi najvýznamnejšie v Uhorsku.      

Jedným z najväčších objavov predstavených na výstave by mala byť podľa organizátorov časť štvorčlennej súpravy od rodiny Franklovcov z roku 1863/1864. Okrem toho sa v zbierke nachádza aj prikrývka na čítací pult synagógy a vrchná časť opony na svätostánok. Zo začiatku 19. storočia pochádzajú textílie od Ezriela a Trauly Brilinovcov, ktorí v roku 1811 založili na prízemí ich domu už neexistujúcu synagógu. Navštevoval ju aj bratislavský rabín Chatam Sofer, vlastným menom Moše Schreiber. Zapožičať sa tiež podarilo aj jeho komentáre židovského práva. Nechýba ani fragment hebrejského rukopisu na pergamene. Ide o časť textu z Babylonského Talmudu, ktorý možno datovať do 13. – 14. storočia či fragment vzácneho rukopisu s modlitbami na Vysoké sviatky z 13. storočia. Verejnosť bude môcť obdivovať aj raritné strieborné predmety na ozdobenie zvitkov Tóry.      

Výstava v Židovskom komunitnom múzeu je otvorená od 27. mája a potrvá až do 9. októbra. Jej brány sú návštevníkom otvorené každý piatok a nedeľu od 10. do 16. hod., výnimkou sú židovské sviatky.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2018
Na bratislavskej výstave sú storočné premeny maďarskej menšiny na Slovensku
Každodenný život maďarskej menšiny v Československu dokumentuje výstava 100 rokov v obrazoch. Je v bratislavskom Múzeu kultúry Maďarov na Slovensku, kde potrvá do 31. januára 2019.
viac
11.04.2019
Múzeum židovskej kultúry vystavuje prvú sériu Biblií zo svojho vzácneho fondu
Výstava Biblie z knižnice predstavuje prvú sériu najstarších biblických kníh z fondu Múzea židovskej kultúry (MŽK) v Bratislave.
viac
13.06.2019
Židovské komunitné múzeum v Bratislave vystavuje vzácnu zbierku judaík
Znovu objavené poklady zo zbierky historicky prvého židovského múzea na Slovensku sídliaceho v Prešove prináša na novej výstave Židovské komunitné múzeum v bratislavskej synagóge. Návštevníci si budú môcť prezrieť doteraz nevystavené raritné predmety - judaiká.
viac
06.08.2019
Múzeum Jána Thaina predstavuje premeny života maďarskej komunity na Slovensku
Premeny rôznych aspektov života maďarskej komunity na Slovensku v priebehu posledných sto rokov predstavuje výstava 100 rokov v obrazoch. V priestoroch Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch si ju môžu záujemcovia pozrieť v priebehu augusta a septembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %