Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
25.10.2018 10:52

Žilinské cintoríny sú na Dušičky pripravené


Ilustračná snímka.


Budúci týždeň čaká cintoríny v Žiline zvýšený nápor. Prelom októbra a novembra patrí každoročne spomienke na zosnulých. Sviatok všetkých svätých (Dušičky) vychádza v tento rok na štvrtok a v piatok si pripomenieme Pamiatku zosnulých.


Aj preto upravujú žilinské pohrebiská svoje otváracie hodiny, počas sviatkov budú otvorené nepretržite.  Mesto Žilina prevádzkuje v súčasnosti sedemnásť cintorínov. Všetky pohrebiská budú počas Sviatku všetkých svätých a Pamiatke zosnulých otvorené nonstop. V ostatných dňoch sa budú brány zatvárať podľa aktuálnych otváracích hodín.

V tomto období viac ako inokedy počas roka dostávajú zabrať aj odpadkové koše. Žilinská radnica preto na cintorínoch navýšila počet kontajnerov a tie sa bude odvážať v častejších intervaloch. Zabezpečené budú tiež mobilné toalety, ktoré budú umiestnené na cintoríne v Závodí a na Novom cintoríne v termíne od 23. októbra do 6. novembra. Svoje hliadky zvýši v týchto lokalitách aj mestská polícia. „Na Starom a Novom cintoríne budeme hliadkovať počas sviatkov nepretržite, na ostatných cintorínoch aj v mestských častiach priebežne. Výkon služby bude posilnený s ohľadom na charakter sviatkov a potrebu zabezpečenia verejného poriadku,“ uviedol náčelník Mestskej polície v Žiline Milan Šamaj.

Ako po iné roky, aj teraz bude možné dostať sa na cintoríny autom. Mestská polícia však žiada vodičov vozidiel, aby v blízkosti cintorínov rešpektovali pokyny príslušníkov mestskej polície a správali sa tolerantne k ostatným účastníkom cestnej premávky. Dopravný podnik mesta Žiliny (DPMŽ) v tejto súvislosti posilní mestskú dopravu. Mimoriadne spoje budú premávať počas sviatkov z centra mesta na Starý a Nový cintorín a späť. Autobusy budú premávať v dňoch 31.októbra a 1. novembra 2018 zo Železničnej stanice po trase linky č. 31 v hodinových intervaloch. Viac informácií nájdete na stránke DPMŽ http://www.dpmz.sk/n533/.

Autor: (ts-Barbora Zigová, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2017
Mestá a obce sa pripravujú na dôstojnú Pamiatku zosnulých
Samosprávy sa pripravujú na Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých. Tomu prispôsobujú správu cintorínov a ostatné pietne miesta.
viac
27.10.2017
Opatrenia hlavného mesta pred blížiacimi sa sviatkami
Z dôvodu zvýšeného náporu ľudí na cintorínoch, v období od 28. 10. do 5. 11., hlavné mesto spolu so svojimi mestskými organizáciami prijalo opatrenia s cieľom zabezpečiť pokojný a bezpečný priebeh Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých.
viac
31.10.2018
Opát z Cluny zaviedol spomienku na všetkých zosnulých pred 1020 rokmi
Katolícka cirkev na Slovensku aj vo svete si 1. novembra pripomína cirkevne prikázaný Sviatok všetkých svätých. Na 2. novembra pripadá Spomienka na všetkých verných zosnulých, ľudovo známa ako Dušičky.
viac
12.10.2022
Na cintoríny dohliadne počas sviatkov mestská polícia, MHD posilní spoje
Na žilinských cintorínoch zvýši mestská polícia počas Sviatku všetkých svätých (1. 11.) a Pamiatky zosnulých (2. 11.) bezpečnostné opatrenia. Dopravný podnik mesta Žiliny posilní spoje mestskej hromadnej dopravy (MHD). Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %