Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
27.02.2018 10:26

Zimnej Blumiády 2018 sa zúčastňujú seniori zo Slovenska a Česka


Blumino - logo Blumiády, zdroj: Košický samosprávny kraj


V rekreačnom stredisku Jahodná pri Košiciach súťažia klienti dvadsiatich domovov sociálnych služieb z celého Slovenska a z dvoch zariadení z Českej republiky. Od utorka do štvrtka (1. 3.) sa tam konajú zimné pohybovo-športové hry Blumiáda 2018.


"Som rád, že je v našom kraji takáto aktivita ľudí so zdravotným znevýhodnením. Všetky športové zápolenia sú prispôsobené ich možnostiam a zdravotnému stavu účastníkov. Teším sa na športovú atmosféru, ktorá zavládne na Jahodnej počas tejto jedinečnej olympiády," povedal predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka, ktorý nad podujatím prevzal záštitu.       

Stodvadsať účastníkov na ôsmom ročníku malej olympiády súťaží v rôznych športových disciplínach.       

"Všetky športové zápolenia sú prispôsobené ich možnostiam a zdravotnému stavu. Pre účastníkov je pripravená prekážková snehová dráha, snežná jazda na kolesách, matracoch aj na sánkach či maľovanie na sneh. Komu bude vonku zima, môže si zaplávať v teplom bazéne, alebo si vyskúšať trenažéry futbalu, streľby či jazdy na aute v interiéri," priblížil program trojdňových hier riaditeľ Domova sociálnych služieb (DSS) Domko Martin Vatra.       

Pretekári si vyrobia vlastnoručne maľované tričká s logom Blumiády. Večer na olympionikov čaká program plný prekvapení a zábavy. Vystúpia v ňom herci bábkového divadla a hudobníci z Košíc. Svoju fantáziu pretekári ukážu aj na záverečnom karnevale v stredu (28.2), ktorý vyvrcholí ohňostrojom.       Celoslovenská akcia je pomenovaná po židovskej rodine Blumovcov, ktorá v Plešivci na Gemeri založila prvý ústav pre slaboduchých v Rakúsko–Uhorsku, pôvodne nazvaný ako Blumov ústav. V roku 1953 bol premenovaný na Psychiatrickú liečebňu v Plešivci.       

Podujatie organizuje zariadenie Domko - Domov sociálnych služieb (DSS) v Košiciach v spolupráci s občianskym združením Domko v umení s finančnou pomocou Slovenského plynárenského priemyslu, ktorý akciu podporil zo svojho grantového programu sumou 10-tis. eur. Ďalších 2600 eur pridalo občianske združenie Domko v umení, ktoré pôsobí pri DSS.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.09.2017
Do života Rimanov môžete nahliadnuť na XX. ročníku Rímskych hier
XX. ročník Rímskych hier prinesie celé spektrum zo života Rimanov – civilného aj vojenského života.
viac
22.01.2020
Zimné slávnosti Hornonitria budú opäť patriť folklóru či remeslám
Fašiangové obdobie v Prievidzskom okrese bude patriť folklóru či remeslám. Zimné slávnosti Hornonitria opäť pripomenú významnú osobnosť ľudovej kultúry i dedičstvo karpatských Nemcov, ktorí majú v regióne svoje zastúpenie. Podujatie otvoria 1. februára a potrvá viac ako mesiac.
viac
31.08.2022
Hradné hry priblížia dejiny mesta a okolia od neskorého stredoveku
Tohtoročné Fiľakovské hradné hry návštevníkom priblížia dejiny Fiľakova a jeho okolia v období od neskorého stredoveku až po druhú svetovú vojnu.
viac
30.08.2023
Hradné hry prinesú i ukážky tancov a odevov z čias renesancie a baroka
Hradný areál vo Fiľakove ožije prvú septembrovú sobotu tradičnou akciou s názvom Fiľakovské hradné hry. V poradí 23. ročník podujatia tento rok prinesie i ukážky tancov a odevov z obdobia renesancie a baroka. Informovalo o tom Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF), ktoré podujatie organizuje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %