Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.06.2019 02:35

Žilina odvolala mimoriadnu situáciu


Predbežné výsledky hovoria o tom, že poškodenie Rondla nie je také, aby mesto muselo vymieňať stĺpy či časti .


V Žiline odvolali mimoriadnu situáciu vyhlásenú po požiari, ktorý zasiahol okolie železničnej zastávky Žilina - Záriečie a rozšíril sa na priľahlý Rondel a jeho piliere.


Požiar vypukol v nedeľu 19. mája 2019 a v jeho dôsledku muselo dôjsť k uzatvoreniu kruhovej križovatky. Krízový štáb následne rozhodol o vyhlásení mimoriadnej situácie.

Bezprostredne potom sa začalo s technickým zabezpečením poškodenej časti Rondla. Na miesto nastúpila technika, osadila sa plošina a robotníci vyčistili zasiahnuté oblasti otryskávaním, čím sa zistil rozsah poškodení. Následne odobrali vzorky betónu a urobili sondy. Koncom minulého týždňa sa dokončilo osadenie podpornej konštrukcie, ktorá mostný objekt podoprela a zabezpečila jeho stabilitu. Rondel prešiel v piatok záťažovými skúškami a od skorých ranných hodín sa v sobotu 1. júna 2019 cezeň spustila premávka v plnom režime.

Dnes o 8.00 hod. krízový štáb rozhodol o zrušení mimoriadnej situácie. „Odvolanie mimoriadnej situácie súvisí s tým, že pominuli okolnosti jej vyhlásenia. Dopravu sa nám podarilo v sobotu spustiť, zatiaľ všetko funguje ako má, preto sme dnes pristúpili k zrušeniu mimoriadneho stavu,“ ozrejmil žilinský primátor Peter Fiabáne. Doplnil, že analýza stavu mosta stále pokračuje. Predbežné výsledky však hovoria o tom, že poškodenie nie je také, aby mesto muselo vymieňať stĺpy či časti Rondla.

K dnešnému dňu končí aj mimoriadna situácia, ktorá bola vyhlásená v súvislosti so zosuvom pôdy v mestskej časti Vranie vo štvrtok 23. mája 2019. Na mieste po zosuve zasahovali dobrovoľní hasiči z mestských častí Vranie a Trnové. Počas minulotýždňových daždivých dní bol krízový štáb v pohotovosti a situáciu neustále monitoroval. Vzhľadom na zastabilizovanie stavu a priaznivým poveternostným podmienkam mesto pristúpilo k odvolaniu mimoriadnej situácie.

Autor: Mgr. Barbora Zigová - hovorkyňa mesta Žilina


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.03.2020
Žilina dostala kompenzáciu prostriedkov za mimoriadnu situáciu na Rondli
Mesto Žilina dostalo od štátu kompenzáciu výdavkov, ktoré investovalo počas trvania mimoriadnej situácie na estakádnej kruhovej križovatke (Rondli). Sumu vyše 161-tisíc eur poukázalo na účet mesta Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.
viac
21.08.2020
Žilina podporí vrcholových športovcov sumou 50 000 eur
Mesto Žilina podporí tento rok vrcholových športovcov celkovou sumou 50 000 eur.
viac
01.10.2020
Doplňujúce komunálne voľby počas mimoriadnej situácie
V sobotu 3. októbra 2020 sa uskutočnia doplňujúce komunálne voľby v 48 obciach.
viac
20.10.2023
Mesto Prešov vyhlásilo na území mesta mimoriadnu situáciu
Mesto Prešov a obec Ľubotice pristúpili z dôvodu aktuálnej situácie v súvislosti s tranzitnou migráciou na území mesta o obce, ktorú je potrebné urýchlene riešiť, k vyhláseniu mimoriadnej situácie. Toto vyhlásenie mestu umožňuje konať v tejto veci rýchlejšie, efektívnejšie a promptnejšie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %