Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.02.2019 11:05

Žilinská nemocnica bude mať urgent II. typu


Ilustračná snímka


Vláda SR na svojom zasadnutí 20. februára schválila preradenie urgentného príjmu Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina do druhého typu.


Zmena prinesie nové prístrojové a personálne vybavenie, výhodnejšie finančné ohodnotenie pre samotnú nemocnicu a predovšetkým lepšie možnosti pre zvýšenie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti a rozvoj v rámci urgentnej medicíny. „Na tento krok sme sa dlhodobo pripravovali. Absolvovali sme mnoho rokovaní, keďže pôvodne sa so Žilinou v tejto sieti nepočítalo, no sme radi, že sme nakoniec dostali šancu a došlo k schváleniu zaradenia žilinskej nemocnice do siete urgentných príjmov II. typu,“ uviedol generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek s tým, že rozhodnutie znamená pre nemocnicu aj veľký záväzok do budúcnosti. „Čaká nás ešte veľa práce, aby sme dokázali všetko ustáť, ísť ďalej vpred a najmä, aby zmenu pocítil pacient i zdravotník pracujúci na tomto oddelení,“ zdôraznil I. Stalmašek.

Žilinská nemocnica je najväčším poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v Žilinskom kraji a podiel pacientov, ktorým je poskytnutá neodkladná zdravotná starostlivosť, presahuje 80 % z celkového počtu. „Plánované výkony sa dajú do určitej miery prispôsobiť, no nedokážeme naplánovať počet pacientov, ktorí k nám prídu s akútnymi problémami a stanoviť na to nejaký obmedzený rozpočet, to sa proste nedá. Denne na urgentnom príjme a ústavných pohotovostných službách ošetríme v priemere 152 pacientov, čo nedosahuje žiadna iná nemocnica v okolí. Zaradenie do urgentov II. typu práve reálnejšie reaguje na tieto skutočné výkony a zdravotnú starostlivosť, ktorú už dnes síce v takomto rozsahu poskytujeme, no zatiaľ je pre nás značne stratová,“ vysvetlil generálny riaditeľ FNsP Žilina s tým, že vysoký počet pacientov vychádza zo spádovej oblasti, pričom významnú úlohu zohráva aj kľúčová poloha v rámci dopravnej oblasti. „Staráme sa o jeden z najväčších okresov – Žilinu, tiež Bytču, Kysucké Nové Mesto, v niektorých odbornostiach je to i Čadca a dokonca časť Považskej Bystrice. Spolu to predstavuje spád štvrť milióna obyvateľov,“ doplnil I. Stalmašek.

Moderný urgentný príjem vybudovali v žilinskej nemocnici ešte v roku 2011. Aktuálne spĺňa všetky opatrenia pre zaradenie do urgentného príjmu II. typu, nemocnica čaká na zazmluvnenie.

 

 

Autor: (ts - Lenka Záteková, hovorkyňa FNsP Žilina)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.02.2020
Milión eur z Nadácie Kia Motors Slovakia zavŕšil dar pre žilinskú traumatológiu
Najnovším úspešným projektom za spolu 140-tisíc eur sa stal nákup moderného diagnostického prístroja na operačné sály úrazovej chirurgie a výmena okien na oddelení klinickej a radiačnej onkológie.
viac
24.04.2020
Dvesto nových okien
V hlavnej budove polikliniky a v budove detskej polikliniky dokončila Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline výmenu 196 starých okien.
viac
07.07.2021
Antigénové testovanie pre samoplatcov v nemocnici už od stredy
Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline realizuje od stredy 7. júla 2021 aj antigénové testy na ochorenie COVID-19 pre samoplatcov.
viac
12.05.2023
FNsP Žilina pripravuje výstavbu sedemposchodového pavilónu urgentnej medicíny
Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline pripravuje výstavbu sedemposchodového pavilónu urgentnej medicíny s celkovou podlahovou plochou viac ako sedem hektárov a vlastným heliportom. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %