Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
29.12.2016 03:39

Zjednodušenia procesov pri čerpaní eurofondov


Ilustračná snímka (int).


Prvé prijaté kroky v rámci novely zákona o EŠIF a aktualizácie textu zmluvy o NFP naznačujú, že procesy sa postupne hýbu, čo je pozitívna správa aj pre mestá a obce.


Mestá a obce, ktoré patria ku kľúčovým žiadateľom o finančné prostriedky z európskych fondov, dlhodobo poukazujú na závažné problémy v procese čerpania týchto zdrojov. Či už sú to nevyvážené zmluvy, ťažkopádne procesy, byrokratická záťaž alebo toľko obávané a často nespravodlivé korekcie, všetky tieto faktory nepomáhajú Slovensku čerpať pridelené eurofondy, práve naopak .Pritom práve účinná pomoc a podpora čerpania by mala byť primárnym záujmom nielen prijímateľov, ale aj riadiacich orgánov, v tomto prípade štátu.

Združenie miest a obcí Slovenska dlhodobo aktívne vstupuje do rokovaní a neustále predkladá návrhy na zlepšenie situácie. Konečne, po viacerých rokovaniach so štátnymi predstaviteľmi došlo k určitému posunu a zhode v tom, ako presadiť konkrétne návrhy, ktoré zahŕňali nielen riešenie existujúcich problémov a komplikovaných postupov, ale tiež navrhovali veľmi konkrétne riešenia pre budúcnosť. Výsledkom politických rokovaní bolo to, že vo viacerých zásadných témach došlo k zhode všetkých relevantných zúčastnených.

 Snaha o vyrovnanie nerovných podmienok medzi riadiacim orgánom a konečným prijímateľom

Nový zákon o EŠIF je východiskovým legislatívnym rámcom a preto aj základným predpokladom na to, aby sa zmiernili nerovné podmienky medzi riadiacim orgánom a konečným prijímateľom. Ide o najzásadnejšiu zmenu, keď sa mení pohľad na postavenie prijímateľov. Jednak je možné brániť sa pri udelení korekcie a obrátiť sa na Radu ÚVO (pôsobí podľa zákona o verejnom obstarávaní ako samostatný odvolací orgán), ktorá v danej veci začne konanie, ale taktiež bude v zmluve o NFP explicitne zavedený zákaz retroaktivity. Rovnako bude v zmluve zavedený zákaz šikanózneho jednania kontrolórov voči prijímateľom, keď často vyžadovali dokumenty tak výrazne nad  rámec, že prijímateľ ani nemohol predpokladať, že by mal obdobné dokumenty predkladať. Ďalšou navrhovanou úľavou je nevymáhanie udelených korekcií do 200 eur.

 Posilnenie kontrol ÚVO

Nový zákon o VO zavádza tzv. ex ante a ex post kontrolu. V  nadlimitných zákazkách bude táto kontrola povinná. Jej zmyslom je kontrola procesov verejného obstarávania. Rozhodnutie ÚVO by malo byť rozhodujúce. Zabezpečí sa tým odbornosť, ktorú riadiace orgány neboli schopné z objektívnych príčin zabezpečiť a tak by následne nemalo dochádzať k takému rozsahu udelených korekcií. Rovnako sa na žiadosť ZMOS do zákona doplní účel zavedenia slovného spojenia „mohol vedieť“, ktoré je vo svojej samotnej podstate rozporuplné a v prípade jeho neodbornej alebo svojvoľnej aplikácie spôsobuje prijímateľom značnú škodu.

 Zavedenie 2-kolovosti

Jedným z najkľúčovejších posunov k zvýšeniu efektívnosti procesov je určite aplikácia 2-kolových výziev. Vo všetkých relevantných dopytovo orientovaných operačných programoch by sa mali projekty vyberať 2-kolovým spôsobom...

Čítajte v Obecných novinách č. 51-52/2016 na str. 1-2

Autor: Milan MUŠKA, výkonný podpredseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.12.2016
P. Pellegrini: Výzvy pri eurofondoch by sa mali vyhlasovať v dvoch kolách
Pri vyhlasovaní výziev na predkladanie projektov, ktoré by sa mohli financovať z eurofondov, by sa mal viac udomácniť systém dvoch kôl. Zjednodušilo by to získavanie eurofondov pre mestá a obce a zároveň by im to ušetrilo financie.
viac
27.04.2020
MV SR opätovne vyhlásilo výzvu na podporu prístupu k pitnej vode
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky vyhlásilo ďalšiu výzvu zameranú na prístup k pitnej vode v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít (MRK), ktorá je spolufinancovaná zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
viac
07.05.2020
Externé zdroje na financovanie komunálnych potrieb
Samosprávy na financovanie svojich zámerov a investičných potrieb okrem vlastných finančných prostriedkov využívajú aj eurofondy. Združenie miest a obcí Slovenska sa však v prieskume zameralo na pomerne širokú paletu ostatných externých zdrojov financovania.
viac
15.01.2021
Na budovanie ďalších úsekov cyklotrás chce župa využiť eurofondy
Výstavbu dvoch nových samostatných úsekov cyklotrás má župa v pláne financovať vďaka nenávratným finančným príspevkom (NFP), o ktoré sa bude uchádzať v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %