Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
10.05.2018 02:17

Žilina si pripomenula hrdinstvo padlých vojakov z druhej svetovej vojny


Účastníci spomienkovej slávnosti v Budatíne.


Včera si celá Európa pripomenula 73. výročie konca druhej svetovej vojny. Práve 8. mája 1945 totižto oficiálne kapitulovalo nacistické Nemecko. Toto výročie si dnes v Budatíne, pri Pamätníku obetiam I. a II. svetovej vojny, pripomenuli aj predstavitelia mesta a obyvatelia tejto mestskej časti.


Položením vencov a kvetov si uctili pamiatku padlých vojakov, ktorí padli v boji za mier počas druhej svetovej vojny.

Tento významný medzník v dejinách našej krajiny si svojou účasťou na pietnej spomienke pripomenul aj viceprimátor Žiliny Patrik Groma spolu so žilinskými mestskými poslancami Emíliou Talafovou a Jánom Pažickým. „Deň víťazstva nad fašizmom má silný odkaz aj v dnešnej dobe, keď nielen u nás na Slovensku, ale i v celej Európe, vzrastajú rôzne extrémistické hnutia a strany. Poučme sa z histórie a nezabúdajme, čo sa stalo v nie tak dávnej minulosti,“ uviedol Patrik Groma. Ako doplnil, týmto pietnym aktom chce mesto najmä medzi mladými ľuďmi vzbudiť záujem o históriu a pripomínať im tieto udalosti. Preto vyzdvihol účasť žiakov na dnešnej pietnej spomienke.

Spomienkovú slávnosť pri príležitosti ukončenia druhej svetovej vojny zorganizovala aj mestská časť Vranie. Jej obyvatelia na čele s poslancom žilinského mestského zastupiteľstva za Vranie Jánom Púčekom položili vence a kvety k Pamätníku obetiam II. svetovej vojny.

 

Autor: (ts-Barbora Zigová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2017
Žilina si uctila padlých vojakov v Budatíne
Piateho mája si položením vencov a kvetov predstavitelia Národnej rady Slovenskej republiky, mesta Žilina a členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov uctili pamiatku padlých vojakov, ktorí bojovali za mier v 2. svetovej vojne.
viac
02.07.2018
Pomník obetiam 1. svetovej vojny postavili na cintoríne v Žiline už v roku 1914
Na starom cintoríne v Žiline postavili už v roku 1914 pomník so symbolickým názvom "Prvé obete svetovej vojny 1914" a umiestnili na ňom mená deviatich zomrelých vojakov.
viac
09.11.2018
Na počesť ukončenia prvej svetovej vojny zasadili Strom pokoja
Dnes, dva dni pred oslavami stého výročia ukončenia 1. svetovej vojny, zasadili v Žiline pamätný Strom pokoja. Bude rásť na symbolickom mieste – na Vojenskom cintoríne na Bôriku, na mieste, kde sú pochovaní vojaci, ktorí padli v boji za mier.
viac
13.11.2019
Na vojnovom cintoríne v Trenčíne-Zábraní si uctili obete prvej svetovej vojny
Vojnový cintorín z 1. svetovej vojny v Trenčíne – Zábraní bol v tomto roku vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Na tomto mieste si pripomenuli obete vojnového konfliktu všetky vekové skupiny, zástupcovia ozbrojených síl SR i významní hostia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %