Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
24.08.2019 01:11

Žilinská župa chce zachrániť a zveľadiť Hrádocké arborétum


Ilustračná snímka (žsk)


Žilinská župa podporí záchranu a starostlivosť o Hrádocké arborétum. Lesnícka škola, v správe ktorej arborétum je, zamestná nových odborných pracovníkov.


Na údržbu a zamestnanie odborných pracovníkov, ktorí sa budú pravidelne starať o chránenú pamiatku vyčlenila Žilinská župa 40-tisíc eur. V predchádzajúcich rokoch sa samosprávny kraj priamo nepodieľal na  pravidelnom financovaní arboréta. ,,Starostlivosť o arborétum bola dlhé roky na pleciach strednej školy, ktorá sa oň v rámci odbornej praxe študentov starala. Výsledkom toho je stav, v akom sa arborétum nachádza. Našou snahou je tento cenný areál zveľadiť a zachrániť,“ povedala županka Erika Jurinová. Nové vedenie Žilinskej župy chce zlepšiť úroveň údržby arboréta.

Žilinská župa poskytla zdroje na zamestnanie odborných pracovníkov i údržbu územia. Od prvého augusta Stredná odborná škola lesnícka a drevárska Jozefa Dekréta Matejovie zamestnala na údržbu arboréta záhradníka, ďalší zamestnanec začne pracovať do začiatku školského roka na pozícii správcu. Jeho úlohou bude zabezpečovať obnovu vegetačnej zložky arboréta, teda pestovanie nových drevín, rozširovanie zbierok a ošetrovanie drevín.

Vyčlenením finančných prostriedkov na zamestnanie odborných pracovníkov župa nekončí, má záujem arborétum zrevitalizovať. Momentálne sa vypracováva dendrologický prieskum, po ktorom bude nasledovať Štúdia obnovy arboréta. Tá bude slúžiť ako podklad na prípravu projektovej dokumentácie na obnovu kultúrnej pamiatky. Odhadované náklady na revitalizáciu arboréta sú 250-tisíc eur. Župa sa bude snažiť získať prostriedky z grantov.

Arborétum z konca 19. storočia je najvyššie položeným arborétom v strednej Európe (650 m n.m.) a je jedinečné svojho druhu v Európe aj napriek svojej malej výmere (cca 7 ha). Nachádzajú sa tam jedinečné dreviny zo Slovenska, Európy, Ázie a Severnej Ameriky, pričom viaceré sú zapísané v Červenom zozname ohrozených druhov. Areál arboréta je zaradený do štvrtého stupňa ochrany. Územie je voľne prístupné verejnosti, vedie tadiaľ frekventovaný chodník.

Župa do spolupráce prizvala aj mesto Liptovský Hrádok a ďalšie zainteresované strany. Výsledkom bude memorandum o spolupráci pri starostlivosti o arborétum. Podpisovať by sa malo už v septembri.

Autor: (ts-zsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.01.2017
Radnica plánuje v tomto roku investovať takmer 3,8 milióna eur
Liptovskohrádocká samospráva plánuje v tomto roku investovať do zveľadenia mesta takmer 3,8 milióna eur. Najviac finančných prostriedkov je nasmerovaných do revitalizácie mestských športovísk pre deti a mládež.
viac
04.07.2019
Žilinská župa hľadá osobnosti kraja
Žilinská župa opäť ocení osobnosti kraja. Nominovať ľudí na najvyššie župné ocenenie môže verejnosť, poslanci ŽSK, občianske združenia, umelecké i vedecké inštitúcie. Uzávierka nominácii je 31. augusta 2019.
viac
31.08.2019
Študentov vítajú nové odbory, aj zmodernizované priestory
V pondelok 2. septembra otvárajú základné a stredné školy svoje brány. Po prázdninách nastúpi do 59 župných stredných škôl viac ako 5 400 prvákov. Celkovo v Žilinskom kraji zasadne po prvýkrát do školských lavíc 6231 stredoškolákov.
viac
27.11.2019
Viac ako milión na podporu a rozvoj regiónov
Žilinská župa predstavila nový dotačný systém. Na rozvoj regiónov a podporu významných aktivít pôjde na nasledujúci rok 1,3 milióna eur. To je o 530-tisíc eur viac v porovnaní s predchádzajúcim rokom. V praxi to bude znamenať podporu väčšieho okruh tém a oblastí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %