Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
05.02.2019 07:16

Zimné 4 živly budú venované téme nula


Plagát podujatia.


Hrané, dokumentárne aj experimentálne filmy, ktoré vo svojom programe ponúkne tohtoročný Zimný filmový festival 4 živly, bude spájať téma nula. V poradí 8. ročník podujatia sa bude v Banskej Štiavnici konať v dňoch 22. až 24. februára.


„Vlani sme venovali dvadsiaty ročník letnej verzie nášho podujatia téme 'Happy end' a povedali sme si, že bude na mieste po ňom – trochu nadnesene – začať od nuly,” objasnil výber témy výkonný riaditeľ 4 živlov Ondrej Starinský.

Zimná téma podľa jeho slov tradične predznamenáva tému letného festivalu, ktorou budú v auguste čísla. „Nula je podtémou, ktorá si zaslúži väčšiu pozornosť, aj preto sme jej venovali zimné 4 živly,” podotkol.       

Festival ponúkne tri dni naplnené filmami, ktoré si líšia dátumami vzniku i krajinami produkcie. Vedľa seba sa v programe objavia také rozdielne tituly ako sovietsky film Mesto Zero, povojnová reflexia Nemecko v roku nula alebo celkom nový dokumentárny film Dobrá smrť slovenského režiséra Tomáša Krupu, ktorý 4 živly uvedú v predpremiére za účasti tvorcov a tvorkýň.

Film sleduje osud nevyliečiteľne chorej ženy, ktorej posledným želaním je zomrieť dôstojne a rozhodne sa naplánovať svoju cestu za eutanáziou z Veľkej Británie do Švajčiarska, kým jej ešte zostávajú zvyšky síl.

V programe festivalu nebude chýbať vyhodnotenie tretieho ročníka súťaže Iné vízie SK, ktorá hľadá to najlepšie zo slovenskej audiovizuálnej tvorby, balansujúcej na pomedzí filmu, animácie a výtvarného umenia. Festival premietne päticu diel, ktoré do finále vybral kurátor András Csefalvay, víťaz prvého ročníka súťaže. Trojčlenná odborná porota spomedzi nich vyberie víťaza.

Program 8. ročníka Zimného filmového festivalu 4 živly doplní koncert zoskupenia Teatro Fatal, večerné párty, výstava výtvarného umenia, filmový kvíz či diskusia "Raňajky s...".

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2016
Amplión prinesie do mesta 40 programov na desiatich scénach
Banskú Štiavnicu čakajú tri dni plné divadelnej zábavy. S názvom Amplión sa tu dnes začína prvý festival kabaretných divadiel a pouličného umenia na Slovensku.
viac
21.05.2018
Starý zámok opäť ožije remeslami a zábavou
Banská Štiavnica opäť ožije remeslami, zábavou a tradíciami. V dňoch 25. a 26. mája sa bude v Starom zámku konať 21. ročník Festivalu kumštu, remesla a zábavy, ktorý pre verejnosť pripravuje Slovenské banské múzeum a občianske združenie Iniciatíva za živé mesto.
viac
20.05.2019
Starý zámok ožije remeslami a zábavou
Starý zámok v Banskej Štiavnici sa stane koncom tohto týždňa dejiskom zábavy a miestom stretnutia remeselníkov. V piatok (24. 5.) a v sobotu (25. 5.) sa tam bude konať 22. ročník Festivalu kumštu, remesla a zábavy.
viac
21.10.2020
Festival JAMA bude online, vystúpi aj umelá inteligencia
V Banskej Štiavnici a v Banskej Belej sa počas víkendu uskutoční festival intermediálneho umenia JAMA, ktorý si pripomenie pamiatku slovenského výtvarníka a muzikológa Milana Adamčiaka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %