Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
29.05.2018 03:39

Žilina plánuje znížiť poplatky za odpad i miestne dane


Primátor Žiliny Igor Choma


Úspora približne deväť eur ročne pre štvorčlennú rodinu v Žiline. Priniesť by ju mohla zmena v poplatkoch za komunálny odpad, ktorú aktuálne pripravuje žilinská radnica.


V prepočte na jedného obyvateľa by mal byť podľa tohto návrhu poplatok za odpad o 2,19 eur nižší. Ušetriť by mali Žilinčania po novom aj pri platení dane za psa a dane za nehnuteľnosť.

Zníženie miestnych daní a poplatkov umožňuje podľa žilinského primátora dobrá kondícia mestských financií. „Na najbližšom mestskom zastupiteľstve budem z vlastnej iniciatívy predkladať návrh VZN, ktorý upravuje výšku sadzieb za mestské dane. Ak poslanci svojimi hlasmi podporia tento návrh, zníženie poplatkov pocítia Žilinčania už v nasledujúcom kalendárnom roku,“ vysvetlil primátor Igor Choma. Konkrétne sa tento návrh bude týkať dane za psa, kde by došlo po schválení návrhu mestským zastupiteľstvom k výraznejšiemu zníženiu poplatku. V tomto prípade, dani za psa, je žilinská radnica dokonca pripravená, pre fyzické osoby túto daň zrušiť celkom. Čiastočne sa upraví aj daň z nehnuteľností a daň za komunálny odpad pre fyzické osoby. „Pri poplatku za komunálny odpad sa bude rozlišovať sadzba poplatku pre množstevný zber, kde je pripravovaná tzv. „litrová sadzba“ a zvýhodnená sadzba pre zbernú nádobu s vyššou kapacitou objemu. Momentálne je stanovená jedna sadzba, a to 0,024 eura za liter,“ priblížil vedúci ekonomického odboru mesta Žilina Karol Krutek.

Okrem tohto návrhu plánuje primátor predložiť už dlhšie avizovaný materiál, týkajúci sa bezplatnej MHD pre poslednú skupinu obyvateľov Žiliny, ktorá doteraz tento benefit nemohla využívať. Zadarmo by tak mohli cestovať všetci obyvatelia pod podmienkou, že majú trvalý pobyt v Žiline a nemajú podlžnosti voči mestu. „Ak budú mať zaplatené dane z nehnuteľností, za psa a poplatky za odpad, môžu sa voziť mestskou hromadnou dopravou zadarmo, ostatní si budú musieť normálne platiť. Pre nás ako mesto je dôležité to, že sa nám zvýši počet ľudí s trvalým pobytom v Žiline, čo bude mať dopad na podielové dane, ktoré prichádzajú zo štátu a rovnako budeme ľudí motivovať k plateniu miestnych daní,“ zdôraznil primátor. Ďalší efekt sa podľa neho odrazí na množstve vozidiel v meste. „Na základe skúseností z iných miest očakávame, že sa výrazne preriedi doprava v meste. Bude nás to síce stáť peniaze navyše, ale mesto na to bude mať prostriedky. Ak máme niekde využiť dane, ktoré prichádzajú do mesta, čo najefektívnejším spôsobom, je to tam, kde ich využije čo najviac ľudí. A nič nie je tak využívané ako MHD,“ doplnil Igor Choma.

V prípade, že tieto návrhy mestskí poslanci odobria, dane i poplatky sa znížia od začiatku budúceho roka. Bezplatná mestská hromadná doprava pre všetkých Žilinčanov by po schválení zastupiteľstvom mohla vojsť do praxe tiež od roku 2019.

 

 

 

Autor: Barbora Zigová, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.09.2019
Mesto rozmiestni veľkokapacitné kontajnery na zber komunálneho odpadu
Veľkokapacitné kontajnery na jesenný zber objemného komunálneho odpadu rozmiestni mesto Žilina v jednotlivých mestských častiach od 3. septembra do 18. októbra. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.
viac
08.10.2020
Mesto zverejnilo návrh VZN, plánuje zvýšiť poplatok za odpad
Mesto Skalica zverejnilo na úradnej tabuli návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, z ktorého vyplýva, že poplatok by sa mal zvýšiť o viac ako päť percent.
viac
26.01.2022
Obyvatelia Nitrianskeho Pravna zaplatia za komunálny odpad menej ako vlani
Obyvatelia Nitrianskeho Pravna v okrese Prievidza zaplatia v tomto roku za odvoz a likvidáciu komunálneho odpadu menej peňazí ako vlani. Zníženie poplatku z 35,90 eura na 32,90 eura umožnilo menšie množstvo odpadu, ktorý putoval na skládku, i dôslednejšie triedenie.
viac
15.10.2022
Schválili novelu o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálny odpad
Poslanci Národnej rady SR schválili novelu zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %