Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.09.2019 09:25

Žilina vstupuje do Únie miest Slovenska


Snímka zo zasadnutia mestského zastupiteľstva v Žiline


Žilinská samospráva sa od 1. januára 2020 stane súčasťou Únie miest Slovenska. Rozhodli o tom na utorkovom zasadnutí mestskí poslanci.


Mesto si od tohto kroku sľubuje najmä vyššiu mieru spolupráce miest pri riešení spoločných problémov a intenzívnejšie hájenie záujmov a potrieb samospráv.

Mesto Žilina je v súčasnosti členom Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), no podľa primátora sa v tomto združení rieši prioritne agenda menších obcí a na väčšie mestá sa pritom zabúda. Doplnil, že všetky krajské mestá sú dnes súčasťou Únie miest Slovenska.

„Som rád, že sme našli podporu v mestskom zastupiteľstve a podarilo sa nám schváliť vstup Žiliny do Únie miest Slovenska. Zatiaľ však zostávame aj naďalej členmi ZMOS, keďže cítime, že aj tam sa pomaly veci hýbu správnym smerom. Verím, že nám členstvo v únii prinesie kvalitnejšiu spoluprácu a koordináciu medzi ostatnými mestami, pretože predsa len riešime podobné problémy a podnety,“ dodal primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Ďalším dôležitým bodom, ktorému sa zastupiteľský zbor na včerajšom rokovaní venoval, bol návrh Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o hazardných hrách na území mesta Žilina. Poslanci schválili úpravu pravidiel pre vznik nových prevádzok s hazardnými hrami v blízkosti niektorých objektov s výskytom mladistvých osôb do 18 rokov, ktorí sú z pohľadu hazardných hier rizikovou skupinou. Herne tak nebudú môcť byť po novom umiestnené vo vzdialenosti do 200 metrov od škôl, školských zariadení, zariadení sociálnych služieb pre deti a mladistvých či ubytovní mládeže. Poslanci tiež rozhodli o zákaze prevádzky hazardných a stolových hier v kasínach a herniach počas dvanástich sviatkov v budúcom roku.

Žilinskí mestskí poslanci tiež odsúhlasili odpredaj luxusnej limuzíny, ktorú mesto kúpilo v roku 2016. Súčasné vedenie osobný automobil nevyužíva, a tak vozidlo ponúkne priamym predajom záujemcovi, ktorý predloží najvyššiu cenovú ponuku.

Ďalšou novinkou, ktorú zobralo mestské zastupiteľstvo na vedomie, je opätovné vydávanie Radničných novín. Posledné číslo starých novín vyšlo v decembri minulého roka. Po novom by malo prvé číslo vynovených Radničných novín vyjsť tento rok v decembri. Mesto k tomuto kroku pristúpilo najmä z dôvodu zvýšenia informovanosti obyvateľov mesta. „Našou ambíciou je transparentne a podrobne informovať Žilinčanov o aktualitách v meste, o krokoch, ktoré podnikáme, podujatiach, ktoré pripravujeme. Mestské noviny sú okrem iného jedným z nástrojov, ako intenzívnejšie komunikovať a ako sa dostať s informáciami medzi ľudí, ktorí dnes nepracujú s internetom či so sociálnymi sieťami,“ vysvetlil primátor.

Poslanci sa venovali tiež budúcemu využitiu priestoru časti Lesoparku Chrasť, ktorý sa nachádza východne od sídliska Solinky. Schválili vyhlásenie verejnej anonymnej urbanisticko-krajinárskej súťaže návrhov, prostredníctvom ktorej chcú získať názory odbornej krajinárskej a architektonickej verejnosti na budúce využitie danej lokality.

Ďalšie riadne zasadnutie mestského zastupiteľstva v Žiline je naplánované na 2. decembra 2019.

 

Autor: Mgr. Barbora Zigová - hovorkyňa mesta Žilina


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.07.2017
Obnova lesoparku prinesie nové lavičky, piknikové stoly a detské ihrisko
Výmenou vonkajších pomôcok na cvičenie odštartovala v žilinskom lesoparku Chrasť postupná obnova mobiliáru. V obľúbenej mestskej rekreačnej zóne pribudnú tiež nové informačné tabule, lavičky, piknikové stoly či zrekonštruované detské ihrisko.
viac
04.04.2019
V žilinskom Lesoparku Chrasť odstránia napadnuté a poškodené stromy
Mesto Žilina začína s výrubom poškodených drevín v žilinskom lesoparku. Do konca apríla odstránia viac ako 170 napadnutých stromov. Na ich mieste vyrastú nové dreviny.
viac
04.06.2019
Nitra vstupuje do Únie miest Slovenska, chce presadzovať svoje záujmy
Nitra vstúpi do Únie miest Slovenska (ÚMS). Tento krok už odsúhlasili mestskí poslanci. Mesto si od neho sľubuje lepšie presadzovanie svojich záujmov voči štátu.
viac
30.04.2021
Vyhlásenie stavu klimatickej núdze v mestách musí schváliť zastupiteľstvo
Vyhlásenie stavu klimatickej núdze v mestách musí schváliť mestské zastupiteľstvo. Je na každom meste, ako a kedy k vyhláseniu pristúpi. Malo by však mať predstavu, aké konkrétne kroky môže proti klimatickej kríze urobiť ďalej.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %